[#1] Impbox restartuje się na Amiga 600
Od jakiegoś czasy używam ImpBoxa (zasilany kabelkiem usb) z imp3. Wszystko działa bardzo fajnie na amidzie 1200 i A500. Jednak mam problem z działaniem urządzenia na Amidze 600 (w zasadzie na dwóch amigach 600), na obu impbox restartuje się cały czas po uruchomieniu imp3.

Sprawdziłem port równoległy w ATK (z podłączonym donglem) i działa poprawnie, napięcie na pinach 14/18 mam ~4.7V.

Jednak po odpaleniu imp3, impbox zaczyna się restartować.
Może ktoś się już spotkał z takim zachowaniem?
[#2] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

pomysł
SOA:
Czy kondensatory są wymienione?
[#3] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@Cezarykl, post #2

Tak, oczywiście, że wymienione.

Dziwne, rzeczy się dzieją (ktoś jakieś czary odprawił nad moją A600), bo dzisiaj wszystko działa prawidłowo.
Może to tylko port równoległy od nieużywanie nie stykał jakoś i po kilku podłączeniach/odłączeniach się przeczyścił.
[#4] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

Ja tylko dopowiem że impbox nie bierze 5V z parallela, bo jest tam limitowany do 10mA przez rezystor na płycie głównej Amigi. Co prawda można by to zasilać tą drogą, ale to trochę druciarstwa i ryzyka ze strony użytkownika.
[#5] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

Kupiłem ImpBoxa właśnie pod Amigę 600 (z Furią) i u siebie nie miałem takich problemów. Połączyłem się przez niego z siecią, imp3 normalnie się odpalił, testowo posłuchałem kilku modułów i wszystko ok. Dłuższych testów na razie nie robiłm, bo z Impa głównie korzystam na 1200-ce z emu68, a 600-kę używam dość rzadko.
[#6] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

4,7V to trochę mało. W przypadku niektórych urządzeń może powodować to niestabilność pracy.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2025 18:18:49 przez wali7
1
[#7] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@wali7, post #6

Dziwne bo używam RT-50B i daje idealnie 5V, w sumie nie wiem dlaczego jest 4.7V, ale poza Impbox nic nie podłączam do tego portu.
[#8] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #7

4.7V to i tak w granicach tolerancji. CIA akceptuje stan wysoki, powyżej 2,4V.

Poza tym kiedyś robiłam próby, i impbox zaczyna poprawnie działać od 4,3V.

Weź też pod uwagę, że to co masz na zasilaczu, nie musi się pokrywać z napięciem końcowym. Wszelakie kable, wtyczki, gniazda, ścieżki robią swój spadek napięcia. Im większe obciążenie czyli prąd, tym więcej sie odkłada na danym elemencie

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2025 20:52:42 przez Paulina
1
[#9] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #7

Dziwne bo używam RT-50B i daje idealnie 5V, w sumie nie wiem dlaczego jest 4.7V,

pewnie coś na płycie generuje ten spadek, jakaś zawyżona rezystancja w którymś układzie/częsci.
(np: spr wszystkie rezystory w linii)
2
[#10] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@Paulina, post #8

Nie sądzę aby chodziło o CIA, tylko o ImpBox. Współczesna logika, zwłaszcza mikroprocesorowa jest bardzo wrażliwa na jakość zasilania. Niedawno była dyskusja na temat interface myszki USB, którego mikrokontroler nieprawidłowo działał w warunkach "prawie" 5V.
[#11] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@wali7, post #10

W kwestii jakości zasilania zgadzam się z tobą w 100%, ale autor pisze, że ten sam impbox na 2 innych amigach śmiga aż miło.
[#12] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

impbox sam się restartuje wyłącznie z jednego powodu, kiedy komunikacja z dowolnego powodu zdycha w trakcie przesyłania danych w jedną lub w drugą stronę. timeout wymusza reset impboxa. to samo robi imp3, gdy komunikacja zdechła w trakcie przesyłania danych restartuje połączenie. Ma to na celu odwieszenie się zarówno urządzenia jak i samego programu i gwarantuje ciągłość pracy bez ingerencji uzytkownika

jeśli restartuje się w kółko w srodowisku, w którym nie miał problemów to stawiałbym na chwilowe problemy z netem lub coś z tym związanego, generalnie chciałem tylko powiedzieć, że reset jest programowy, a nie przypadkowy

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2025 05:56:01 przez juen
4
[#13] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #1

Sprawdziłem port równoległy w ATK (z podłączonym donglem) i działa poprawnie, napięcie na pinach 14/18 mam ~4.7V.

I jest to jak najbardziej prawidłowe napięcie z tegoż względu że zasilanie na pinie 14 jest przez rezystor 47 Ohm który ogranicza prąd, dlatego napięcie zmierzone jest ciut niższe niż na wejściu zasilania Amigi.
2
[#14] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@superbonio, post #13

I wszystko jasne, Amiga 600 mam sprawną, problem był albo z kontaktem w porcie, albo z netem. Najważniejsze, że ImpBox z Imp3 śmiga
2
[#15] Re: Impbox restartuje się na Amiga 600

@lopezpb, post #14

Fajnie, że dało się ogarnąć problem. Impbox to świetny sprzęt, ale wymaga stabilnego połączenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem