[#1] Kierownica do Indianapolis 500
Czy jest kierownica do Amigi, która działała by z grą Indianapolis 500, czy może wystarczy Joystick od PC ten do latania? Czy ktoś coś testował?
[wyróżniony] [#2] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #1

Tu masz listę wspieranych gier na analoga

https://eab.abime.net/showpost.php?p=252205&postcount=6
1
[#3] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@Kwiatki, post #2

Fajna odpowiedź, ale chyba nie do końca na zadane pytanie, a temat ciekawy

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 09:08:57 przez Jacques
1
[#4] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@Jacques, post #3

Jak rozumiem, na tej liście są gry działające z joystickiem analogowym. Jeśli Indianapolis 500 nie ma na liście (i jeśli faktycznie nie ma go dlatego, że nie działa z joystickiem analogowym) to z takim joystickiem nie będzie działać.

W razie czego możesz sprawdzić czy ta gra go obsługuje. Wystarczy poszukać czy w grze jest możliwość wyboru rodzaju sterowania. Musi być możliwość ręcznego włączania sterowania analogowego bo gdyby opcja joysticka analogowego była cały czas włączona to przy jego braku nie dałoby się grać (rezystancja na wejściu nieskończona -> dla komputera maksymalne wychylenie joysticka). Nie pamiętam czy w Indianapolis była taka możliwość wyboru.

Jeśli jest możliwość wyboru joysticka analogowego to z kierownicą też będzie działać bo ona działa też na tej zasadzie.

Oczywiście mam na myśli joystick analogowy i kierownicę "z epoki". W przypadku sprzętów USB to oczywiście nie zadziała.

Kiedyś przerobiłem sobie do symulatorów joystick analogowy PC pod Amigę i działało.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 10:26:16 przez prz
1
[#5] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #1

Autorem gry jest m.in. Dave Kaemmer który pracował dla Papyrusa czyli firmy znanej głównie z symulatorów. Jeśli w grze jest obsługa sterowania myszką (a z tego co wiem to jest) to i z joyem analogowym powinna działać. Zresztą, Kaemmer zrobił kilka innych symulatorów samochodowych, choćby obecnie iRacing. Ja używałem kiedyś joya Warrior 5 od pc, z przejściówką wykonaną ze schematu z MA.
2
[#6] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@Madman, post #5

Oj grywało się w Indycar i Nascar Racing na PC< oj grywało A wcześniej oczywiście w Indianapolis 500 na A500
1
[#7] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@Madman, post #5

Niezupełnie tak musi być. Sterowanie myszą i analogowym joyem to zupełnie co innego. Z myszy idzie rodzaj sygnału cyfrowego. Z analogowego joya - dość prosto i prymitywnie - wartość rezystancji z potencjometrów bezpośrednio dołączonych do złącza joysticka.

Opcja włączenia analogowego joya musi występować w grze aby joy działał jeżeli gra obsługuje również inne rodzaje sterowania. Przyczyny opisałem wcześniej. Jeśli gra cały czas brałaby sygnał z analogowego joya, a on nie byłby podłączony to do gry szłyby cały czas stałe wartości nieskończonej rezystancji i nie dałoby się grać. Z myszą nie na takiego problemu.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 18:10:45 przez prz
[#8] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@prz, post #7

Czy Amiga miała jakieś dedykowane analogowe joysticki, czy wszystkie były przeróbkami PC-towych? Pytanie dotyczy też kierownic.
[#9] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@prz, post #7

Nie o to chodzi. Kolega wspomniał człowieka który kodował grę i zwrócił uwagę, że w innych grach tak robił. Jest szansa, że to nawet ten sam kawałek kodu - w końcu człowiek to leniwe stworzenie.
[#10] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@bobycob, post #9

Czy Amiga miała jakieś dedykowane analogowe joysticki, czy wszystkie były przeróbkami PC-towych?

Sygnały analogowe w 9-pinowym złączu w Amidze były w standardzie jak wcześniej np. w małym Atari więc joysticki niekoniecznie musiały być dedykowane do Amigi - raczej mogły być uniwersalne. Przy czym w czasach małego Atari podłączało się do nich "paddle" (tzw. wiosełka). Coś musiało być dostępne, skoro symulatory miały przewidzianą możliwość sterowania analogowego . Były jednak u nas taką rzadkością (ja na warszawskich giełdach ich nie spotkałem), że łatwiej i taniej było przerobić gotowca z PC. Z joysticków z 9-pinowym złączem na giełdach królowały wszelkie cyfrowe tylko quickshoty.

Nie o to chodzi. Kolega wspomniał człowieka który kodował grę i zwrócił uwagę, że w innych grach tak robił. Jest szansa, że to nawet ten sam kawałek kodu - w końcu człowiek to leniwe stworzenie.

Tak, masz rację. Tylko fragment tego posta mógł być trochę tak zrozumiany (że skoro mysz to i analog) więc na w razie czego dopisałem wyjaśnienie. Ale oczywiście autorowi posta bardziej chodziło o tego samego autora gry .

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 20:13:16 przez prz
1
[#11] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@prz, post #10

Też takiego dla amigi nie widziałem i byłem mocno zdziwiony gdy zobaczyłem po raz pierwszy gdzieś w komisie coś wtedy niespotykanego - czyli joystick do PC. Moje zaskoczenie było podwójne gdy się okazał być analogowym.
[#12] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #1

Dzisiaj zakupiłem coś takiego. Zobaczymy czy kirownica od Wii zadziała.

[#13] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #12

Mógłbyś, przy okazji testowania, sprawdzić czy analogi od padów działają jak analogi?
[#14] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@witekkk, post #13

Sprawdzę.
[#15] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@prz, post #10

Macie obaj rację. Rzeczywiście moja wypowiedź o myszce mogła być inaczej zrozumiana. Oczywiście chodziło mi o to, że autor zamierzał zrobić symulator (jak na możliwości ówczesnych komputerów) i wiem, że wydając przez całe życie tylko tego typu gry, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli jest obsługa sterowania myszką to bardzo możliwe, że i joy'a analogowego też będzie. Ja pamiętam, że np. w takim Combat Air Patrol czy Gunship 2000 też latałem joyem analogowym, w F1GP też jest obsługa analoga.
[wyróżniony] [#16] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@witekkk, post #8

Tak, były analogowe joysticki np SpeedKing (którego nawet byłem posiadaczem):
1
[#17] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #1

Jest przecież "kierownica"do symulatorów flight control, czy jakoś tak+pedały-footpedals i zabawa murowana.
[#18] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@BULI, post #16

Będę polował. Dzięki.
[#19] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #18

Najbardziej dostępny na teraz jest ten joystik

Co o nim myślicie? Nada się do adapterów/przejściówek joystik pc-amiga?
[wyróżniony] [#20] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@koczis, post #19

No właśnie o takim wspominałem, że używałem, trzeba będzie na pewno przeczyścić potencjometry po tylu latach.

Jest przecież "kierownica"do symulatorów flight control, czy jakoś tak+pedały-footpedals i zabawa murowana.

"kierownice" do symulatorów samolotów to wolanty natomiast pedały (zwane orczykiem) nie działają jak te w kierownicach bo w kierownicach możesz jednocześnie wciskać gaz i hamulec i o ile są rozpoznawane jako osobne osie to i będą sczytywane dwie wartości natomiast tanie badziewne kierownice mają oba pedały na jednej osi czyli jak wciśniesz gaz i hamulec to zadziała tylko jedno z nich (w zależności które bardziej wcisnąłeś). W orczyku wciskając jeden z pedałów, drugi się wysuwa, to tak jakbyś miał listewkę na gwoździu i naciskał stopą z jednej strony to z drugiej listewka wychyli się do przodu. No ale wątpię, że w jakiejkolwiek amigowej grze pedały orczyka są obsługiwane. W wielu obecnych joystickach analogowych jest skrętna rączka jako orczyk. W Logitech Wingman 3D taka jest i on ma gameport z przejściówką na usb (o czym już wspominałem).

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2025 12:33:50 przez Madman
1
[#21] Re: Kierownica do Indianapolis 500

@Madman, post #20

Dzięki za pomoc. Kupię ten joystik i przejściówkę. Przetestuję z Hard Drivin, No Second Prize, Leading Lap MPV, Stunt Car Racer, Virtual Carting, F1 od MicroProse, Virtual GP i Indianapolis 500. Jeśli jakiś tytuł pominąłem ze ścigałek, które mogą zasługiwać na miano symulatora to dajcie znać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem