kategoria: A600
[#1] Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi
Mam system operacyjny i pliki na karcie CF, a także czytnik kart podłączony do zwykłego komputera. Jaki jest najprostszy sposób na przeniesienie danych z Windowsa na Amigę? Próbowałem uruchomić WinUAE bezpośrednio z tej karty, ale napotykam wiele błędów. Może istnieje łatwiejsza metoda?
[#2] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@wnuczus, post #1

tak, taka:

https://sites.google.com/one-n.co.uk/amiga-guides/boot-cfd-fat95
[#3] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@wnuczus, post #1

Zrób plikopartycję na WinUae.
[#4] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@wnuczus, post #1

Jakich błędów? generalnie to działa bez problemu i karta podłączona po USB jest widoczna dla WinUAE jako dysk RDB. Ważne tylko jest zdaje się, by uruchomić emulator w trybie administratora.
Można też zrobić obraz img karty i używać go w WinUAE w ten sam sposób. O ile są na PC programy do manipulacji w .hdf, tak na obrazie całego amigowego dysku, nie za bardzo.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2025 14:30:02 przez Jacques
1
[#5] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Jacques, post #4

Ja też trochę nie rozumiem. Jeśli dobrze pamiętam używanie CF, miałem sformatowany jako FAT16 (bodaj) i do przenoszenia plikòw nie potrzebowałem UAE.
[#6] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@_DiskDoctor_, post #5

Jeśli na CF jest RDB i amigowy filesystem to tylko UAE
[#7] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #6

Dlatego do przerzucania lepszy jest FAT.
[#8] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@_DiskDoctor_, post #7

Autor raczej chciał przerzucać na PC z użyciem amigowej karty, a nie na Amidze przez PCMCIA z użyciem karty FAT16 (FAT95). To ostatnie to fajna sprawa i też czasem używam, natomiast szybkość... No wiadomo
1
[#9] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Jacques, post #8

tak chciałem odpalić mój system z AMIGI. który jest na karcie CF na winuee i przerzucić oprogramowanie, a jeśli chodzi o błędy to tak jak na screenie.

[#10] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@wnuczus, post #9

A może byś tak w winuae ustawił ten sam kickstart co w Amidze, a nie ten dołączany do emulatora kickstart Aros.
1
[#11] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #10

Ja dalej twierdzę, że najmniej kłopotu jest z fat16.
1
[#12] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@_DiskDoctor_, post #11

Jeśli chodzi o wymianę danych ze światem zewnętrznym najlepszy jest FAT32, który ładnie obsługiwany jest poprzez FAT95 na Amidze.
Ale jeśli posiada się tylko jedną kartę CF na której jest RDB i amigowy filesystem, to jedynym najprostszym rozwiązaniem jest poprawnie skonfigurowany Winuae
3
[#13] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #10

I ogólnie konfigurację odpowiadającą jego prawdziwej Amidze.
1
[#14] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #12

Ale jeśli posiada się tylko jedną kartę CF na której jest RDB i amigowy filesystem, to jedynym najprostszym rozwiązaniem jest poprawnie skonfigurowany Winuae

Można też podłączyć tą CF-kę do maszyny z MorphOS-em - też zostanie rozpoznany od strzała, można przerzucać dane we wszystkie strony i żadnych flag się nie pogubi po drodze.
1
[#15] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@recedent, post #14

Wiem, wiem że można. Sam takiej kombinacji używam jeśli potrzebuje.
[#16] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@wnuczus, post #1

Tyle postów a gdybym był autorem wątku to nadal nie wiedziałbym co zrobić.
1. Konfigurujesz sobie w WinUAE taką amigę jaką masz realnie.
2. W konfiguracji dysków zapodajesz jeden z dysków jako folder z komputera pc który będzie służył jako folder wymiany danych.
3. Wyciągasz kartę pamięci z amigi, wkładasz do czytnika, zgłosi ci się jako napęd w Windows (broń Boże nie odpowiadaj twierdząco na pytanie czy chcesz sformatować podpięty nośnik), dodajesz ten napęd do dysków w WinUAE, jako bootujący.
4. Zapisujesz sobie plik konfiguracyjny po czym odpalasz emulację i powinien ci się uruchomić AmigaOS (ten z karty właśnie) a na pulpicie powinien być ten podmapowany folder z pc z którego kopiujesz sobie pliki już na partycje na karcie. Oczywiście wcześniej musisz sobie do tego folderu wymiany skopiować to co potrzebujesz przenieść na amigę.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2025 08:49:26 przez Madman
2
[#17] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Madman, post #16

Bardzo dziękuje wszystko działa:)
[#18] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #6

Jeśli na CF jest RDB i amigowy filesystem to tylko UAE

Pod Linuksem odczytujesz partycje amigowe bez żadnych dodatkowych programów.
2
[#19] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@QkiZ, post #18

Partycje SFS, PFS też ?
1
[#20] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@Norbert, post #19

FFS na pewno, dyski i dyskietki. PFS nie chce montować. SFS nie wiem, nie mam. Pod Linuksem można również partycjonować dyski amigowe.
[#21] Re: Przerzucenie danych na kartę CF z Amigi

@QkiZ, post #20

ASFS Linux
https://web.archive.org/web/20210604151409/http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/asfs/
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem