@MDW,
post #5
O ile gra posiada fantastyczną fabułę, wprowadzenie oraz szczegółowy opis postaci, jednostek i budynków w instrukcji, jak w zasadzie każda gra strategiczna od Westwood Studios, to jednak jest to zbyt wczesny RTS, by mówić o balansie. Każda jednostka ma szereg parametrów - prędkość poruszania się, rodzaj i zasięg broni, rodzaj pancerza. Ale nie ma raczej reguł, które mówiłyby jak dany pancerz reaguje na daną broń, co jest według mnie kluczową rzeczą w balansie. Wydaje mi się, że w Dune 2 im większa jednostka tym silniejsza, i np. nie ma co produkować piechoty rakietowej na czołgi oblężnicze, w przeciwieństwie do innych gier od Westwood Studios.
Fajnie byłoby gdyby ten remake uwzględniał wszystkie elementy z wersji DOSowej na PC, tzn. więcej animacji, komunikatów głosowych oraz muzykę.
Co do kontroli jednostek to konieczne jest jakieś usprawnienie tego elementu gry.
Gra z tego co wiem, została napisana w języku C. Należy do moich ulubionych gier.
Dobrze byłoby, gdyby Robert Koon poprawił obsługę klawiatury i myszy w grze. Aktualnie obsługa jest poprzez input.device, co bardzo źle współpracuje z innymi ekranami.
Tryb Skirmish (potyczki) by się bardzo przydał, ale raczej ten remake tego nie uwzględnia.