kategoria: Sprzęt
[#1] Casablanka - instalacja systemu
Mam pytanie do osób posiadających Casablankę. Kupiłem okazyjnie wersję z procesorem 060. Brakuje niestety kieszeni oraz dysku SCSI. W tej chwili to żaden problem, mam wolny emulator SCSI2SD v5.1, w drodze kieszeń na dysk SCSI50. Sprzęt startuje pokazując ekran tytułowy. Wszystko przeczyściłem, sprawdziłem zasilacz, kondensatory, dołożyłem wentylator na CPU. Sprzęt miał zainstalowane 32mb pamięci RAM i informację o takiej pamięci na etykiecie (tylna płyta Casablanki). Dołożyłem drugie tyle, znalazłem odpowiedni simm. Czytałem, że Casablanca podpisuje dyskietki i nie można użyć do instalacji z innej sztuki (inny format dyskietek niż Amiga). Czy ktoś przerobił temat tworzenia obrazów dyskietek do instalacji systemu Casablanki lub ewentualnie ma obraz systemu i wie jak to odpalić na innej Casablance. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tym sprzętem i może się podzielić opinią będę wdzięczny. Moja sztuka ma dwie dodatkowe karty. Mam sporo materiałów na taśmach VHS oraz kamerę analogową, chętnie bym poużywał Casablanki czy zmontował materiał wideo na swoim kanale jak jej używać. Może, zrobię nowe nagrania ze zjazdów retro kamerą z lat 90, ale najpierw trzeba wszystko uruchomić szeroki uśmiech Poniżej kilka zdjęć:

PSU

dodatkowa pamięć

dodatkowe karty które były w zestawie

chłodzenie na CPU pod kieszenią na dysk SCSI50 (niestety dysku brak)
[#2] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #1

Wow kiedyś marzyłem o takim sprzęcie! Skąd Ty to bierzesz ? Znając Ciebie za 500zł haha a tak na poważnie mam obraz dysku casablanki 040 ale to chyba nie ma różnicy (może kwestia jednej biblioteki)?
1
[#3] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #1

Pytałem o to w tym wątku ale na razie nie próbowałem tego robić. Napisz czy Tobie się udało.

P.S.
Ja gdzieś doczytałem, że Casablanca nie działa z adapterami SCSI. Szukam do niej dysku. Myślisz, że niepotrzebnie?

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2025 16:58:44 przez Rafał A-3000
1
[#4] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #3

Dzięki deejayremix za kontakt i podesłanie plików do umieszczenia na HDD. Pokombinuje i zobaczę czy dam radę odpalić. Do plików z dysku był dołączony opis. Osoba która przegrywała te pliki, podjęła próbę zdjęcia zabezpieczenia z dysku. W głównym katalogu znajduje się:
/Casablanca/save/HDSernum
plik zabezpieczający ma numer seryjny CSN0xxxx gdzie xxxx zamieniamy na numer który znajduje się na płycie głównej w formie naklejki. Nie jest pewny czy to zadziała, ale jest jakiś trop.
Rafał A-3000 to co dostałem to jest właśnie link który wrzucałeś.

Pisałem wczoraj poprzez forum do "avision", może się odezwie. Myślę, że pisząc soft do tego sprzętu ma największą wiedzę w tym temacie i spolszczony system (tym się zajmował jeśli dobrze pamiętam jego artykuł o tym sprzęcie) szeroki uśmiech

[#5] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #3

Znalazłem informację jak odpalić Casablance, czekam tylko na kieszeń SCSI50 i będę próbował. Jeśli ktoś przeczyta ten opis a bawił się tym sprzętem, proszę o potwierdzenie czy jest prawidłowy. Informacje zebrane z odmętów internetu szeroki uśmiech

1. Inicjujemy dysk HDD na Casablance, gdyż zapisuje ona CDB nie RDB jak w przypadku Amigi
2. Z poniższego linku możemy pobrać oprogramowania instalacyjne na dyskietki (nie wiem jak zapisać obrazy dyskietki), Casablanka obsługuje format 1,8MB. Pewnie jest jakieś oprogramowanie które sobie poradzi z takimi obrazami. link Warto co najmniej zainstalować Installdisk v2.7 lub v3 (w zależności w jakim języku). Jest sporo dodatkowego oprogramowania.
3. WinUAE nie może stworzyć CDB ale podobno odczytuje taki dysk. Dołączamy taki dysk jako dodatkowy do systemu Amigi i dogrywamy brakujące oprogramowanie.

Alternatywa to inicjacja HDD w Casablance, następnie podpięcie dysku pod WinUAE i nagranie systemu System.v3.0.10.X(22.4.99) ten z linka od Rafał A-3000 podmieniając numer seryjny. Zweryfikuje czy działa.
[#6] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #5

Ja miałem oryginalne dyskietki ale niestety Casablanka ich nie czytała. Amiga ani PC też ich nie rozpoznawał. Niestety je straciłem. Mam nadzieję, że uda się postawić system bez nich.
Ciekawe, czy dyski 68pin z adapterem zaakceptuje.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2025 19:35:54 przez Rafał A-3000
[#7] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #5

mam obraz dysku ale jutro się zdzwonimy bo muszę dziś w firmie u siebie zostać i ogarnąć parę rzeczy. pozdro
1
[#8] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #5

Jak dawno kiedys troche sie tym interesowalem, to o ile dobrze pamietam, jest sprawdzany serial np. przez toccata.library, wiec nie wiem czy bedziesz mial dzwiek.
Raczej trzeba by odczytac oryginalny serial numer plyty i wstawic go wszedzie gdzie jest potrzebny.
Prawie na pewno Toccata.library ma procedure odczytujaca spod jakiegos adresu.

link

W tym watku moze cos ciekawego znajdziesz, ja juz nie pamietam za wiele.
Oprocz tego, ze wszystko jest tam zakodowane, typu zakodowany kickstart 3.1.
Jesli ktos ma oryginalne dyskietki, to moze sprobowac zrobic z nich wersje IPF, o ile ma KryoFlux.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2025 20:29:36 przez Don_Adan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem