Komentowana treść: AmiKit 12.6
[#1] Re: AmiKit 12.6
Miałem ostatnie opory przed zakupem na Rpi5, a tu proszę.
1
[#2] Re: AmiKit 12.6
System bardzo fajnie działa. Na sysinfo ponad 2tyś. mipsów. Dodano motywy graficzne do linuxa i najciekawiej w mojej ocenie prezentuje się workbench 1.3. Rpi5 ma duży zapas mocy, który przy codziennym użytkowaniu pozwala na komfortowe chodzenie po sieci jak i odpalanie linuxowego dobrodziejstwa w postaci programów biurowych, użytkowych czy po prostu giercowania. Rpi5 jest dobrym krokiem pod kątem wydajności i ceny dla osób chcących bawić się systemem o amigowych korzeniach. Co do maliny ważne by miała chłodzenie bo przy mojej obudowie Argon Neo 5 Bred widać, że procesor ma co robić. Temperatura dochodzi do 61 st. C. Instalacjia systemu jest prosta, wystarczy posiadać wymagane przez autora Amikit pliki i następnie umieścić je we wskazanym katalogu w systemie przy pierwszym uruchomieni. Przy zakupie otrzymujemy instrukcję w formie pdf jak i filmu w systemie gdzie jest pokazane co i jak należy zrobić.
Plusy:
- ogarnięty i gotowy amigowy system, coś dla leniwych ;)
- królicza dziura czyli mozliwość odpalania w amigowym systemie programów linuxowych jak np firefox,
- masa legalnych programów zebranych do kupy.

Minusy:
- dużo opcji w systemie i brak czasu na zabawę, ale to się ogarnie ;)
- system ma swój charakterystyczny wygląd i nie każdemu może podchodzić. Jak dla mnie przyzwoicie. Polecam

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2024 01:43:18 przez WojosRetro
2
[#3] Re: AmiKit 12.6

@WojosRetro, post #2

Czy wg Ciebie, nie lepiej zainstalować sobie darmowy CommodoreOS 2.1? Wiem, że to nie dokładnie to samo, ale ciekaw byłbym opinii.
[#4] Re: AmiKit 12.6

@Commodore128D, post #3

Nie znając tego drugiego myślę że różnica może być porażająca.
[#5] Re: AmiKit 12.6

@Commodore128D, post #3

CommodoreOS nie sprawdzałem jeszcze. Chyba kiedyś była próba wskrzeszenia Commodore w postaci klawiatury z intelem i ten system był pod tego kompa stworzony i nadal jest rozwijany...

https://www.techeblog.com/commodore-64-being-relaunched-as-windows-7-pc/

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 20:43:06 przez WojosRetro
[#6] Re: AmiKit 12.6

@WojosRetro, post #5

Ok. Jasne. Oba rozwiązania są oparte na jądrze linuksa. W CommodoreOs (jest cała społeczność skupiona wokół tego) można otwierać dwuklikiem pliki z Amisi, C64, C128 C +4. Do tego przeglądarka i Open Office. i VlC player. Myślę, że warto to odnotować..
2
[#7] Re: AmiKit 12.6

@WojosRetro, post #5

Chyba kiedyś była próba wskrzeszenia Commodore w postaci klawiatury z intelem i ten system był pod tego kompa stworzony i nadal jest rozwijany...

Tu mówisz o wersji 0.9 i późniejszych. Teraz jest wersja przeznaczona dla dowolnego x86.
1
[#8] Re: AmiKit 12.6

@Commodore128D, post #7

W sumie mnie zaciekawiłeś. Pobiorę i sprawdzę. Malina ma swój system, a laptop ostatnio więcej leży i się kurzy. Mam kilka nieużywanych dysków więc jednego mogę poświęcić ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 22:32:29 przez WojosRetro
2
[#9] Re: AmiKit 12.6

@WojosRetro, post #2

Jest dla niego lepszy benchmark niż SysInfo. Heretic 2 68k działa na nim w okolicach 49 fps w rozdzielczości 640x480 (kilka dni temu złożyłem system Pi5 z AmiKitem, dostałem od autora darmowy AmiKit w zamian za darmową Heretic 2 dla niego). Działa nawet z szybkością około 27 klatek na sekundę przy włączonym filtrowaniu dwuliniowym (filtrowanie dwuliniowe wygląda lepiej niż w Wazp3D, podczas gdy prawdziwy Warp3D w systemie OS4 oczywiście nadal wygląda lepiej). 1024x768 nadal działa z szybkością 22 klatek na sekundę (bez bifiltra). Porównanie: PiStorm cm4 2,2 GHz działa 25 klatek na sekundę w rozdzielczości 640x480 (więc Pi5 ma około 2x prędkość, BTW, jeśli zostanie podkręcony do 2,8 GHz, będzie działać z prędkością 56 klatek na sekundę na Pi5). Pi5 jest około 15 razy szybszy niż Vampire V4 z Heretic2 68k. Możesz ustawić Pi5 tak, aby nie widział Linuksa i bezpośrednio uruchamiał się w AmigaOS (możesz go również wyłączyć z AmigaOS), chociaż podczas konfigurowania systemu (lub podczas aktualizacji) często widzisz Linuksa. Ale pomijając konfigurację/aktualizację, można odnieść wrażenie, że jest to pełna Amiga. A jego prędkość (przynajmniej gdy w systemie OS4 nie jest używany sprzęt 3D) jest prawie tak duża, jak x5000 (jeśli jest podkręcona, jeśli nie, to nieco większa niż x1000). Zdecydowanie bije Sama, PiStorma i Vampire'a (ostatni, który kręci się wokół niego). Nie mam pojęcia, jak dobra jest emulacja starych gier, ale jeśli chodzi o nowe gry - Heretic 2, Gorky 17 i Quake 2 działają w pełni. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla każdego, ponieważ jest to system oparty na emulacji. Systemy PiStorm i OS4 mają tę zaletę, że masz tam prawdziwą Amigę, obudowę Amigi (A1200 w przypadku PiStorm), klawiaturę Amiga, mysz Amiga itp. Ale rzecz jest tania i szybka. Nawet za ładnie wyglądającą obudowę zapłaciłem tylko około 130 EUR (bez AmiKit, dostałem go za darmo od autora).
2
[#10] Re: AmiKit 12.6

@MagicSN, post #9

Jest moc, są perspektywy nowszego i jeszcze szybszego sprzętu, jest dobra cena... Malina nie stoi w miejscuOK
[#11] Re: AmiKit 12.6

@MagicSN, post #9

Rpi4 vs Rpi5 i benchmark Heretic 2 68k. Takie dane byłyby miarodajne. A tak to porównywanie malucha do syrenki.
[#12] Re: AmiKit 12.6

@koczis, post #11

To może Heretic 2 68k postawione na Amikit na Rpi4, Rpi5 i PC i3/i5/Ryzen 3/Ryzen 5?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem