Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami nt. tej karty bo złożyłem ich już kilka sztuk i o dziwo prawie wszystkie działają :)
Problem ze standardowym ustawieniem na 50 MHz u mnie pojawił się ni z gruchy ni z pietruchy poskładałem kartę powsadzałem CPU i FPU i karta odpaliła wszystko ładnie chodziło ale po kolejnych dwóch włączeniach karta przestała startować. Co ciekawe jak ustawiłem na inną częstotliwość np. 40MHz albo 60MHz znowu normalnie działała. Przestawiam z powrotem na 50MHz nie działa, wracam na 40 lub 60 to działa.
No ale chwila przecież jak ją poskładałem i po raz pierwszy uruchomiłem to działała cały dzień na 50MHz i nic się nie działo, a teraz za nic nie chce ruszyć na 50MHz więc co to się stało?!
Zacząłem się bawić w taki sposób że wyjąłem kość ROM od IDE (chyba nie ruszyło czarny ekran) ale po ponownym uruchomieniu z kością ruszyło i na 50MHz. No ale jak to jak przed chwilą za cholerę nie chciało działać na 50MHz, a teraz znowu działa?! Do IDE używam kości SST39SF010A.
Jeszcze potem też mi się zdarzyło, że na 50MHz od strzała ruszyło ale potem nagle przestało działać tylko na 50MHz na innych działało. Wygrzebałem gdzieś inne kości które sobie też zakupiłem na ROM IDE mianowicie AM29F010S i do tej karty, która się zblokowała wsadziłem tą kość i póki co działa za każdym razem na 50MHz i jeszcze nie zdarzyło się aby się karta zblokowała przy uruchamianiu na 50MHz.
Przy okazji, że nigdzie nie mogłem znaleźć opisu jak działają te wszystkie zworki na tej karcie zacząłem się bawić wszystkimi kombinacjami, a częstotliwości odczytywałem programem AIBB, który wydaje mi się, że podaje rzeczywiste (nie jak SysInfo). Zapisałem rezultaty i oto co dostałem:

Chciałem odnaleźć wszystkie ustawienia aby uzyskać częstotliwości podane na githubie przez autora : 14, 15, 17, 20, 25, 28, 30, 35, 40, 50, 56 i 60 MHz.
Znalazłem prawie wszystkie i nawet chyba więcej, otóż znalazłem częstotliwość 42MHz oraz 21MHz natomiast nie udało mi się odnaleźć częstotliwości 15MHz. W jednym przypadku uzyskałem 35MHz ale tylko jak FPU było wyciągnięte. X w tabeli oznacza, że taka kombinacja nie ruszyła, albo też przy okazji pojawił się zielony lub żółty ekran. Wszystkie ustawienia, które nie zadziałały sprawdzałem z FPU i bez FPU. Jak nic nigdy nie zadziałało to jest X.
Pytanie również jak ustawiacie częstotliwość 30MHz bo mi wyszło tylko ustawienie gdzie CPU ma 30MHz, a FPU 60MHz nie znalazłem (albo nie zadziałało u mnie) CPU i FPU 30MHz.
I do czego jest zworka "Option" ?