kategoria: WinUAE
[#1] Emulacja filtra dolnoprzepustowego w WinUAE
Napotkałem dziwny problem.

W TonyGO użyłem takiego efektu, że gdy Tony chowa się do wózeczka, to załączam diodę PowerLED (filtr dolnoprzepustowy) i dźwięk powinien być stłumiony - taki bajer. Steruję tym ustawiając lub zerując bit 1 rejestru $BFE001. Dioda podczas emulacji faktycznie zapala się i gaśnie. Na emulowanej A1200 z AGA dźwięk się tłumi, natomiast na wszelkich konfigach z ECS/OCS już nie. Na realnej Amidze 500 za to wszystko jest ok, tak samo dzisiaj testowałem na swojej Amidze 600 i również dźwięk jest tłumiony. Czy znowu WinUAE ma jakieś niedociągnięcie? Sprawdzane na WinUAE 4.3.0 oraz na najnowszym.
[#2] Re: Emulacja filtra dolnoprzepustowego w WinUAE

@tukinem, post #1

Już chyba znalazłem powód.

Po uruchomieniu emulatora i ustawieniu quick config na A1200 w sekcji SOUND audio filter ustawia się na emulated (A1200). Po ustawieniu A500/600 w quick config filtr ustawia się na emulated (A500), natomiast skoro testowałem na ustawieniu Amigi 1000, to tam się ustawia automatycznie Always On. Głupota moim zdaniem, chyba że Amiga 1000 miała filtr audio zawsze włączony?
[#3] Re: Emulacja filtra dolnoprzepustowego w WinUAE

@tukinem, post #2

Amiga 1000 miala inaczej niz inne Amigi.

link
1
[#4] Re: Emulacja filtra dolnoprzepustowego w WinUAE

@Don_Adan, post #3

Rozumiem. W takim razie softowo tego nie przeskoczę. Szkoda tylko, że po przełączeniu się w Winuae z A1000 na A500/600 zostaje ustawienie Always On (A500) w ustawieniach filtra w emulatorze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem