kategoria:
[#1] IGame problem ze screenami gier
Cześć wszystkim,
mam problem z aplikacją IGame tzn. ogólnie program działa, ale problem pojawia się, gdy ustawiam screeny do gier. Przerzuciłem ściągniętą z aminetu paczkę screenów do gier whdload. Problem pojawią się podczas wybierania gry, wówczas wywala mnie z programu. W skrócie program się zamyka. Na Winuae sprawdzałem identyczne ustawienia i jest ok. Wszystko zainstalowane jest na A1200 z turbo TF1230. Program ewidentnie nie może otworzyć screenów gry. Co może być tego przyczyną? Ktoś coś podpowie?
[#2] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #1

To czytałeś?
Opis IGame
[#3] Re: IGame problem ze screenami gier

@Nightmare777, post #2

Cześć,
tak czytałem ten poradnik i próbowałem różnych kombinacji. Niestety bez rezultatu. Jak mam włączoną opcje ze screenami to IGame się wyłącza bez żadnej informacji o błędzie. Podejrzewam, że albo coś blokuje co mam w systemie albo czegoś brakuje np. jakiejś biblioteki. Łącze trochę ten problem z internetem, ponieważ jak wchodzę np. na PPA to IBrowse się wysypuje z informacją o błedzie, tak jak by nie mógł wczytać grafiki. Na Aminet wchodzę bez problemu. Natomiast na mojej drugiej A1200 z Warpem działa wszystko bez problemu, a mam w zasadzie identyczny system z prawie takimi samymi bibliotekami itp.
[#4] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #3

Uruchom iGame pod kontrolą SnopDosa. I sprawdź jake wyrzuci komunikaty.
1
[#5] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #3

Co pokazuje SnoopDos ? W przypadku IGame i IBrowse.
1
[#6] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #5

Może nie masz datatype jakiegoś
[#7] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #5

Szczerze, nie kumam za bardzo SnopDosa, nie wiem co się tam powinno zrobić, czy na co patrzeć. Sprawdzałem wcześniej IGame przez SnopDosa i wyskoczyły mi jakieś błędy. Spróbuję jeszcze raz dzisiaj wieczorem i zrobię zdjęcia. Może pomożecie mi ustalić o co chodzi
[#8] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #7

W snoopdos włącza się pokazywanie wszystkich zdarzeń.
Wtedy widać co się uruchamia lub nie.
Przed uruchomieniem właściwego programu skasuj LOGi w snoopdos, aby zapisywały się/pokazywały się, tylko wpisy dotyczące testowanego programu.
Możesz zrobić zdjęcie, ale dostępny jest też LOG z działania programu snoopdos
[#9] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #8

Ok, zobqcze i dam znać
[#10] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #8

Wracam z tematem, włączyłem snoopa i odpaliłem IGame. W związku z tym, że nie ogarniam tych informacji, które mi się wyświetliły to zrobiłem dwa zdjęcia. Czy widzicie może w czym jest problem?

[#11] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #8

pod Snoopem odpaliłem również IBrowse, z którym mam problem. Zrobiłem zdjęcia z odpalenia przeglądarki. Dodatkowo zrobiłem zdjęcie błędu, które mi wyskakuje, gdy próbuje wejść na PPA.

[#12] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #11

Ten błąd to chyba próba wywołania instrukcji koprocesora, którego pewnie nie masz
1
[#13] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #11

Tak na oko to wyglada, ze Ibrowse uzywa FPU, ktorego chyba nie masz, skoro masz takie guru.
Poszukaj wersji no FPU, byc moze to jest tylko jakis komponent uzywany przez IBrowse
1
[#14] Re: IGame problem ze screenami gier

@Don_Adan, post #13

Faktycznie moja TF030 nie ma FPU. Też to brałem pod uwagę, że może być to wina brak FPU. Spróbuję zainstalować jeszcze raz IBrowse.
Cały czas jeszcze zastanawia mnie problem wyrzucania z programu IGame przy włączonych screenach. Co może być tego powodem?
[#15] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #14

Nie wiem co to za screeny, ale byc moze za malo wolnego chip ramu masz.
Odpalaj/pokazuj tylko pojedyncze screeny naraz, albo obserwuj zuzycie pamieci na gornej belce systemu.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2025 19:33:04 przez Don_Adan
[#16] Re: IGame problem ze screenami gier

@Don_Adan, post #15

Obstawiam, że nie sam IBrowse, ale jego kodeki, których używa do dekodowania grafiki. IBrowse posiada zestaw kodeków dostosowanych do różnych procesorów. W paczce instalacyjnej jest kilka wersji dla różnych procesorów z FPU i jedna bez FPU. Może wystarczy podmienić. Ewentualnie datatypy, jeżeli w ustawieniach IBrowse do dekodowania obrazów ustawione jest korzystanie z datatypów a nie kodeków IBrowse'a.

Analogicznie jest prawdopodobnie z iGame. Obrazki potrzebują datatypów, aby się wyświetlić. Być może posiadasz w systemie datatypy pod inny procesor niż posiadasz lub właściwy dla Twojego procesora, ale z FPU (którego Twoja karta nie posiada). Podmień datatypy na inne i może oba problemy znikną.
1
[#17] Re: IGame problem ze screenami gier

@Przemoslo, post #10

To nadal za mało informacji .

Najlepiej jakbym ten dysk miał u siebie.
Wiem że to mało prawdopodobne, ale gdybys zrobił obraz tej partycji/dysku wtedy mógłbym na swoim sprzęcie potestować i znaleźć problem.
[#18] Re: IGame problem ze screenami gier

@mailman, post #16

To prawidłowa diagnozaOK Miałeś rację, zainstalowałem jeszcze raz IBrowse, ale tym razem zaznaczyłem bez FPU (wtedy chyba zapomnilem, że TF030 nie ma FPU) i wszystko pięknie działa. Strona PPA bez problemu się odpala. Chociaż, jak się przesiadasz z 060 na 030 to jest kosmiczna różnica z otwieraniem stron. Niemniej jednak, internet jestszeroki uśmiech. Dziękuję za podpowiedź! Teraz jeszcze muszę rozkminić IGame ze screenami
[#19] Re: IGame problem ze screenami gier

@Norbert, post #17

Już ogarnąłem temat, wiem mniej więcej dlaczego wywalał mnie IGame. To jest zależne od rozdzielczości ekranu, miałem ustawione na High Res i obrazki do gier o rozdzielczości 320x128 (paczka z Aminetu EAB_WHDLoad_Games_3.0) powodowały, że screen gry wywalał program. Dopiero, gdy użyłem screenów o rozdzielczości 320x128 wszystko zaczęło prawidłowo działać.

Na Amidze mam zewnętrzny WarpedVision, więc ustawiłem rozdzielczość ekranu na High Res Laced, to dopiero umożliwiło korzystanie ze screenów gier o rozdzielczości 320x256. Teraz wszystko śmiga prawidłowo (chociaż wolno z TF030).

Temat uważam za zamkniętyszeroki uśmiech Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam OK

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2025 19:53:09 przez Przemoslo

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2025 19:53:32 przez Przemoslo
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem