[#1] który system graficzny?
Mam kartę PicassoII i myślałem, że najlepszym (najszybszym) dla niej systemem graf. jest Picasso96 (po nazwie chociażby sądząc ten system powstał dla tej właśnie karty:) ). Ale mam również CGX4 (na razie go nie ruszałem, bo nie wiem czy warto? ;) ).
Wiem, że większość z Was ma albo BVPPC/CVPPC, albo Voodoo3 (ewentualnie jeszcze CV64/3D), ale może ktoś wie który system (Picasso96 czy CGX4) jest w mojej sytuacji najszybszy (ogólnie najlepszy)?
Oczywiście mogę oba zainstalować i porównać, ale może ktoś ma już doświadczenie z tymi systemami i mógłby mi jakieś cenne uwagi przekazać odnośnie użytkowania jednego jak i drugiego systemu graficznego? (a mi ułatwołoby to sprawę ;) )
Pozdrawiam!

[#2] Re: który system graficzny?

@Jarek, post #1

Nigdy nie mialem PicassoII tak wiec nie wiem jak ona dziala. Jednak dla tej karty jest wlasnie dedykowany P96 i on bedzie dzialal z nia w 100%. CGX jest najlepszy dla kart bylej Phase5.
[#3] Re: który system graficzny?

@Krzysztof, post #2

JA jak miałem Ami1200 +Zii +PicassoII używałem tylko CGXv4 bo wydawało mi się ze lepiej chodzi.
[#4] Re: który system graficzny?

@Olo, post #3

Dzięki za odpowiedzi!
Chyba jednak zainstaluję CGX4. Picasso96 niby jest dedykowane właśnie PicassoII, ale to mie znaczy, że strowniki z P96 muszą być lepsze od tych z CGX'a.
Jesli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe uwagi - piszcie! :)
Tego typu informacje zawsze będą mnie interesowały ;)
Pozdrawiam!
Jarek
[#5] Re: który system graficzny?

@Jarek, post #4

Zainstaluj P96. CGX na Z2 bedzie ci strasznie smolil, sam sie przekonasz.
[#6] Re: który system graficzny?

@kot w butach, post #5

Ja mam teraz na A2000 030-33 i PicassoII CGXv4 i mi nic nie smoli :D
[#7] Re: który system graficzny?

@Olo, post #6

A ja mialem A1200+060/66MHz+ZII+CV64/3D+CGX i to byla tragedia. CGX trzyma dane graficzne w pamieci komputera, natomiast P96 w pamieci karty gfx, dlatego jest duzo szybciej. Po przesiadce na P96 wszystko wrocilo do normy (predkosc).
[#8] Re: który system graficzny?

@kot w butach, post #7

Ma to cos wspolnego z Plane2Fast CGXa, czy to jakis sprzetowy feler?
[#9] Re: który system graficzny?

@kot w butach, post #7

Co Ty bredzisz? Oba systemy trzymaja dane i w pamięci komputera i w pamięci karty GFX. Ale CGX3 miał pewne problemy z zarządzaniem pamięci video niektórych kart (być może CGX2 też). CGX4 jest pozbawiony tego problemu.
[#10] Re: który system graficzny?

@Andrzej Drozd, post #8

Andrzejku kazdy moze sie pomylic, wiec daruj sobie.
[#11] Re: który system graficzny?

@Jacek Rzeuski, post #9

To sobie uruchom CGX'a na ZII z CV64/3D, a nastepnie z P96 i wtedy powiedz co dziala Ci szybciej. CGX'a v3 nigdy nie uzywalem, bo mialem v4. Byc moze popelnilem blad z ta pamiecia, ale nie zmienia to faktu, ze CGX smolil na moim konfigu niemilosiernie, szczegolnie w trybie 24 bit, w porownaniu z P96.
[#12] Re: który system graficzny?

@kot w butach, post #11

A BITMAPCACHE włączyłeś?
[#13] Re: który system graficzny?

@Jacek Rzeuski, post #12

Tak, wszystko co tylko mozna w sensie przyspieszania, ale itak bylo duzo wolniej niz na P96 (przesuwanie okiem/odswiezanie ekranu etc.). Niektore funkcje dzialaly szybciej na CGX (o ile dobrze pamietam np. WritePixel(), ale nie przekladalo sie to na komfort pracy). Sterowniki byly zaktualizowane do ostatniej dostepnej wersji.
[#14] Re: który system graficzny?

@Jarek, post #1

Ja jednak polecam P96(i te starsze wersje..1.6,1.7 - u mnie dzialaly szybciej od 2.1b).pozdro
[#15] Re: który system graficzny?

@MrT, post #14

Hmm, a byłem pewien, że odstatnie przed 2.0 było 1.41...
[#16] Re: który system graficzny?

@Jacek Rzeuski, post #15

Tos sie pomylil, bo byly jeszcze 1.41a, 1.42, 1.43, 1.43a oraz 1.43b
[#17] Re: który system graficzny?

@kot w butach, post #16

A masz do nich changeloga?
[#18] Re: który system graficzny?

@Jacek Rzeuski, post #17

Tak: http://www.picasso96.cogito.de/History.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem