kategoria: A1200
[#1] Bateria zegara w blizzard ppc
Hej. Czy ktoś się orientuje jak wygląda wymiana tej baterii? Z tego co wyczytałem na necie to trzeba całe to wylutować i wlutować nowe?
[#2] Re: Bateria zegara w blizzard ppc

@Wankowicz, post #1

Tam masz akumulator 2,4 V taką samą jak na apollo. Klientom wstawiam akumulator o idyntycznych parametrach, tu masz link:
https://kompikor.pl/amiga-apollo-blizzard-recap-p-67684.html
[#3] Re: Bateria zegara w blizzard ppc

@rootspk, post #2

Ekspertem nie jestem na na moim blizzardzie ppc widzę baterię panasonic 2020. Pisze, ze ma 3V.
[#4] Re: Bateria zegara w blizzard ppc

@rootspk, post #2

Tak należy cały wylutować, jak będziesz robił to sam to dobra plecionka i dużo fluxu. Przy tych starych sprzętach trzeba uważać z grzaniem, jak przesadzisz to zorasz przelotki.
I koniecznie dodać przed wylutem trochę cyny z ołowiem, obniżysz w ten sposób temp topnienia całości, przez co nie trzeba będzie za mocno grzać i przy wyciąganiu nie szarp.
[#5] Re: Bateria zegara w blizzard ppc

@rootspk, post #4

Dzięki za rady. najpierw to musze kupić.
[#6] Re: Bateria zegara w blizzard ppc

@Wankowicz, post #3

Tak w blizardzie masz ML2020 ale różnie jest z ich dostępnością, możesz tu spokojnie zastosować od 2,4 do 3V bez problemu. Ostatnio zamawiałem do siebie ML2020 ale jakieś stare gnioty były w dystrybucji i wszystkie poszły do kosza z tymi co są na zdjęciu jest mniejszy problem, powinienem mieć jeszcze chyba 3V u siebie

Jedyny minus to to że w standardowej obudowie trzeba by było zrobić miejsce na baterię (klapka) w towerach czy desktopach nie ma to znaczenia.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2024 23:47:13 przez rootspk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem