[#1] Znak "akcent słaby" (grawis)
Na klawiaturze laptopa, pod klawiszem ESC oraz z lewej strony cyfry 1 znajduje się klawisz tyldy i jednocześnie akcentu.

Czy ktoś wie w jaki sposób uzyskać wyświetlenie znaku akcentu (kod znaku 060)? Przyciskanie nic nie daje.

Problem jest taki, że ten znak w trakcie pisania losowo mi się pojawia. Mam wrażenie że jakieś dwa lub trzy klawisze się zablokowały, ale nie jestem w stanie dojść do tego które.
[#2] Re: Znak "akcent słaby" (grawis)

@mailman, post #1

U mnie
` <- to czyli kod H60 pojawia sie po wciśnięciu tego klawisza bez niczego
¬¬ <- to czyli kod HAC pojawia sie po wciśnięciu ze SHIFTem, ale co dziwne co drugie wciśnięcie, tzn po jednym nic nie widać a kolejne wciśnięcie także innego klawisza pojawia sie ten znak i drugi ten inny który wciśniemy, a jeśli ten sam klawisz to pojawią sie 2 takie same.

¦ <- a to czyli kod HA6 pojawia sie przy przytrzymaniu prawego ALTa, albo jednoczesnym trzymaniu lewego ALT i CTRL.

Z przytrzymanym tylko ALTem albo tylko CTRL ten klawisz nic nie daje.

Ale ja mam mapę klawiszy tzw POL-Brit, czyli polskie znaki do brytyjskiej klawiatury, przez co znaki widoczne na klawiszach zgadzają mi sie z tymi jakie daje ich wciskanie, tymczasem domyślne w polskich Windowsach jest mapa z polskie na amerykańskiej, niezależnie od tego co widzimy na klawiszach.
[#3] Re: Znak "akcent słaby" (grawis)

@ZorrO, post #2

Ta kombinacja u mnie nic nie daje. Obstawiam, że chyba coś w elektronice klawiatury zwiera.

Tak czy siak, odłączyłem klawiaturę od lapka i używam innej, zewnętrznej.
[#4] Re: Znak "akcent słaby" (grawis)

@mailman, post #1

Czy ktoś wie w jaki sposób uzyskać wyświetlenie znaku akcentu (kod znaku 060)? Przyciskanie nic nie daje.

1. alt+096 z numerycznej
2. MS PowerToys i mapowanie klawiszy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem