[#1] Problem z informacją o ikonie
Jak w temacie, w oknie nie mieści się zawartość. Idzie to jakoś ustawić w wb 3.2 ?

[#2] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

może tymczasowo zwiększyć rozdzielczość ekranu ???
1
[#3] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

Trochę źle jest ten GUI zaprojektowany skoro nie bierze pod uwagę tego, że przy dłuższych tekstach (w tym przypadku polskich) w typowej rozdzielczości Workbencha nie ma dostępu do całej zawartości okna. Lepiej gdyby te atrybuty były ustawione w dwóch, a nie czterech kolumnach.
Pewnie testowali tylko z angielskimi localami na których teksty są krótsze i wszystko się mieści.
Skoro tutaj jest tak ciasno to warto byłoby to umieścić w jakimś scrollowanym polu.

A tymczasowo możesz wybrać angielskie locale. Możesz też ustawić tryb SuperHires albo Hires ale o większym rozmiarze i włączyć autoscroll.

Jeżeli jest jakiś mechanizm zgłaszania błędów w AmigaOS 3.2 to warto byłoby podrzucić im ten screenshot. Język polski wcale nie ma przeciętnie najdłuższych tekstów, więc to nie jest tylko problem Polaków. A rozwiązanie będzie dosyć proste. Tylko to trzeba zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 15:58:13 przez MDW
[#4] Re: Problem z informacją o ikonie

@MDW, post #3

Można też zmienić czcionkę ekranową na bardziej zwięzłą, niż Topaz.
[#5] Re: Problem z informacją o ikonie

@Krashan, post #4

To też dobry pomysł. OK Widać, że ten GUI jest "font sensitive" (dziwne byłoby gdyby nie był) i się dostosuje.
Dzisiaj mamy monitory o dobrej ostrości i rzeczywiście font o grubości 1 pixela (a nie 2 jak w Topaz) byłby bardzo czytelny. Można pewnie znaleźć fajny font bitmapowy (pewnie o stałej szerokości liter) w którym to wszystko by się zmieściło. I generalnie też w innych programach byłoby mniej ciasno. Same zalety.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 15:52:04 przez MDW
[#6] Re: Problem z informacją o ikonie

@Krashan, post #4

Albo też rozmiar samej czcionki.
[#7] Re: Problem z informacją o ikonie

@nostrum666, post #6

To są fonty bitmapowe, zmiany rozmiaru są możliwe ale efekt będzie straszny. W fontach bitmapowych rozmiary to są po prostu osobne fonty (jak zbudowany w ROM Topaz 8 i Topaz 9).
[#8] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

Jeśli to 3.2 to spróbuj może ustawić w preferencjach w "IControl", opcję Windows->Can move off screen. Opcja teoretycznie służy temu, aby można było przesunąć okna poza ekran, ale praktycznie działa tak, że bez niej żadna krawędź okna nie może wystawiać poza krawędź ekranu więc pewnie w tym przypadku ucina resztę. Może z włączoną, okno będzie można przesuwać, aby na ekranie widoczna była pozostała część.
Swoją drogą, to rozdzielczość faktycznie dość mała.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 16:03:48 przez prz
1
[#9] Re: Problem z informacją o ikonie

@prz, post #8

Rozdziałka standardowa 640x256 pomogła zmiana czcionki, dzięki.
[#10] Re: Problem z informacją o ikonie

@MDW, post #7

Tak, o to mi właśnie chodziło (zmiana rozmiaru fontu z 10 na 8 na przykład czyli zmiana czcionki na mniejszą ale taką samą). Może niezbyt jasno się wyraziłem.
[#11] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

Bardzo duże jest to okienko. Widzę, że to ekran hires, więc na szerokość tak, jak u mnie.

Na hires interlaced w emulatorze to mi wygląda tak:

Czcionki w Fonts mam ustawione kolejno:
helvetica_iso-8859, rozmiar: 13
courier_iso-8859-2, rozmiar: 13
helvetica_iso-8859, rozmiar: 13
[#12] Re: Problem z informacją o ikonie

@tukinem, post #11

Autor powinien zmienic atrybuty z 3x2 na 2x3.
I byloby ok.
[#13] Re: Problem z informacją o ikonie

@Don_Adan, post #12

Na screenie z posta 1 jest 8 atrybutów, 2x4.
Na screenie tukinema jest 6, 2x3, dlatego tak ładnie się mieszczą.

Edit:
Ale nawet te 2 dodatkowe z tą czcionka w sumie też by się zmieściły.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 19:08:17 przez vojo
[#14] Re: Problem z informacją o ikonie

@vojo, post #13

Bo to w ogole nie sa te same ikonki, pierwsza to ikonka pliku, a druga katalogu.
Ale i tak autor powinien isc w dol ekranu a nie w bok ekranu.
Czyli 2x4 dla pliku i 2x3 dla katalogu.
[#15] Re: Problem z informacją o ikonie

@Don_Adan, post #14

A co to za różnica jaki typ ma ikonka?

Proszę w takim razie ikonkę dla pliku:
bez przeplotu

z przeplotem
[#16] Re: Problem z informacją o ikonie

@Don_Adan, post #14

Ciężko o złoty środek. Okna WB powinny się mieścić w standardowym Hires, czyli 640x256, a przecież musi działać też w Amigach NTSC, to już w ogóle skromne 640x200, tam podejrzewam nie zmieszczą się dodatkowe 2 wiersze z checkbox'ami.

Pamiętam jak dostawałem raporty z nie działania pierwszej wersji GoADF, gdzie ludziom nie otwierało się okno, jak się okazało próbowali właśnie na Hires NTSC, i te 200 pikseli minus ramki okna to było po prostu za mało.
[#17] Re: Problem z informacją o ikonie

@vojo, post #16

Idealnie to by bylo 1x8 i 1x6 z suwakiem z prawej strony.
Zobacz sobie jak Track2File ma to zrobione.
[#18] Re: Problem z informacją o ikonie

@vojo, post #16

Ja mam chyba coś namieszane w tym Wb

[#19] Re: Problem z informacją o ikonie

@tukinem, post #15

Nie wiem, nie uzywam nowego systemu.
Plik powinien miec 8 atrybutow (bitow protekcji).
U Ciebie widac jest tylko 6 atrybutow.
U Autora watku jest widac 8 atrybutow (pierwszy wpis).
Co jest tego przyczyna nie wiem.
Moze kiepska lokalizacja, moze blad w programie.
Ja nie uzywalem polskich locale, chyba ze do testow.
Zawsze wolalem angielskie teksty w systemie, choc nie znam angielskiego.

Edycja
H hidden
S script
P nie pamietam, nie uzywany na Amidze
A archived
R read
W write
E executable
D delete

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2024 01:07:35 przez Don_Adan
[#20] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

Używam jako czcionkę ekranową standardową czcionkę topaz 8 przerobioną na wersję proporcjonalną.
W większości przypadków zawartość okna mieści się w całości na ekranie.

[#21] Re: Problem z informacją o ikonie

@Don_Adan, post #19

Plik powinien miec 8 atrybutow (bitow protekcji).

Może BestClassicWB skraca ilość atrybutów. Lokalizacja, jeśli masz na myśli Locale, to na pewno nie. OS 3.2 ma wbudowane polskie Locale w instalator już na dzień dobry i podejrzewam, że autor również instalował od razu po polsku.
[#22] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #1

W preferencjach GUI powinno dać się ustawić spacing na 0.
[#23] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #18

GoVD Preferences w topaz 8 proportional

1
[#24] Re: Problem z informacją o ikonie

@Blady, post #18

Ja mam chyba coś namieszane w tym Wb

Wątek z GVD to OT.
Ale ciekawe, okno preferencji GoVD to ReAction, nie ustawiam tam żadnych fontów, a widać przynajmniej dwie różne czcionki, nie wuem czemu :/
[#25] Re: Problem z informacją o ikonie

@vojo, post #24

Zmieniłem język spowrotem na angielski, pare poprawek w prefs/overscan i wszystko wróciło do normy.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2024 19:46:16 przez Blady
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem