[#10]
Re: BFG9060 100MHz i A4091
@jargo,
post #9
Eeeee tam; polecam Z3660 - najciekawsza karta do dużych Amig ostatniej dekady :)
Po tygodniowej zabawie Zką, moje daily BFG poleciało do szuflady, a za chwile poleci na Amibay.
Bo to z kolei najnudniejsza karta (no może poza A3660) jaką miałem. A jak jeszcze komuś nie działa na 100MHz, to jakby nie rozumiem kultu i zachwytów; no ale każdy ma swoje upodobania.
W dużym skrócie o Z-ce:
- fantastyczne środowisko wspierające update tej karty; ikony Amigowego hardware skupione w jednym miejscu na Discord. Update softu raz w miesiącu; ciekawe dyskusje i zawsze podana pomocna dłoń.
- 128MB szybkiego fastu dla proca; aktualnie o bardzo dobrych dostępach (niewiele ustepiujących BFG)
- 256MB ramu po Z3
- super dopracowana sieciówka Up/DL 1,2-1,4 MB realnego transferu po ostatnim update
- bezprobemowa współpraca z re4091
- bardzo fajne RTG po dedykowanym HDMI, które startuje out of box razem z Amigą i na któym dokonujemy konfiguracji karty. Zasadniczo jest to moduł przeniesiony z ZZ9000, ale direct po stronie 68k. MHI też ogarnia.
- firmware z AOSowym GUI dostępny sekundę po starcie Ami, aktualizowany poprzez kartę SD (tak jak ZZ9k)
- emulator SCSI na karcie SD przeniesiony z Pistorma; ale wciąż udoskonalany; aktualnie 21MB/s, choć wysoko obciążający proca. Prace intenstywnie się toczą.
- emulator 040 JIT - akurat mnie nie grzeją takie rzeczy, ale ma to speeda na poziomie mojej Apocalypse G4
- emulator 040 bez JIT - nie pamiętam, ale ze 150 MIPSów ma na bank
- obsługa 060 rev.6 z opcją taktowania w zakresie 50-100, ze skokiem co 5MHz (Pooooorrrr BFG :))
- mapowanie ROMu Amigi na takim poziomie, że można nawet wyjąć kości z MB.
- nie masz 060? Ta karta rusza nawet bez proca :) Przełącza się wtedy na emulowany 040
- emulator 030 (Musashi) - dla fanów wektorowych symulatorów :)
- karta działa nawet w tandemie z ZZ9000, jak ktoś lubi scandoubler out of the box, któy ZZ9k posiada.
- bym zapomniał o ficzerku, który sam zaproponowałem autorowi - emulator odgłosów dysku SCSI :)
Gdzie możesz sobie sam ustawić modulację dźwięku głowicy.
- CPLD aktualizowane z poziomu menu karty - miazga ostatniej wersji :)
Także z całym szacunkiem dla Matze i BFG, ale te karty dzieli cała galaktyka.
W rozkminie nie biorę oczywiście pod uwagę ceny, bo Z-turn parę złoty kosztuje
Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 01:06:26 przez crimart