[#1] Mój nowy film - minimig część druga
Cześć ponownie,
przed chwilą wrzuciłem drugą część filmu o minimigu. Tym razem ma w charakterze procka Pistorma z RPi 4.
Oto link do drugiej części filmu: https://youtu.be/uY0cvOuG4ek

Jeśli ktoś nie widział pierwszej, to link do niej: https://youtu.be/4xSx1Khf8Uc
Walczyłem z dźwiękiem, bo był jeszcze gorszy niż w pierwszej części (obydwa filmu pierwotnie były jednym), ostatecznie gdzie się dało nagrałem mój komentarz od nowa, tym razem ze skryptu, nie ma spontanu - straciło na naturalności. Mam nadzieję, że się Wam spodoba. Obiecuję, że w kolejnych filmach będę przypinał mikrofon krawatowy do siebie, a nie zawieszał go nad sobą, jak dotychczas... chyba tak będzie lepiej :)
7
[#2] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@wali7, post #1

Szkoda, że nie masz możliwości przetestować Vampira (samodzielnego). W Vampirze ta seryjna obudowa taka jakaś brzydka. Szkoda, że sprzęt nie stał się mocno popularny. W moim odczuciu mógłby zastąpić kanapkową Amigę 68k.

A może ktoś ma, przeczyta, zaproponuje użyczenie i testy.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2024 11:14:56 przez KM_Ender
[#3] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@wali7, post #1

Gdy Wali zrobi film o klasycznej Amidze to nawet ja oglądam, chociaż klasykowiec ze mnie jak z MS-DOSa system operacyjny.
Będzie oglądane ale Twoje filmy należą do tych, których nie ogląda się w tle, podczas robienia czegoś innego. Wobec tego będzie musiał poczekać na 100% mojej uwagi (czyli pewnie do późnej nocy).
3
[#4] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@MDW, post #3

Dlatego wspomniałem o Vampirze, bo wiem, że byłaby to mega recenzja.
[#5] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@MDW, post #3

klasykowiec ze mnie jak z MS-DOSa system operacyjny

a teraz przeproś.

P.S. na PPA stwierdzono nawet, że kalendarium powinno upamiętniać premiery gier na DOS-a, których wersja amigowa miała premierę jakiś czas później (również zapewne upamiętnioną w kalendarium)

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2024 15:56:30 przez snajper
1
[#6] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@KM_Ender, post #4

Recenzja Vampira wpiętego do minimig czy tego w wersji samodzielnej?
[#7] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@KM_Ender, post #2

Jak mi się zaczną kończyć tematy, to rozważam pożyczanie sprzętu i robienie o tym filmów :)
Ale na razie mam sporo pomysłów, bo i sporo złomu mam (głównie projekty DIY).
[#8] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@lord_spider, post #6

Tylko samodzielny.
[#9] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@KM_Ender, post #8

A ktoś to ma?
[#10] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@wali7, post #9

Mam dwa.
[#11] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@lord_spider, post #10

Samodzielne?
[#12] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@KM_Ender, post #2

jakiego v4 ? to gniot
[#13] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@KM_Ender, post #11

Tak - V4SA.

Jeden w seryjnej metalowej obudowie, drugi z V4 Ultimate Expansion Board w obudowie jak minimig z recenzji wali7.

@Dorian3D
Owszem gniot jeśli priorytetem i wyznacznikiem jest kompatybilność i działanie oprogramowania korzystającego intensywnie z chipsetu, jak dema.

Gdy znaczenie ma wydajność i dostępne zasoby, punkt widzenia się zmienia.

Niemniej jednak, cenowo teraz EMU68 z PiStorm i RPi podważają rację bytu wampirowych produktów - przynajmniej dla tych osób, którym nie przeszkadza że procesor jest emulowany a nie zaimplementowany w FPGA.
[#14] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@Dorian3d, post #12

Ja na swoją 40. bardzo chciałem sobie kupić wersję standallone (samodzielną), ale naczytałem się, że AGA nie działa do końca, jak trzeba i spasowałem. Stwierdziłem, że wyjdzie taniej niż A1200 i turbiny, no i będzie szybszy, nowy. To było prawie 8 lat temu. Mam nadzieję, ze teraz jest lepiej, choć zapał na spory wydatek w dziedzinie amigowania znacznie osłabł. Czekam na A500 Maxi czy co tam wydadzą, ale zaczyna mnie to irytować i jak znów będzie obsuwa, to nie wiem, co zrobię (Rpi 5 vs Mister vs WINUAE). Ogólnie chyba pora iść w emulatory i odgruzować nieco pokój ze sprzętu. Kolega Wali robi świetne filmy, wyczerpują temat, stąd pytanie o Vampira, bo wtedy byłoby wiadomo, jak jest naprawdę z AGA i całą resztą w tym samodzielnym Vampirze.
[#15] Re: Mój nowy film - minimig część druga

@wali7, post #1

Fajne ale cena powala.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem