@WojosRetro,
post #2
Jest dla niego lepszy benchmark niż SysInfo. Heretic 2 68k działa na nim w okolicach 49 fps w rozdzielczości 640x480 (kilka dni temu złożyłem system Pi5 z AmiKitem, dostałem od autora darmowy AmiKit w zamian za darmową Heretic 2 dla niego). Działa nawet z szybkością około 27 klatek na sekundę przy włączonym filtrowaniu dwuliniowym (filtrowanie dwuliniowe wygląda lepiej niż w Wazp3D, podczas gdy prawdziwy Warp3D w systemie OS4 oczywiście nadal wygląda lepiej). 1024x768 nadal działa z szybkością 22 klatek na sekundę (bez bifiltra). Porównanie: PiStorm cm4 2,2 GHz działa 25 klatek na sekundę w rozdzielczości 640x480 (więc Pi5 ma około 2x prędkość, BTW, jeśli zostanie podkręcony do 2,8 GHz, będzie działać z prędkością 56 klatek na sekundę na Pi5). Pi5 jest około 15 razy szybszy niż Vampire V4 z Heretic2 68k. Możesz ustawić Pi5 tak, aby nie widział Linuksa i bezpośrednio uruchamiał się w AmigaOS (możesz go również wyłączyć z AmigaOS), chociaż podczas konfigurowania systemu (lub podczas aktualizacji) często widzisz Linuksa. Ale pomijając konfigurację/aktualizację, można odnieść wrażenie, że jest to pełna Amiga. A jego prędkość (przynajmniej gdy w systemie OS4 nie jest używany sprzęt 3D) jest prawie tak duża, jak x5000 (jeśli jest podkręcona, jeśli nie, to nieco większa niż x1000). Zdecydowanie bije Sama, PiStorma i Vampire'a (ostatni, który kręci się wokół niego). Nie mam pojęcia, jak dobra jest emulacja starych gier, ale jeśli chodzi o nowe gry - Heretic 2, Gorky 17 i Quake 2 działają w pełni. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla każdego, ponieważ jest to system oparty na emulacji. Systemy PiStorm i OS4 mają tę zaletę, że masz tam prawdziwą Amigę, obudowę Amigi (A1200 w przypadku PiStorm), klawiaturę Amiga, mysz Amiga itp. Ale rzecz jest tania i szybka. Nawet za ładnie wyglądającą obudowę zapłaciłem tylko około 130 EUR (bez AmiKit, dostałem go za darmo od autora).