kategoria: Komputery
[#1] Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro
Witam. Wszystkich koledzy mam pytanko wracam do starej poczćiwej Ami.
Posiadam A 1200 w wieży Gift Perfect Tower pro

Postanowiłem zmienić zasilacz z AT na ATX po tym jak kolega Stachu naprawił mi PPC.
Kupiłem zasilacz ATX i przejsciówkę ale mam problem a zielony jestem z tego:/
Org zasilacz z Giftu mam wtyczkę do przycisku Power do której z dochodzą 2 kable.
Natomiast z przejściówki wychodzą do przycisku tylko 2 kable.
Jak to połączyć zanim coś spalę:/
Poniżej fotki starego zasilacza z włacznikiem i przejsciówka.Wiadomo żę kabelki bedę musiał przedłużyć.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Kotaishi

[#2] Re: Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro

@Kotaishi, post #1

Stary włącznik to włącznik sieciowy, dwubiegunowy dla bezpieczeństwa. W ATX zasilacz jest cały czas pod prądem a przetwornica startuje poprzez zwarcie do masy zielonego przewodu.
Czyli po prostu dwa piny pozostaną nie używane.
[#3] Re: Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro

@bobycob, post #2

Dodam, że współczesne zasilacze ATX nie są za dobrą opcją. Aktualnie większość mocy jest do komputerów dostarczana po linii 12V - co widać po wydajności prądowej. Pozostałe napięcie są traktowane po macoszemu.
Podłączałem ostatnio zasilacz ATX większej mocy do Amigi 500 a był to ponad 500W potwór. Okazało się, że napięcie 5V bez obciążonej odpowiednio linii 12V było bardzo niestabilne i dochodziło do zawieszania się komputera.
Znacznie lepszy (po odnowieniu) okazał się zasilacz ATX mający blisko 20lat o mocy ~200W.
[#4] Re: Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro

@bobycob, post #3

Podzielam zdanie odnośnie tych zasilaczy ATX. Uzywam kilku zasilaczy atx w moich e/box'ach, a testowałem wiele. Najlepiej się u mnie sprawdzają corsair vs350 i vs450. Na wszystkich powyżej 450W amigi chodzily niestabilnie. Czasem nawet system nie wstał do końca a amiga już wisiała.
[#5] Re: Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro

@Mokry, post #4

Ok dziękuję. Myslałem że ATX będzie lepszy.Mam Chieftec 350 W.A gdybym już chciał się przestawić na ten ATX to czarny kabelek rozumiem do Czarnego a zielony?? Zamiast Brązowego ?? A pozostałe piny puste.
[#6] Re: Zasilacz ATX Obudowa Tower Gift Perfect Pro

@Kotaishi, post #5

Napisałem zielony zwieramy z masą.
W każdym znanymi mi zasilaczu gdzie przewody nie są jednobarwne czarny to masa.
Sorki nie będę rozkmniał kolorów przewodów które masz poza zasilaczem - to musisz sam ogarnąć.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 21:44:13 przez bobycob
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem