Komentowana treść: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"
[#1] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"
Eh, ten mit o Parku Jurajskim i Spielbergu to chyba będzie powtarzany do końca świata i jeden dzień dłużej
Zupełnie jak wyrwany z kontekstu cytat Carmacka, że "nie da się zrobić Dooma na Amigę".
[#2] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"

@_arti, post #1

Jakiś czas temu ktoś próbował znaleźć dowód na maczanie amigowych palców w "Parku Jurajskim". Gdzieś ktoś zdobył Amigę na której HDD spodziewano się znaleźć takie materiały. Nie pamiętam szczegółów, ale coś kojarzę, że po odratowaniu twardziela nie znaleziono na nim żadnych "jurajskich śladów", ale zupełnie niespodziewanie trafiono tam na jakieś koncepcyjne przymiarki czy wstępne wizualizacje ujęć do "Titanic".
Ale w życiu nie przypomnę sobie gdzie to słyszałem. Pamiętam, że więcej w tym materiale było opisów ożywiania tej Amigi i jej dysku niż opisu samego znaleziska gdy już udało się je odczytać.
[#3] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"

@_arti, post #1

Dobrze że przypomniałeś ten wątek. Miałem znaleźć dla kogoś nazwę filmu "Making of", gdzie pokazano/powiedziano do czego te Amigi podczas "Parku Jurajskiego" naprawdę wykorzystywano.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 13:27:07 przez mailman
[#4] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"
Skoro już jesteśmy przy filmach, to coś mi przyszło do głowy.

Kilka lat temu na pewnym zlocie rozmawiałem z pewną osobą, rozmowa zeszła na serial "Babylon 5". Wszyscy od zawsze wiemy, że tam naprawdę te wszystkie kosmiczne ujęcia były robione na Amigach. Ta osoba powiedziała, że oglądała jakiś dokument o serialu i żadnej Amigi tam nie było. Trochę mnie to zdziwiło i zacząłem szukać kto miał rację - my czy on. No i wyszło na to, że wszyscy mieli rację.
Rzeczywiście całe CGI było tam robione na Amigach z VideoToaster, ale tylko do pierwszego i częściowo do drugiego sezonu. W kolejnych sezonach już Amig nie używano (nic dziwnego, to już było dosyć późno).

Polecam pokopać w sieci na temat udziału Amig w "Babylon 5", można wygrzebać całkiem fajne materiały, wspominki. Bez wchodzenia w nadmierne szczegóły sytuacja wyglądała mniej więcej tak (sprostowania mile widziane)...

W czasach gdy powstawał "Babylon 5", seriale nie miały tak ogromnych budżetów jak dzisiaj (czasem jeden odcinek ma większy budżet niż duży film). Twórcy bardzo chcieli żeby były sceny w przestrzeni kosmicznej i żeby to nie były, kołyszące się na nitkach, tekturowe statki kosmiczne. Niestety budżet pozwalałby na wyposażenie ekipy w tylko dwie maszyny Silicon Graphics. Oczywiście maszyny byłyby świetne, ale mimo wszystko na dwóch stanowiskach nie dałoby się zrobić na czas planowanego w odcinkach CGI. Wtedy wpadli na po mysł, że za tę samą kwotę mogą wyposażyć ekipę w 24 Amigi 2000 z kartami Video Toaster. Tak zrobiono i pomysł się sprawdził. Cały pierwszy sezon serialu i częściowo drugi były robione na tych Amigach. Pomimo sporych ograniczeń tamtego LightWave'a (np. obiekt z maksymalną liczbą 65536 ścianek), Amigi dały radę i osoba pracująca wtedy na tym sprzęcie bardzo miło to wspomina. Amigi były połączone w jakąś sieć, a jedyny pecet (w pierwszy sezonie) jaki był w tej sieci służył jako magazyn danych w którym były wspólne pliki (pewnie tekstury, obiekty, sceny i wyrenderowane klatki).

Mnie trochę dziwi fakt użycia Amig 2000 gdy już były A3000, a nawet A4000. No ale właściwie małe to ma znaczenie, bo i tak cała robotę robił pewnie VideoToaster.

To moje babylonowe rozpoznanie tak bardzo się rozciągnęło, że zapragnąłem sprawdzić jak ten serial wygląda, bo nigdy nie miałem okazji oglądać choćby jednego odcinka. Z dzisiejszego punktu widzenia od strony wizualnej serial jest dosyć siermiężny, początkowo w klimacie i stylu prowadzenia fabuły bardzo przypomina stare seriale "Star Trek" (później już zdecydowanie nie). Pomimo tego (z lekkim wstydem) przyznam się, że stałem się naprawdę dużym fanem babylonowego świata. Jakoś dałem się wkręcić w tę fabułę, polubiłem te rasy, ich wzajemne relacje. 3-4 lata temu obejrzałem wszystkie sezony (pełnometrażowych filmów nie, bo nie mogę znaleźć) i bardzo chętnie obejrzałbym więcej. szeroki uśmiech

Teraz na często zadawane pytanie "Star Trek czy Star Wars?" odpowiadam zawsze "Babylon 5".

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 13:47:54 przez MDW
3
[#5] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"

@MDW, post #4

Jak Lightwave i Video Toaster na Amigę pomogły tworzyć efekty specjalne dla wiodących seriali telewizyjnych na początku lat 90. Babylon 5, Seaquest, Z Archiwum X, Młody Indiana Jones, Niewyjaśnione tajemnice, Goof Troop itp.
1
[#6] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"

@MDW, post #4

https://www.cda.pl/Michal_Wpl1/folder/33134348
[#7] Re: 40. urodziny Amigi na kanale "Amiga Bez Ściemy"

@MDW, post #2

ktoś zdobył Amigę na której HDD spodziewano się znaleźć takie materiały. Nie pamiętam szczegółów, ale coś kojarzę, że po odratowaniu twardziela nie znaleziono na nim żadnych "jurajskich śladów", ale zupełnie niespodziewanie trafiono tam na jakieś koncepcyjne przymiarki czy wstępne wizualizacje ujęć do "Titanic".

to pokazywał na swoim kanale PeriFractic, czyli ten sam pan, który teraz jest CEO tego nowego Commodore.
Faktycznie znaleźli tam zapisy wideo (ale nie rendery) które powstały podczas kręcenia Titanica. To były, jeśli dobrze pamiętam takie ujęcia próbne, które zapisywali na Amidze aby od razu podejrzeć jak będzie wyglądało ujęcie końcowe. Ale to nie były rendery.
Co do Parku Jurajskiego to już tu kiedyś pisałem, że świetnie powstanie tego filmu pokazuje film dokumentalny pt. "Jurassic Punk" o kolesiu, który samodzielnie i ręcznie zanimował t-rexa (na Siliconie) i udowodnił że da się zrobić ten film w CGI. Spielberg chciał od początku robić dinozaury jako animatroniki.
O Amidze nigdzie w kontekście PJ nie słyszałem i w tym dokumencie też nie ma o niej mowy.
Sorry za offtop.
[edit]
a tu link: https://www.youtube.com/watch?v=ZGsMnecUTPQ

W temacie newsa. Fajny filmik jak zwykle. Obejrzałem. Niektóre ciekawostki naprawdę... ciekawe. Inne nieco naciągane ;) Jak ten z Parkiem Jurajskim.
Ale to co najważniejsze to ... happy 40th birthday Amiga!

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 17:22:59 przez c64portal
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem