kategoria: Sprzęt
[#1] Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.
Odkąd pamiętam moje Voodoo 3 w specyficznych sytuacjach, a raczej miejscach wyświetla dziwne kolory i popsutą grafikę.

Dwa pewniaki, to ikonki nawigacyjne na belce IBrowse oraz rycina z Poseidonem po uruchomieniu Poseidon Prefs. Grafika jest zjadliwie magentowa, często pozbawiona całych linii, czasem zaszumiona, a schemat tych bugów całkowicie chaotyczny. Każde uruchomienie Ibrowse da efekt inaczej uszkodzonych obrazków; tak jakby bufor karty, czy inne licho szlag trafił. Dodam, ze wszystko inne jest idealne. Gry, pulpit, wyświetlane jpgi; tak jak by problem dotyczył tylko grafik w konkretnym formacie / palecie / spriteów (cholera wie).

Po przełączeniu na kartę na Z3 i/lub RTG wszystko jest idealne. Objaw tylko na Voodoo.

Czy ktoś z Was ma może takie doświadczenie, albo koncepcję, co może być nie halo?

Zupełnie przed chwilą wymieniłem jeszcze Voodoo na inny egzemplarz, nizej taktowany - i jest absolutnie to samo.
Kolejnym tropem jest MUI; bo to jedyny wspólny mianownik wszystkich apek w któych wyskakują babole. Zainstalowane 3.8

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 19:23:29 przez crimart

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 20:00:19 przez crimart
[#2] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #1

Podaj nr wersji Voodoo.card i pci.library.
[#3] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #2

Oba ostatnie ze strony Elboxu. Próbowałem tez starszych.
Delikatną zmianę przyniosła wymiana MUI. Na 3.9. Zachecony zainstalowałem 5.0. Ale zasadniczo wciaz sa bugory. Kolejna lekka zmiana to ustawienie Blatu na 32bity; ale i tak jest nędza.

Byłbym natomiast wdzięczny za podesłanie ikonki z Devs/Monitors. Sam sobie robiłem i moze w tym jest jakiś stuck, bo jest tam wiele parametrów typu bigsprites itd itd.

PS. Dosłownie przed chwilą wyjąłem Voodoo i wsadziłem Radeona 9200. Pomijając ze te karty zasadniczo mają lepszy obraz, to wszystko jest perfekcyjne. Tym samym wykluczyłem problem Mediatora.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 21:43:31 przez crimart
[#4] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #3

Gdy ja ustawiałem ToolTypes ikony to badałem SnoopDosem co jest ok, a które parametry mają błędy i tak to ustawiłem. Kiedyś mi działało ale w ostatnim czasie też mam problem z instalacją Radeona i Voodoo.
Ja miałem podobne przekłamania obrazu ale wiązały się ze wskaźnikiem i miejscami ekranu po których jeździł. Pomogła wymiana pamięci ale Ty już nawet całą kartę wymieniłeś.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 23:36:38 przez Rafał A-3000
[#5] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #3

No to chyba są uszkodzone obie karty Voodoo jakie posiadasz, albo faktycznie coś jest źle w tooltypach ikonki Voodoo w Devs/Monitors . Oto moje tooltypy (nigdy w nich nie mieszałem):

BOARDTYPE=Voodoo
SETTINGSFILE=SYS:Devs/Picasso96Settings
(BORDERBLANK=Yes)
(BIGSPRITE=Yes)
(SOFTSPRITE=Yes)
IGNOREMASK=Yes
(DISPLAYCHAIN=Yes)

Ja pod Voodoo zawsze używałem trybu 16-bit, żeby działał Warp3D. Wróć do MUI 3.8 - nowsze sprawiają problemy.
1
[#6] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #5

Którego Picasso96 używasz?
Kompletnie to nie wygląda na hardware; tym bardziej że sprawdzałem w Compaq z Win98 i zero błędów.
[#7] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #6

Którego Picasso96 używasz?

Pytanie jest trudne, bo żadnego. Obecnie nie mam sprawnej Amigi z Mediatorem. Podesłałem Ci ustawienia, które mam w różnych kopiach Systemów, na których działałem od kilkunastu do kilku lat temu oraz pod WinUAE. Wówczas używałem Picasso w wersji 2.0.
Stary (aczkolwiek nieco czasochłonny) sposób na takie przypadłości, to postawić goły System i MUI, doinstalować Mediatora i Picasso z Voodoo, a potem inne oprogramowanie oraz za każdym razem sprawdzać czy się kolory wykrzaczają.
[#8] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #1

A spróbuj inne datatype'y do PNG czy co tam jest... nie wiem, chyba ikonki do iBrowse są właśnie w PNG.
Jaki tryb na WB masz ustawiony?
1
[#9] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@_arti, post #8

Może WarpPNG? Kiedyś poruszyłem podobny temat, ale dotyczący WinUAE i datatypy Warp od Oliviera Robertsa rozwiązały mój problem.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2024 10:42:42 przez Ponki1986
1
[#10] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Ponki1986, post #9

Co do artefaktów to na PC jakoś też ich nie miałem... Tylko na Amidze.
[#11] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Rafał A-3000, post #10

Właśnie zainstalowałem mediatora i kartę Voodoo. a4k
Mam to samo co kolega w pierwszym poście.
Miałem na Aga system 3.2.2.2
I wszystko jest ok i było, do czasu instalacji mediatora z Voodoo, sterownik Picasso to 3.3.3
Voodoo.Card najnowsze pci.library i rtg.library też.
Zauważyłem że jak włączy się np. fakenativmode i pal to jest ok,
rozdzielczości 8bit nie przekłamują. Ale wszystkie tryby 8bit frezują kompa i nie można na nich pracować.

Na A1200 z mediatorem i Radeonem tego błędu nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2024 15:03:08 przez mwb113
1
[#12] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Ponki1986, post #9

Też tak myślałem i zainstalowałem WarpdataType nic nie pomogło.
1
[#13] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@mwb113, post #12

Szkoda, miałem nadzieję że może to pomoże.
[#14] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Ponki1986, post #13

Solucja dla wszystkich ziomeczków na fotkach :) Problem pernamentnie rozwiązany. Mimo, że to serio wyglądało na PNG DTP, bo wywalało się wszystko, co miało alpha channel i było wyświetlane przez MUI, to finalnie pomogło ustawienie Tooltypes w devs/Monitors dla Voodoo :)
4
[#15] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #14

No i fajnie, że rozwiązałeś problem.OK
1. Wklej większe foto z ustawieniami tooltypów, bo trudno się doczytać.
2. A wiesz dokładnie który parametr odpowiada za kaszanę kolorów?
[#16] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #15

To chyba jest WINOWAJCA
Jak możecie to sprawdzcie i dajcie znak.
U mnie działa.

2
[#17] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #14

Super OK Ciszę się, że rozwiązałeś problem.
1
[#18] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@mwb113, post #16

Tak na marginesie... Czy ktoś mógłby takim laickim językiem wytłumaczyć co oznaczają poszczególne przełączniki i tooltypy w PVS?
1
[#19] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #15

A wiesz dokładnie który parametr odpowiada za kaszanę kolorów?

Sam sobie odpowiedziałem, konieczny jest tooltype Nomaskedblits=Yes. Skąd go wytrzasnąłeś? W PVS nie ma takiego ustawienia.
[#20] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #19

Oraz GrantDirectAccess=Yes; wtedy u mnie znika 100% glitchy.

Skąd wziąłem; wlazłem w instalkę P96 i skopiowałem sobie referencyjną ikonkę na podstawie której skrypt instalacyjny tworzy ikonkę dla Devs:Monitors pod wybraną przez użytkownika kartę. Są tam wszystkie zmienne obsługiwane przez system P96. Dalej wiodła mnie już tylko intuicja grafika haha :)
[#21] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #20

A ja też coś znalazłem na stronie Individual Computers:

6 marca 2023 r.
Po dość długim opóźnieniu spowodowanym badaniem raportu użytkownika Elbox Mediator, odkryto przyczynę artefaktów podczas blittingu. Jest to problem ze sterownikiem w samym sterowniku Elbox, nad którym nie mamy żadnej kontroli. Niniejszym prosimy klientów Elbox o kontakt w sprawie możliwej poprawki po ich stronie.

Na razie możemy jedynie zaproponować obejście problemu: należy ustawić nowy typ narzędzia w ikonie monitora:
NOMASKEDBLITS=YES
[#22] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Kitech, post #21

Stare picasso blitowało przez Medka na Voodoo3 bez problemów (chyba najszybciej z wszystkich dostępnych na Amidze kart graficznych) a nowe mówi, że Elbox ma błąd
Ciekawe czyja to wina, że Warp3D z nowym P96 zwolnił prawie o połowę

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2024 09:39:19 przez BULI
[#23] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@BULI, post #22

Dokładnie; wywalam ten paździerz, tak jak wywaliłem Thorowe 68060.library i Amiga się uruchamia dokładnie 2xx szybciej.
1
[#24] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #23

Thor pisal, ze da sie wylaczyc tworzenie tabel MMU.
Byc moze wtedy ta jego biblioteka bedzie calkiem uzywalna.
Co prawda nie napisal jak to zrobic.
Ale w innym watku o 68030 (z niedzialajacym MMU) napisal, ze w konfigu mozna dac "MMU off" zeby wylaczyc kod dedykowany MMU, tak przynajmniej zrozumialem.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2024 10:45:22 przez Don_Adan
[#25] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@Don_Adan, post #24

Nie chcę iść w tani populizm; ale mam wrażenie, że tam jest jakaś autystyczna nadgorliwość; jakby Amiga miała uruchamiać procesy atomowe i mieć najlepiej chronioną pamięć na świecie. Dlatego to trwa pierdyliard sekund.

Tymczasem dla mnie Amiga Classic, to systemik lekki i szybki jak piórko; hakowany dla zabawy odkąd pamiętam. To ma się włączyć po 7 sekundach; a nie po minucie, bo się musi tabela utworzyć. Finalnie ja na tym odpalam Quake, demka i sysspeeda, by zmarnować swój czas dla zabawy. Tak to widzę. A co do P96, to muszę porobić testy pod Warpem; aktualnie w 640x480 Quake WOS GL lata u mnie 34fps. Bez Warpa 10 ramek więcej; wiec coś jest na rzeczy.
[#26] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@BULI, post #22

Sprawdz to, choc moze chodzi o cos innego?
W tym watku o PCI.
Ja tam sie nie znam na Warp3d.
link
[#27] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #25

On ma lekka odchylke w temacie MMU, i nawet to mogloby byc, gdyby on nie chcial z tego zrobic nowego standardu Amigowego, a tylko jako opcje do wyboru przez uzytkownika
[#28] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #25

A jakie masz PPC?
[#29] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@BULI, post #28

No takie jak kazdy dziś - sieciówka pmc w carrierze PCI na Hadeonowej bibliotece :) Najbardziej mi podpasowała Apocalypse, którą przyjaciel mi przerobił na 256MB i 550MHz. Ma najfajniejsze cyferki w benchmarkach jeśli chodzi o wewnętrzny transfer. Mam jeszcze G3 800MHz 512MB, ale poza mipsami wynikającymi w wysokiego taktowania, to jakby inercyjnie jest to słabsze od G4. Czuć to w grach nawet. Niby zapier...a, ale ma takie momenty przyduszenia; a Apocalypse G4 jedzie jak czołg, równo i stabilnie po wszystkim. Przynajmniej tak ja to odczuwam.
[#30] Re: Voodoo 3, Picasso96 3.4 i świat w różowych okularach.

@crimart, post #29

Powinieneś mieć spokojnie wynik ponad 50 FPSów, spójrz to na moim G4 450mhz: 58,6 FPS:

Używasz nowego P96 od Jeansa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem