[#6]
Re: "Pokazywaczki" czcionek.
@Ponki1986,
post #5
Aby tradycji stało się zadość, sam rozwiązałem swój problem. W skrócie opiszę o co mi chodziło, może się to komuś przyda w przyszłości.
Najwyraźniej TypeSmith to jedyny program, który potrafi bez przeszkód zaimportować czcionki IntelliFont, Adobe PS Type 1 lub TrueType. Otworzyć tym programem bezpośrednio nie można takich czcionek wpisując składnię w CLI, bo tylko opcja importu daje taką możliwość. Więc tutaj potrzebny był Arexx i lista poleceń jakimi operuje TS. Sklecenie prostego skryptu nie było problemem, przeszkodą okazało się okienko informacyjne otwierane po uruchomieniu TS, w które należy kliknąć LMB lub na gadżet zamykania okna. Dlatego pytałem wcześniej czy ktoś zna program generujący kliknięcie myszką. Takiego programu nie znalazłem, za to użyłem znany mi dobrze SetWin dostępny na Aminecie. W skrócie skrypt sprawdza czy jest otwarty port Arexxa , jeżeli nie to uruchamia TypeSmith następnie czeka kilka sekund na otwarcie ekranu programu i wspomnianego okienka informacyjnego. Po tym skrypt uruchamia SetWin z odpowiednimi parametrami i zamyka problematyczne okienko. Ostatecznie następuje import czcionki, oczywiście jeżeli TS jest już wcześniej uruchomiony to skrypt arexxa przechodzi dalej do komend importu. W skrócie to tyle. Dziękuję za wszelką pomoc.