kategoria: A1200
[#1] Tf1260 LC060 emulacja fpu
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś próbował emulować fpu na LC060 za pomocą programu i bibliotek z Aminetu softieee i jak wam to wychodziło? Bo mi doom 1 zwalnia do 12fps a quake sie odpala z 1fps czy to max co można uzyskać z emulacji fpu tym programem? Nadmienię że zwiększam stos pliku wykonywalnego o 400 tak jak jest w instrukcji ale to i tak nic nie zmienia.
1
[#2] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@Bon3r, post #1

Doom powinien działać na LC bez FPU. A jeżeli chodzi o Quake'a to i tak dobrze, że się uruchamia, znaczy, że biblioteka działa :). Szybciej pewnie nie będzie bo jednak emulacja FPU jest wielokrotnie wolniejsza niż sprzętowe FPU.
1
[#3] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@Bon3r, post #1

Używałem femu.060, chyba tak się to nazywało. Cóż można o tym powiedzieć? Działało to ale nie było w żaden sposób wydajne. Sysinfo wykrywał fpu i pokazywał jakieś 0,25 Mflopa a może i mniej, nie pamiętam już dokładnie. Programy i gry wymagające fpu uruchamiały się co prawda ale o płynności działania to można było zapomnieć. Często zdarzały się.tez zwiechy przy grach 3d, głównie portach ale i taki Breathless się czasami wieszał. Doom działał dobrze niezależnie od tego programu jako że nie wymaga fpu. Dema dla 060 nie uruchamiały się wcale albo wieszały komputer od razu po kliknięciu na ikonę bądź wpisaniu komendy, często występowało Guru.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 14:59:32 przez nostrum666
1
[#4] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@bfgmatik, post #2

Ciekawe czy wersja Quake no-FPU była by szybsza od zwykłej, z emulowanym FPU?
1
[#5] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@waldiamiga, post #4

Byłaby szybsza. Emulacja FPU działa w ten sposób, że każdy rozkaz FPU wywołuje wyjątek procesora, który jest przechwytywany przez emulator. Następnie emulator wykonuje dany rozkaz FPU za pomocą CPU i biblioteki matematycznej, aktualizuje stan wirtualnego FPU i "zwija" wyjątek.

Gdy program bezpośrednio używa biblioteki matematycznej, cała zabawa w wyjątek jest pominięta. Taka wersja nie byłaby jakoś zasadniczo szybsza od wersji FPU, ale dałoby się to zauważyć.

Większe przyspieszenie mogłoby dać przepisanie kodu w grze używającego FPU na arytmetykę stałoprzecinkową, ale to już nietrywialna ingerencja w kod gry.
2
[#6] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@waldiamiga, post #4

Mam tu gdzies ta wersje AmiQuake-NoFPU, nie pamietam ile to cisnie ale bylo baaaaaaardzo wolne, nie wiem 1-4fps na 100Mhz.
[#7] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@Bon3r, post #1

Jak się chcesz bawić w emulację to najlepiej się zaopatrzyć w inny CPU, ten się nie nadaje. Najlepszy w tej chwili to na Pistorm i tam nie tylko jest emulacja fpu, ale i cpu. Quake wymiata.
[#8] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@koczis, post #7

To już lepiej WinUAE, też emulator a nie trzeba nic kupować. No i jak nacisnę alt-tab i opalę Quake'a to będę miał jeszcze więcej klatek.
1
[#9] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@bfgmatik, post #8

dokładnie ok, racja
[#10] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@bfgmatik, post #8

To ile tam klatek wyciskasz tym altem-tabem?
[#11] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@koczis, post #10

Nie wiem... ze 20 lat nie grałem. Miałem jeden z pierwszych klanów Quake'a w Polsce (BFG) w okolicach 2000 :). Ale ja to pececiarz jestem...

Ale na Windzie to od wielu lat trzeba chyba raczej ograniczać ilość klatek do dobrego gameplaya niż zwiększać.
1
[#12] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@bfgmatik, post #8

No ale przy pistormie jednak peceta nie trzeba. Wystarczy rpi.
;)
[#13] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@wali7, post #12

Wiem, ale pi nie mam a latopy leżą 4 w garażu :). Mam parę innych SBC, jakieś orange i inne, niektórych używam komercyjnie, ale one raczej do pistorma nie wejdą. :) Próbuję delikatnie powiedzieć, że każdy ma PC do WinUAE a nie każdy ma RPi.
[#14] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@bfgmatik, post #13

i idąc dalej takim tokiem wniosek jest jeden - grać na pc i winuae nie jest do niczego potrzebnyszeroki uśmiech
[#15] Re: Tf1260 LC060 emulacja fpu

@Kleofas, post #14

Raczej PC bez WinUAE nie jest do niczego potrzebny.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem