[#1] Starsze wersje Calimero
Witam

Mam wielką prośbę. Czy ktoś ma i mógłby mi podesłać starsze wersje programu Calimero (powyżej 1.0) na adres email soe4 _at_ wp.pl? Byłbym bardzo wdzięczny.

Sprawa wygląda tak, że mam do konwersji na PDF bardzo rozbudowane AmigaGuide z dużą ilością tagów italic i bold. Teoretycznie Calimero powinien to zrobić na pstryknięcie palcami, niestety tu wkracza praktyka. Program jest straszliwie zbugowany i nic nie działa jak powinno. Najnowsze wersja nie widzi tagów bold i italic więc jest zupełnie nieprzydatna. Na dysku znalazłem wersję 1.0 która doskonale radzi sobie z w/w tagami ale szwankuje eksport do PDF. Im dłuższy tekst tym bardziej randomowy wynik. Nie da się też zapisać wyniku w innym formacie bo program się zawiesza.

Być może jest wersja która prawidłowo odczyta AmigaGuide i prawidłowo zamieni to na PDF, ew. nie zawiesi się przy zapisie w innym formacie. Sprawa jest pilna , będę wdzieczny za każdą wersję od 1.0 do 3.9.

Pozdrawiam

SOE
[#2] Re: Starsze wersje Calimero

@SOE64, post #1

Zerknę do swojego archiwum, może coś znajdę.
[#3] Re: Starsze wersje Calimero

@SOE64, post #1

Czy to moze byc to?.....to moglbym ci sciagnac z BBSów :)

[wyróżniony] [#4] Re: Starsze wersje Calimero

@SOE64, post #1

Tu masz kilka wersji
[#5] Re: Starsze wersje Calimero

@SOE64, post #1

Najnowsza wersja Calimero 3.91 jest na Aminecie https://aminet.net/search?name=calimero
[#6] Re: Starsze wersje Calimero

@Norbert, post #4

Wielkie dzięki za link do strony z archiwaliami. Nie wiedziałem, że takie fajne rzeczy są w necie. Gdy szukałem via Google wszędzie była tylko 3.91. Nawet jak gdzieś była mowa o starszej wersji linkowano do stron gdzie do pobrania była tylko najnowsza 3.91.

Ostatnią wersją Calimero gdzie dobrze działa konwersja AmigaGuide do PDF jest 3.0. Prawidłowo widzi tagi @{I} oraz @{B} oraz nie krzaczy się przy tworzeniu PDF. Kolejna wersja czyli 3.5 zawieszała się podczas odczytu AmigaGuide, a następne od 3.6 zaczynając nie radzą sobie z AmigaGuide. Jutro zrobię wydruki i jak wszystko pójdzie gładko to polecam każdemu posiadanie Calimero 3.0. Nagłe rozp...nie AmigaGuide sugeruje, że w nowszych wersjach inne rzeczy też mogą być skopane. Szkoda bo Calimero ma duży potencjał, niestety ilość bugów po prostu poraża.

Jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomoc.
1
[#7] Re: Starsze wersje Calimero

@SOE64, post #6

Ja rozumiem ze to juz stary soft. Ale moze warto zglosic bledy autorowi?
[#8] Re: Starsze wersje Calimero

@Phibrizzo, post #7

Tak też zamierzam zrobić ale program chyba już jest porzucony. Z tego co czytałem wiele, wiele osób zgłasza różne błędy (a jest ich baaaardzo długa lista) i nic z tego nie wynika. Problemy z Amiga Guide są jednymi z najmniej istotnych. Autor prawdopodobnie stracił kontrolę nad kodem i z tego powodu mógł się zniechęcić.

Wersja 3.0 na razie zachowuje mi się znacznie lepiej niż ostatnia 3.91. W najnowszej poza konwersją niewiele dawało się zrobić, w 3.0 na upartego mogę edytować tekst. Prawdopodobnie gdzieś w okolicy v3.5 coś mu się w kodzie mocno skopało i nie jest w stanie tego poprawić. Szkoda, że program z takim potencjałem ma aż tyle błędów które prawdopodobnie nigdy nie będą poprawione.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem