[#1] "Pokazywaczki" czcionek.
Cześć. Chciałem zapytać, czy są jakieś programy, które potrafią pokazywać czcionki w formatach IntelliFont .type, lub Type1 .pfb bez konieczności ich wcześniejszego zainstalowania? Dla zwykłych fontów jest np. fajny datatype dostępny na Aminecie, rzekomo pokazujący również fonty Outline, czyli IntelliFont? Ale u mnie zawiesza system. Natomiast do czcionek TTF jest program FTView z pakietu ttf.library, który bardzo fajnie spełnia swoje zadanie.
[#2] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Ponki1986, post #1

Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć dokumentację do TypeSmith 2.5? Szukałem, ale jakoś bez skutku. Generalnie chodzi mi o polecenia arexx jakimi operuje program.
[#3] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Ponki1986, post #2

W Aminetowym archiwum zawarta jest informacja, że:

ARexx commands are documented only in the AmigaGuide help system.

Wygląda na to, że trzeba zainstalować w systemie by się dokopać do treści.
[#4] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Dopuser, post #3

Dzięki za info. Znalazłem już potrzebne informacje OK
[#5] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Ponki1986, post #4

Trochę off top, ale zna ktoś program, pchełkę CLI, która generuje LMB? Niby CPointer ma taką możliwość, ale u mnie nie działa. Chodzi o to, aby wywołanie programu zasymulowało kliknięcie lewego klawisza myszy.
[#6] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Ponki1986, post #5

Aby tradycji stało się zadość, sam rozwiązałem swój problem. W skrócie opiszę o co mi chodziło, może się to komuś przyda w przyszłości.

Najwyraźniej TypeSmith to jedyny program, który potrafi bez przeszkód zaimportować czcionki IntelliFont, Adobe PS Type 1 lub TrueType. Otworzyć tym programem bezpośrednio nie można takich czcionek wpisując składnię w CLI, bo tylko opcja importu daje taką możliwość. Więc tutaj potrzebny był Arexx i lista poleceń jakimi operuje TS. Sklecenie prostego skryptu nie było problemem, przeszkodą okazało się okienko informacyjne otwierane po uruchomieniu TS, w które należy kliknąć LMB lub na gadżet zamykania okna. Dlatego pytałem wcześniej czy ktoś zna program generujący kliknięcie myszką. Takiego programu nie znalazłem, za to użyłem znany mi dobrze SetWin dostępny na Aminecie. W skrócie skrypt sprawdza czy jest otwarty port Arexxa , jeżeli nie to uruchamia TypeSmith następnie czeka kilka sekund na otwarcie ekranu programu i wspomnianego okienka informacyjnego. Po tym skrypt uruchamia SetWin z odpowiednimi parametrami i zamyka problematyczne okienko. Ostatecznie następuje import czcionki, oczywiście jeżeli TS jest już wcześniej uruchomiony to skrypt arexxa przechodzi dalej do komend importu. W skrócie to tyle. Dziękuję za wszelką pomoc.
2
[#7] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@Ponki1986, post #6

Najwyraźniej TypeSmith to jedyny program, który potrafi bez przeszkód zaimportować czcionki IntelliFont, Adobe PS Type 1 lub TrueType.

Jest jeszcze Font Designer firmy Relog AG. Mialem oryginal tego programu w jakiejs wczesnej wersji, ktory kupilem na targach w Kolonii za jakies bandyckie wtedy pieniadze (chyba 199 DM) - uzywalem go do konwersji czcionek z pc na amige i dodawania polskich znakow w czcionkach, ktore sprzedawalismy.
[#8] Re: "Pokazywaczki" czcionek.

@docent, post #7

Wygląda na to (interface i autor), że FontDesigner to wczesna wersja TypeSmith nie obsługująca jeszcze truetype.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem