kategoria: A1200
[#1] Folia klawiatury - zamiennik A1200
Cześć,
Jakiś czas temu zakupiłem zamiennik folii klawiatury do mojej A1200 w postaci płytki drukowanej. Ostatnio moja folia wyzionęła ducha, więc postanowiłem zamienić ja na w/w.
Mam jednak z nim problem, nie wszystkie klawisze działają "od strzała", czasami trzeba je nacisnąć mocniej lub kilka razy.
Po czyszczeniu jej Izopropanolem przez dzień, dwa jest ok a później znowu problem wraca.
Miał ktoś podobny problem?
Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@majkelc, post #1

To pewnie wina młoteczków w klawiszach... one tracą przewodność i właściwie tylko wymiana uszkodzonych sztuk pomaga.
2
[#3] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@majkelc, post #1

Przetrzyj pola kontaktowe grafitem. Np miękkim ołówkiem.
1
[#4] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@sq7bti, post #3

Mam taki sam zamienniki, i ten sam problem.
Czasami zastanawiam się czy nie wrócić do normalnej folii.
Mało na nie pisze więc narazie zmiana odchodzi w czasie.
1
[#5] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@bfgmatik, post #2

Panowie, wybaczcie ale z tymi młoteczkami, grafitem i ścieraniem na papierze, to kompletnie nie to. Miałem ten sam problem i pisałem jak go rozwiązać w wątku Pantiego o tych foliach PCB. Cały myk polega na tym, że PCB nie przylega prawidłowo do tej czarnej plastikowej części klawiatury (tej z otworami na młoteczki). Trzeba najpierw włożyć folię w czarną część obudowy klawiatury i sprawdzić dociskając gdzie źle przylega, potem wziąć półokrągły pilniczek i powiększyć nieznacznie w PCB otwory (patrz zdjęcie niżej) które służą do pozycjonowania w tej czarnej części klawiatury, trzeba też, w miejscu gdzie jest złącze krawędziowe używane w przypadku montażu w A500, spiłować czarną część klawiatury (nie PCB!) tak aby po włożeniu PCB, nie odstawało to PCB od tej części, ma przylegać do niej jak reszta PCB. Dopiero po takim zabiegu klawiatura zaczyna działać prawidłowo a nie, że część klawiszy działa a część nie.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 10:24:55 przez Madman
3
[#6] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@Madman, post #5

Nie mogę już edytować więc dodam jeszcze, że... otwory powiększacie tylko tam gdzie otwór w pcb ma za ciasno a nie we wszystkich, żeby później nie doszło do sytuacji, że ktoś wszystkie otwory tak wypiłuje, że to pcb będzie latać w tej obudowie (czyt. między blachą a czarnym plastikiem z młoteczkami).
Wrzucam jeszcze fotkę gdzie trzeba spiłować obudowę, chodzi o ten rant na krawędzi, bez spiłowania tego, ta część ze złączem krawędziowym nie siądzie poprawnie w obudowie i nie będzie tu przylegać.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 11:00:22 przez Madman
2
[#7] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@Madman, post #6

Czy bez spiłowania tej krawędzi "folia" jest przesunięta względem młoteczków?
[#8] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@Madman, post #5

Nie wiem, nie wiem, u mnie zamiennik z PCB zamiast folii do A1200 działał bez żadnych kombinacji za to widziałem niejednokrotnie młoteczki które miały mniejszą przewodność i nie działały nawet po przeniesieniu na inną pozycję w klawiaturze :P.
[#9] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@Madman, post #6

Opisujesz rozwiązanie problemu z montażem tej "folii" a OP wyraźnie ma problem, który objawił się po jakimś czasie używania.
[#10] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@sq7bti, post #9

To PCB jest grubsze niż folia i czasem te małe śrubeczki trzymają na dwa zwoje gwintu i po jakimś czasie się wyrywają i nie trzymają. Miałem tak w A500 i też mi niektóre klawisze szwankowały, bo się klawiatura rozeszła.

Co do młoteczków to kiedyś na Ali kupiłem taki lakier ze srebrem. Naprawiałem nim ścieżki w foliach i młoteczki. Miałem klawiaturę od C64 której nie działała większość klawiszy, a reszta przy mocniejszym przyciśnięciu. Pomalowałem tym wszystkie młoteczki i działała elegancko. Trzeba tylko po malowaniu odczekać z dobę, żeby lakier zrobił sie twardy.

link
[#11] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@sq7bti, post #7

Czy bez spiłowania tej krawędzi "folia" jest przesunięta względem młoteczków?

Sądziłem, że dokładniej nie da się tego opisać jak w moich poprzednich postach... Jak ktoś ma taką folię i ma A1200 to na pewno zrozumie o czym pisałem. Skoro masz rant na krawędziach czarnej części klawiatury to chyba nie trudno o to aby bez spiłowania części gdzie wychodzi złącze krawędziowe pcb, w tym miejscu pcb nie będzie prawidłowo przylegać. W przypadku tej krawędzi nie chodzi o przesunięcie względem młoteczków tylko ewentualną przerwę między czarną obudową a pcb. Owszem, jak ktoś przykręci te wszystkie śrubki to może i w tym miejscu jakoś ta pcb przylgnie do czarnej obudowy ale na pewno nie całkowicie. U mnie był problem i przy złączu krawędziowym i w lewej części klawiatury (bo to otwór był zbyt mały i nie dociskało pcb). Po prostu nie powinno być żadnej pustej przerwy/przestrzeni między blachą, pcb i czarną obudową z młoteczkami.

-edit-
Jeszcze tak sobie pomyślałem a propo jednego z ostatnich postów tutaj o tych wkrętach i wyrobieniu się "dziurek". Może to właśnie ma związek z tym niepoprawnym wpasowaniem pcb w obudowę bo jeśli rzeczywiście pcb nie przylega dobrze w każdym miejscu to wtedy człowiek wkręca te wkręty zbyt mocno żeby złapało i te dziurki w czarnej części klawiatury się wyrabiają i po jakimś czasie, ze względu na używanie klawiatury (wciskanie klawiszy), niektóre wkręty puszczają? No wiecie o co chodzi bo to tak samo jak z tymi wkrętami w obudowach każdego retro komputera gdzie po wielokrotnym wkręcaniu/wykręcaniu, te szpilki w które wkręca się wkręty, wyrabiają się i nie chcą trzymać.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 12:26:29 przez Madman
[#12] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@sq7bti, post #9

Opisujesz rozwiązanie problemu z montażem tej "folii" a OP wyraźnie ma problem, który objawił się po jakimś czasie używania.

Przeanalizujmy jeszcze raz to zdanie:

Jakiś czas temu zakupiłem zamiennik folii klawiatury do mojej A1200 w postaci płytki drukowanej. Ostatnio moja folia wyzionęła ducha, więc postanowiłem zamienić ja na w/w.

1. Jakiś czas temu zakupił ten zamiennik folii (pcb) ale jej nie użył.
2. Jak oryginalna folia wyzionęła ducha to postanowił w końcu zamontować folię pcb.
3. wniosek z tego taki, że nie przestało mu to działać po jakimś czasie tylko właśnie dopiero w momencie zamontowania nowej folii pcb.
Jeśli moje rozumowanie jest złe to niech mnie ktoś poprawi.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 12:17:53 przez Madman
1
[#13] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@Madman, post #12

Doczytaj do końca:
"Po czyszczeniu jej Izopropanolem przez dzień, dwa jest ok a później znowu problem wraca."

"jej" - czyli zamiennika folii w postaci PCB.
[#14] Re: Folia klawiatury - zamiennik A1200

@sq7bti, post #13

Według mnie nie jest to problem styków na pcb ani młoteczków. Póki co, nie wiemy czy autor wątku zrobił to co radziłem, ja zacząłbym od tego a nie od razu od szukania i kupowania młoteczków, w dodatku po 10zł/szt bo to bezsens. Ja też myślałem, że to problem gumek w młoteczkach, przecierałem je na kartce papieru (oczywiście zeszytowego a nie ściernego) i nic to nie dało. Po zrobieniu tego o czym pisałem, nagle cała klawiatura zaczęła działać bez problemów, nawet lepiej niż na oryginalnej folii Tak więc poczekajmy, niech autor się wypowie czy coś jeszcze robił czy nie i jaki to dało rezultat, póki co, założył tylko wątek i więcej się nie odezwał

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 14:01:58 przez Madman
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem