[#14]
Re: A500+ problem z płytą 8A
@Cezarykl,
post #2
Okazało się, że miałeś rację. Problemem okazał się brak drabinek rezystorowych. Po przegrzebaniu różnych forów, polutowaniu i testach jestem za teorią, która mówi, że epromy w stanie H na linii adresowej chcą trochę więcej prądu niż jest w stanie dać im procesor. Drabinki rezystorów podciągające pod H (+5V) dają im właściwy prąd. W przypadku standardowych ROMów nie są one konieczne, ale w przypadku niektórych epromów robią się konieczne.
Wlutowałem więc w moją 8A trzy drabinki rezystorowe RP106, RP107 i RP105 4k7 x 9 i ruszyły wszystkie epromy programowalne, które albo nie chciały działać, albo działały błędnie.
Co prawda ROM amigi nie korzysta z adresów, których linie podciąga RP105 i nie jest on konieczny, ale pomyślałem, że jak już wlutowuję rezystory PULL UP na szynę adresową procesora to na całą, a nie na kawałek - więc pod GARYm też zagościła drabinka.
Po długotrwałych testach stwierdzam, że wszystko ładnie działa. Jak ktoś będzie miał w przyszłości problem z programowanym epromem niech zacznie od tych drabinek rezystorowych - koszt żaden a może nie straci tylu nerwów co ja.
Wszystko co powyżej napisałem dotyczy płyty w rewizji 8A, bo te same romy w płycie 6A bez tych drabinek działały.