[#1] Alien Breed 3D z procesorem 060
Czy Alien Breed 3D ma problemy z działaniem pod MC68060 ?

Mam oryginał w stanie idealnym (nawet dyskietki bez błędów) i zarówno pod Warp1260 jak i TF1260 wiesza się w momencie próby wyświetlenia ekranu z rozgrywką.

Obramowanie jest, ale obraz rozgrywki 3D to czarny ekran, zaczyna migać dioda power i reset.

OS 3.1.2 i 3.2

Co ciekawe, piracka wersja pod WHDLoad nie ma tej przypadłości.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2025 18:14:07 przez lukjan
[#2] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #1

A w czym problem zainstalować oryginał installerem WHDLoad (który często poprawia kompatybilność gry na różnych "nietypowych" konfiguracjach)?
2
[#3] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #1

Istnieje poprawiona wersja WHDLoad, znacznie zoptymalizowana wydajnościowo i z poprawionymi błędami. Moim zdaniem nie ma sensu używać oryginału kiedy ta wersja działa zwyczajnie lepiej.
3
[#4] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #1

Pamiętam, że dawno, dawno temu na Blizzardzie z PPC też wywalało Aliena a pod Apollo 040 działało. Pod WHDLoad z tego co wiem to działa.
[#5] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@KAN2000, post #4

Czyli to normalka w przypadku 060. Pozostaje zatem WHDLoad a oryginał na półkę
[#6] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #5

Może np. chodzi o brak odpowiedniej biblioteki dla 060 w przypadku AB3D1. Ale tak: wersja WHDLoad z HDD i frasunek z głowy
[#7] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #5

Zamiast ściągać gotowca możesz zainstalować swoją kopię przy użyciu WHDLoad.

https://www.whdload.de/games/AlienBreed3D.html
1
[#8] Re: Alien Breed 3D z procesorem 060

@lukjan, post #5

68060 nie ma instrukcji typu dzielenie i mnozenie 64 bitowe.
Wiec musi byc zaladowana ich emulacja.
Czyli 68060.library.
Czyli najpierw uruchom SetPatch, ktory ja wczyta.
Albo cos typu OxyPatcher.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem