kategorie: A500, CDTV
[#1] Karta protein turbo nie dział z ram
Witam mam taki problem zakupiłem kartę turbo protein,
I Amiga włącza się z nią procesor się podkręca ale nie działa z pamięcią RAM stoi jak by była zawieszona, po wyjęciu RAM włącza się ale jest czerwony ekran i komunikat defective, co może być przyczyną takiego zachowania czy ktoś miał taki przypadek.
[#2] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #1

Wadliwy SIMM, niewłaściwy SIMM, źle polutowana karta. Dla przykładu.
[#3] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #1

Jak napisał przedmówca.
Napisałeś, że jesteś sobie w stanie polutować kartę... jeśli dotyczy to również kart w SMD, to miałbym płytkę i części do 68EC020TK. Jest to karta o wiele szybsza, lepsza i bardziej niezawodna od wynalazków w rodzaju proteiny.
Ew. do 68030TK też, ale to jednak sporo więcej kasy wyjdzie. Wszystkie te karty pokazuję w filmach na moim kanale YT, link w stopce.
Jeśli jesteś zainteresowany, to pisz na priv.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 11:04:32 przez wali7
[#4] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@perinoid, post #2

Witam, kartę kupiłem już po lutowaną bo jak ja bym litował to na 100% było by OK, no i te pamięci mam około 40 sztuk na żadnej nie rusza.
[#5] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@wali7, post #3

No tak lutowanie to pikuś, zakupił bym tą kartę którą proponujesz tylko że dwie już zakupiłem, jak bym je uruchomił to bym się ich pozbył i wtedy bum zakupił.
[#6] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #4

Jeśli kupiłeś już złożone to sprawdź, ewentualnie popraw luty. Może coś być spaprane. Kupiłem kiedyś turbo do Falcona za relatywnie małe pieniądze - było bardzo niestabilne. Przeciągnąłem lutownicą piny dużych układów (dodając oczywiście flux i gdzieniegdzie cynę) - do tej pory działa niezawodnie.
[#7] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@perinoid, post #6

No może to być przyczyną bo karta nie jest najlepiej po lutowana to fakt, w najgorszym przypadku rozlatuje całą wyczyszczę wymienię wszystkie układy oprócz Lattice może ruszy.
[#8] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #1

Witam kartę całą rozłożyłem wymieniłem wszystkie podstawki w układy oprócz Lattice i jest ten sam błąd ścieżki sprawdzone żadna nie była przerwana luty ok, doszedł teraz zielony ekran jak zewrę zworkę przyspieszenia procesora.
[#9] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #8

Szkoda, że mam mało czasu nad przeszukaniem gratów, ale moje wszystkie Protein na czerwonym PCB szły tylko na 14MHz, na 7MHz nie wstawały, ale nie pamiętam czy zielony ekran wtedy był, nie szukałem przyczyny, każdy egzemplarz co lutowałem miał tę samą dolegliwość. Jak masz zapasowe Lattice to zaprogramuj inny komplet albo tę od RAMu tylko, bo przyczyna może być co wcześniej pisałeś z samym egzemplarzem MACH.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2024 22:19:10 przez Adinfo
1
[#10] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Adinfo, post #9

Witam no właśnie zdaje mi się że Lettice od ramu jest uwalony lub nie ma wsadu bo dziwne ale Sysinfo wogulę jej nie widzi, zielony ekran opanowany już nie ma, procesor działa na 12Mhz i spujsz na foto Protein które wstawiłem gniazdo ram jest odwrotnie mugł MACH polecieć.
[#11] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Juri-3, post #10

A korciło mnie, żeby Cie zapytać o kierunek gniazda na RAM, ale wiesz, że możesz wlutować i tak i tak gniazdo tylko w jednym sposobie trzeba podciąć zabezpieczenia w gnieździe i RAM wtedy odwrotnie włożyć. zależy co kto ma w budzie A500 to obie opcje były dozwolone. Ale jak miałeś pecha i faktycznie RAM odwrotnie - przeciwnie wsadziłeś do tego co wlutowałeś no to mogło coś polecieć. Być może sama kość pamięci albo i MACH - zobacz czy jak jest zasilany sie grzeje bardziej niż inne.
[#12] Re: Karta protein turbo nie dział z ram

@Adinfo, post #11

Trochę muj błąd bo zazwyczaj wszystko dokładnie sprawdzam lecz myślałem że jak ktoś to złożył to jest dobrze i niestety tak próbowałem ja odpalić grzał się środkowy MACH a Amiga nie ruszyła, przełożyłem to gniazdo i wziąłem 100% sprawny RAM Amiga się uruchamia z błędem RAMu nie widzi, przyjdą części to zaprogramuje na nowo MACH RAMu i zobaczę efekt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem