kategoria: Dyski twarde
[#1] Adapter SATA do IDE
Pomóżcie.
Zachciało mi się podłączyć urządzenia sata do portu IDE wbudowanego w Amigę 1200.
Mam już kolekcję adapterów widocznych na zdjęciu - sprawne, z Amigą nie chcą mi zagadać.
Uprzedzam pytania - wszelkie opcje zworkowania sprawdzone a w PC działają.

Czy jesteście w stanie wskazać adapter który z powodzeniem uruchomiliście u siebie?

[wyróżniony] [#2] Re: Adapter SATA do IDE

@bobycob, post #1

Ten działa mi w 3 Amigach, Xboxach, PC I etc.:
1
[#3] Re: Adapter SATA do IDE

@sand, post #2

Dziękuję,
Z trudem pewnym ale udało się go też na lokalnym portalu znaleźć - drogi w porównaniu do niedziałających.
Kluczowy jest jak sądzę, ten układ 88 SA8052 Marvel.
Pytany kiedyś chatgpt wskazał mi aby szukać z układami tego producenta, ale nie byłem dość wytrwały.
[#4] Re: Adapter SATA do IDE

@bobycob, post #3

Od paru lat jest dostępny na amazon.pl. Kiedyś szukałem na allegro i innych ale nie udało mi się go znaleźć.
[#5] Re: Adapter SATA do IDE

@bobycob, post #1

Ten działa w A1200, mam ich kilka, każdy działa:

https://allegro.pl/oferta/adapter-2-5-calowy-sata-zenski-do-3-5-calowego-meskiego-ide-40pin-dysk-14613622357
1
[#6] Re: Adapter SATA do IDE

@Hubez, post #5

U mnie też ten działa ok, racja
1
[#7] Re: Adapter SATA do IDE

@bobycob, post #1

Jak podpinasz adaptery do płyty Amigi ?
Widzę męskie i żeńskie złącza.

Możesz zweryfikować pracę tych adapterów na pc który posiada złącze IDE44 ?

W jaki sposób i za pomocą jakich programów sprawdzasz czy dysk jest widziany przez te adaptery ?
Jakiej wielkości dyski podłączasz ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem