kategorie: ANSI C, C++
[#1] [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(
Ehh, znowu to samo..
Tym razem z tego co wiem Bebbo obraził się na github
I pousuwał swoje repozytoria w tym gcc 6.. kompilator online na franke.ms / cex tez nie działa. Część gdzieś umieścił i są backupy, ale to nie to samo bo jak była jakaś poprawka to wrzucał tam od razu. Szacun dla gościa ogólnie, ale nie cierpię takiego zachowania..
1
[#2] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@mateusz_s, post #1

Z tego co się orientuję jest dostępny fork tego repozytorium tutaj:

https://github.com/AmigaPorts/m68k-amigaos-gcc
[#3] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@mateusz_s, post #1

Nie on jeden, z tego co wiem to zdaje sie ze z tego powodu, ze to Microsoft przejal GitHub-a.
Tak przynajmniej czytalem.
Wiec byc moze zmienione zostaly jakies zasady publikowania tam zrodel.
Byc moze wiecej bedzie/jest takich osob.
[#4] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Don_Adan, post #3

Microsoft kupił GitHub w 2018 roku ...
4
[#5] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Rafael/ARMO, post #4

Ale jakies zasady mogl zmienic pozniej.
Nie uzywam GitHub-a to mnie to nie interesuje.
Ale na niektore konta tam wchodzilem.
Na pewno widzialem konto, gdzie bylo wprost napisane, ze przeniosl cale repozytorium z powodu Microsoft-u.
Jest zdaje sie jakis inny podobnie dzialajacy serwis.
[#6] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@mateusz_s, post #1

6
[#7] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Rafael/ARMO, post #6

Właśnie chciałem napisać, że Ci co uciekli z GitHuba są na codebergu.
3
[#8] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Don_Adan, post #5

Ale jakies zasady mogl zmienic pozniej.

A zmienił? Jak nie, to siejesz FUD niepotrzebnie.

Bebbo strzelił focha na githuba z powodu dwustopniowego uwierzytelnienia. Zrobił to bardzo nieelegancko nikogo nie uprzedzając, wywalił wszystkie repozytoria i spowodował mikro-zawał u wielu amigowych devów. Spowodowało to oddolny ruch żeby postawić forka na bazie lokalnych kopii zachowanych u członków społeczności. Jak po kilku dniach Bebbo wrzucił kod na codeberg to wiele osób odetchnęło z ulgą, ale już mamy nauczkę i AmigaPorts na bieżąco utrzymuje mirror na githubie.

Niestety compiler explorer dostępny pod adresem https://franke.ms/cex/ dalej leży, a szkoda, bo było to bardzo wygodne narzędzie.
3
[#9] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@teh_KaiN, post #8

Nic nie sieje.
Jakbys czytal to co napisalem w tym watku, to bys wiedzial, ze GitHub mnie NIE INTERESUJE.
Ale czasami tam wchodze, zeby cos zobaczyc np. kod Krashana dla tego 64 bitowego formatu audio.
I przy okazji, zobaczylem takie info na jakims koncie, ze ktos rezygnuje z GitHub-a z powodu Microsoft-u, czy tez dzialan Microsoft-u.
Co do dwustopniowego uwierzytelniania, to jest duzo wiecej osob, ktory tego nie lubi, np. ja czy meynaf.
Wiec nie dziwie sie Bebbo, bo to nie jest zaden foch, tylko naturalna samoobrona przed calkowita inwigilacja w sieci.
A wedlug Ciebie wprowadzenie dwustopniowego uwierzytelnienia to nie jest zmiana zasad regulaminu?

A co do samego Bebbo, to on od dluzszego czasu (przynajmniej od roku) mial w swoim opisie na EAB slowo "bye".

link

Ja to juz dawno zauwazylem, ale poniewaz C mnie w ogole nie interesuje to sie nie dopytywalem.
1
[#10] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Don_Adan, post #9

kod Krashana dla tego 64 bitowego formatu audio
Zrobię offtopa, ale próbki audio w QOA są 16-bitowe. 64 bity ma podstawowy blok skompresowanych danych.
2
[#11] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Krashan, post #10

Tez zrobie OT, oczywiscie chodzilo mi o 64 bitowy input, a nie 16 bitowy output.
Jakis czas temu zauwazylem, ze ten format powstal z mysla o 64 bitowych procesorach.
W takim razie wersja na 68080 tez moze byc. Bedzie krotsza :)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem