[#1] Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek
Witam
Trafiła mi się amiga 600 po wylaniu kondensatorow. Szkody dosc spore bo pare sciezek uwalonych oraz wyswietlała tylko kolor niebieski. Z kolorami sobie poradzilem, ekran z kickstartem wyswietla sie ladnie, kondensatory wymienilem, sciezki podrutowalem. Podlaczylem stacje oraz goteka. Amiga zaczyna wczytywacd dyskietke lub adf gdy gotek podlaczony ale widac tylko szary ekran. Gotek sprawny, stacja tez bo sprawdzona na innej amidze. Niestety nie sprawdzilem jak dzialala przed wymiana kondensatorow bo zalozylem ze jak pojawia sie ekran z kickstartem tzn ze cos tam dziala. Pytanie co to moze byc?
[#2] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #1

Sprawdź amiga testkit jak ci się uda.
Może jakaś część pamięci niedomaga
[#3] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@mwb113, post #2

albo DIAGROM
[#4] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@mwb113, post #2

Problem taki ze nie jesem wstanie nic uruchomic. Pojawia sie ekran z kickiem, uruchamiam ADF z amigatest kit - znika ekran z kickstartem - jest fioletowy, po chwili wraca do ekranu z kickstartem.

Ale jak wloze "adf" przed pojawieniem sie ekranu z kickstartem to mam ciagle szary ekran.

Na drugiej amidze dziala, jedyna roznica to tasma jaka mam podlaczonego goteka (w 1200 mam zaslepiony jeden pin ktorego nie ma w zlaczu fdd - wiec nie moge go podpiac do a600)
[#5] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #4

Najlepiej wstawić diagrom i odczytać co ci pokaże po serialu.
[#6] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #4

Sprawdz czy da się wejść do early-menu (bootmenu).
Tam wybierz start bez startup-seuqence i zobacz czy pokaże się okno CLI (adf lub dyskietka w napędzie)
[#7] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@Norbert, post #6

Da sie wejsc ale efekt taki sam, nie udalo mi sie uzyskac cli. Jedna sprawa teraz mnie zaintrygowało, ogladam film z naprawy jakiejs a600 i tam amiga jak ma podlaczona stacje to ekran z kickstartem pojawia sie natychmiastowo. U mnie bez roznicy czy stacja podlaczona czy nie na ekran z kickiem musze czekac dlugo. Moze tu cos do sprawdzenia bedzie.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2024 22:02:33 przez marggines
[#8] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #7

Sprawdź napięcie zasilania układu Paula (U3)
[#9] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@Nightmare777, post #8

Ok, dzięki za info. Sprawdzę, tylko na razie postanowiłem wylutować wszystkie kondensatory, wyczyścić i posprawdzać ścieżki, następnie wlutowac nowe kondesatory jeszcze raz i zobaczyć. Bo nie wykluczam że coś może popsułęm przy recapie.
[#10] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@lopezpb, post #5

skoro ma obraz to jest szansa ze nie trzeba będzie czytać po serialu
1
[#11] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #1

Moim zdaniem problem może być z CIA tym przy złączu stacji, ewentualnie zeżarta jakaś ścieżka pod nim - on jest bardzo blisko układu przedwzmacniacza audio i tam często dochodzi do szkód po kondensatorach.

Przydałby się DiagROM - wkładasz w miejsce kickstartu i nie musisz nic wczytywać z FDD. Albo karta CF z AmigaTestKit. Oba w/w mają testy CIA - jeśli te przejdą poprawnie to CIA raczej jest ok, a problem leży w ścieżkach przy CIA.
[#12] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@alt_, post #11

A nie ma diagromów w wersji dyskietkowej? Tak jak ReloKick?
[#13] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@_DiskDoctor_, post #12

Przecież mu dyskietka nie działa :)
1
[#14] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@bfgmatik, post #13

[#15] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@_DiskDoctor_, post #14

Może się odezwij do superbonio
125 złoty czyni cuda.
Tak na poważnie kupiłem niedawno A600 w pięknym stanie i płyta miała totalnie wylane kondensatory i przeszła pełny lifting u wyżej wymienionego kolegi i śmiga teraz bardzo dobrze.
3
[#16] Re: Amiga 600 problem z uruchomieniem czegokolwiek

@marggines, post #9

Musisz zacząć przedzwaniać wszystkie ścieżki miernikiem szczególnie między procesorem i układem CIA przy gnieździe stacji dysków. Pomocny będzie amigapcb.org. Faktycznie objaw z opóźnieniem ekranu dyskietki może być spowodowany problemem z odczytem z CIA.

Ewentualnie, jak mówią koledzy, użyć Diagromu. On powinien wskazać chociaż czy jest komunikacja z CIA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem