[#1] Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem
Cześć,

Chciałem zaprogramować układy M27C800 i AM27C400 za pomocą adapterka z projektu:
https://github.com/mafe72/27c160-tl866-adapter?tab=readme-ov-file

Fotka układu w adapterze:
https://www.dropbox.com/scl/fi/2yvqq3gy77skhwt75bmjc/IMG_3921.jpg?rlkey=5h0am7at9vhgz2vanlyrxuz7d&st=tkjntdid&dl=0

Problem dotyczy układów M27C800, których nie mogę zaprogramować ponieważ programator wyświetla błąd:
https://www.dropbox.com/scl/fi/9hld03fe7g6sr1z4en5ny/tl866.png?rlkey=tanwdshx88fy5mydsouq19i4w&st=mfikod0d&dl=0

Układ przy którym otrzymuję błąd posiada dwa rdzenie w oczku. Udało mi się zaprogramować inny układ z 4 rdzeniami w okienku.

Zgodnie z instrukcjami dla AM27C400 wszystkie dip switche ustawiam na 1. Udało mi się w ten sposób zaprogramować układ, który ma 2 rdzenie w okienku. Posiadam Epromy z 8 rdzeniami i niestety nie da się ich zaprogramować.

Proszę o rzut oka na programator, czy układy są podrobione czy robię jednak coś źle ?
[#2] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@marmazzaa, post #1

Na screenie widzę wybrana kostkę 4096 a nie 800. Na pewno wybierasz właściwą?
[#3] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@Mirq, post #2

Dobrze wybiera - TL866 nie obsługuje 27Cx00, adapter zmienia pinout na zgodny z 27c4096 który TL866 widzi.

Możliwe że masz kość która po prostu nie działa z TL866, sam mam kilka takich.
[#4] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@alt_, post #3

Wygląda na to że wszystkie sprzedawane EPROMy jako nowe to refurby. Sprawdziłem wypalony Kickstart i działa poprawnie na Amidze. Jakie sprawdzone źródło chipów polecacie?
[#5] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@marmazzaa, post #4

Nowych raczej nie kupisz, bo nie są już dawno produkowane. Tylko refurby.
[#6] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@marmazzaa, post #1

Sprawdzasz, czy pamięci są puste (Blank Check) przed zapisem? Nie wszystkie przychodzą całkowicie wykasowane.
[#7] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@alt_, post #3

Ja mam normalnie do wyboru: M27C800, nawet check ID działa.

I jeszcze zdjęcie adaptera podrzucam:

Ok róźnica taka, że ja mam tu 866-G3.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 18:29:02 przez Mirq
1
[#8] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@Mirq, post #7

TL866 nie ma ich na liście. Przynajmniej nie ma ich u mnie.
Ja wybieram AM27C4096 dip40. Ja mam też kostki 27C160, które mają 8 segmentów w krzemie i nie udało mi się ich zaprogramować. 4 segmentowe programują się bez problemu. Kasowarka UV też się przydaje, bo często układ ma jakis wsad.
[#9] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@snifferman, post #8

no bo to jest taka subtelna różnica między TL866-II a XGecu T48 (TL866-G3)
8 segmentowe programowałem do cartridge'y do C+4 sobie dobrze radzą
[#10] Re: Programowanie Kickstartu TL866 z adapterem

@nekroskop, post #9

Możliwe, ale ja mało używam i łatwiej było kupić kompatybilne układy niż inwestować w kolejny programator.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem