[#6]
Re: Poczet muzyków polskich #1 - XTD (cz. 2)
@Jazzcat,
post #5
Pamiętam jaki byłem rozczarowany kiedy się dowiedziałem, że XTD wręczył koderom dyskietkę z modułem, a oni po prostu zrobili demo.
Tak było
Wcześniej wyobrażałem sobie jak siedzą wszyscy przed monitorem w piątkowy wieczór, wszędzie dokoła pudła po pizzy, w powietrzu czuć twórczy ferment, papierosy i wilgotne onuce, a oni nie mają pojęcia, że tworzą właśnie najsłynniejsze polskie demo na Amigę…
No bo nie mieliśmy pojęcia. Łezka się oku kręci jak coś takiego czytam i absolutnie nigdy bym nie przypuszczał, że po 30 latach ktoś to jeszcze będzie pamiętał. Czy najsłynniejsze? Ciężko powiedzieć, ja nie mogę się wypowiadać

Coraz mniej już pamiętam z tamtych czasów, raczej każdy w zaciszu i skupieniu tworzył swoje kawałki kodu/grafiki. Co jakiś czas spotykaliśmy się, najczęściej u moich rodziców, aby podyskutować jak to poskładać do muzyki i gdzie urwać parę taktów procesora aby wszystko wyrobiło się w jednej ramce (taki cel założyliśmy na początku). Pizzy nie było, mama robi lepsze jedzenie

I raczej sobotnie przedpołudnie niż piątkowy wieczór

Ja wtedy chodziłem do szkoły w Poznaniu i przyjeżdżałem do Rawicza tylko na weekendy, więc to była “praca” sobotnio-niedzielna. Papierosów nie paliliśmy a onuce zawsze czyściutkie, bo mama wyprała
A l w a y s.
Trzeba było to wiele razy rysować amigową myszą w napisanym na kolanie programie zapamiętującym współrzędne aby za którymś razem wreszcie wyszło coś, co można było pokazać ludziom
Wiem, że teraz łatwo tak mówić, ale moduł wydaje się wręcz stworzony do dema. Te wszystkie przejścia, zmiany, tempo, dynamika... Swoista surowość brzmienia tylko dodaje uroku.
Zgadza się. Prawda jest taka, że dostaliśmy znakomity moduł od XTD, za co jesteśmy bardzo wdzięczni i do niego dostosowaliśmy efekty. Bez tego modułu pewnie to demo byłoby zupełnie inne w odbiorze.
Chciałem odpisać krótko i na temat ale chyba mi nie wyszło...
Artykuł o XTD świetny! Czekamy na następne
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 15:09:50 przez valdi74