[#1] Dysk z epoki.

Pojemność 1,2GB
5.25" zajmuje dwie zatoki
Jeszcze nie odważyłem się sprawdzić czy się kręci
Jeśli chodzi o dyski tzw konsumenckie to największy skur...l jaki do tej pory widziałem. Nie liczę oczywiście tych od mainframów.

Nie udało mi się znaleźć daty produkcji, ale obstawiam, że druga połowa lat 90. Pracował w nieznanym mi serwerze, dawno złomowanym.
1
[#2] Re: Dysk z epoki.

@bobycob, post #1

Na układach scalonych może być umieszczona data ich produkcji w formacie "YYWW", gdzie: YY - dwie ostatnie cyfry roku; WW - numer tygodnia.

Prawdopodobnie jest ona zapisana pod kodem kreskowym "LOT NUMBER" w oznaczeniu "*S-01-9235-4*" i jest to 35 tydzień 1992 roku.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 21:52:00 przez RomanWorkshop
[#3] Re: Dysk z epoki.

@RomanWorkshop, post #2

Prawdopodobnie jest ona zapisana pod kodem kreskowym "LOT NUMBER" w oznaczeniu "*S-01-9235-4*" i jest to 35 tydzień 1992 roku.

...co można zresztą wywnioskować z manuala:
https://stason.org/TULARC/pc/hard-drives-hdd/seagate/ST41200N-1050MB-5-25-FH-SCSI2-SE.html

@op
Nie udało mi się znaleźć daty produkcji, ale obstawiam, że druga połowa lat 90. Pracował w nieznanym mi serwerze, dawno złomowanym.
no raczej nie. Takie kloce były charakterystyczne najdalej początkowi lat 90. Sam mam takie dwa - Quantum ProDrive 40AT (strasznie upierdliwe, bo ma jakąś niestandardową zworkę i te powszechnie stosowane się nie trzymają - oryginalną niestety zgubiłem ) i Seagate ST1239A. Co mnie dziwi, to pojemność tego kloca z obrazka.

/edit eee, to SCSI... Więc może sobie mieć i z 10 GB i to się w ogóle nie liczy. 😑

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 22:19:43 przez snajper
1
[#4] Re: Dysk z epoki.

@bobycob, post #1

/ edit -nieważne.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 22:22:08 przez snajper

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 22:31:10 przez karolb
[#5] Re: Dysk z epoki.

@karolb, post #4

/ edit -nieważne.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 22:22:08 przez snajper
[#6] Re: Dysk z epoki.

@RomanWorkshop, post #2

Teraz zauważyłem, że na laminacie płytki drukowanej PCB również jest zapisana data "9203".
[#7] Re: Dysk z epoki.

@bobycob, post #1

1.2Gb w 1992 - WOW
[#8] Re: Dysk z epoki.

@snajper, post #3

strasznie upierdliwe, bo ma jakąś niestandardową zworkę i te powszechnie stosowane się nie trzymają - oryginalną niestety zgubiłem

Wyglądają mi na typowe zworki dla dysków 2.5'' - choć brzmi to pewnie jak żart. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem