kategoria: Stacje dyskietek
[#1] Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB
Jest taki temat :)

Odkopałem kilka niesprawnych sztuk stacji od 500 i 1200, póki co część ogarnąłem ale jest tego typu pytanie:

Przy 1200 Panasonic JU-257xxxx, stacja czyta, zapisuje i niby jest ok. Ale odpalam gotowca 3.9 i blat mi pokazuje że DF0 być niesformatowany, nie ma w nim żadnej dyskietki a jak wrzucę to nie zmienia mi stanu.
Gdy to robię na czystym WB to jest normalnie. Sprawdzałem anticlika i nie miało to wpływu czy jest czy nie bo po załadowaniu wb3.9 i tak nie pukała.
Ale... jeśli włożę dyskietkę i robię restart to po załadowaniu blatu pokazuje jak należy, gdy wyciągnę - znowu to samo aż do restartu.
Mam w tej chwili rev 2B i nie znalazłem chwili by wyciągnąć z towera pcb i zrobić drive fix'a (to tak na marginesie). Nie wiem też czy sytuacja jest od niego zależna czy problem nie leży w samym WB.
Kwestia też jest taka że odkopałem zew flopa z cd32 z napędem chinon który też ogarnąłem i działa jak złoto, tylko pytanie jest takie czy robiąc fixa na płycie nie zrobię komplikacji na df1 by dobrze stacja działała jedna i druga.
Mam jeszcze w zanadrzu do zrobienia zew flopa na 5 1/4" dyskietki z kopalnią ok 300 dyskietek i chciałbym jak najszybciej ogarnąć temat by zobaczyć co na nich jest, więc komplikacje na df1 nie są pożądane :)
Wolę wpierw was podpytać co są na bieżąco zanim porozkładam się ze sprzętem na warsztacie.
[#2] Re: Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB

@rootspk, post #1

Uszkodzony switch od wykrywania dyskietki - z przodu stacji po lewej drugi od przodu.
[#3] Re: Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB

@alt_, post #2

Switch działa na każdej i na każdej ten sam efekt ?.
W jednej nawet zostały wymienione, ponieważ stare się rozpadły. Stacje pracują normalnie, jedynie problemem jest detekcja dyskietki.
Przy okazji ma ktoś na sprzedaż te switche ?

Dodam że jeśli dyskietka zostanie włożona to po restarcie jest normalnie widoczna a jak już się wyciągnie to się zmiania w df0:niesformatowaną.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 02:03:54 przez rootspk
[#4] Re: Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB

@rootspk, post #3

Dodam że jeśli dyskietka zostanie włożona to po restarcie jest normalnie widoczna a jak już się wyciągnie to się zmiania w df0:niesformatowaną.

A wpisz DISKCHANGE DF0:
[#5] Re: Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB

@rootspk, post #3

Na czym polegało ogarnięcie tych stacji? Czy kondensatory wymieniałeś?
[#6] Re: Stacja 1200 Panasonic i jej działanie pod WB

@Norbert, post #4

Stacja meli ale nie zmienia stanu, zostaje ten jaki jest przy rozruchu. Czyli bez dyskietki, status jest jako df0:niesformatowany, po włożeniu dyskietki i wpisaniu komendy, nic się nie zmienia, dysk jaki jest włożony nie może zostać odczytany.
Ale jeśli odpalę np d-copy i zrobię test dyskietki, to załaduje ją na blacie jak trzeba.
Wezmę ją jeszcze do pracy dzisiaj i zobaczę na innej płycie.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 08:34:06 przez rootspk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem