kategorie: A1200, A500, Sklepy
[#1] Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200
Noszę się z zamiarem zakupu Amigi 500, 500+ bądź 1200. Jestem w stanie wysupłać trochę pieniędzy na gotowy zestaw z monitorem lub bez. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak wygląda kwestia podłączenia do nowoczesnego monitora? Czy jest to tylko kwestia zakupu przejściówki ze złącza RCA na DisplayPort czy potrzeba coś więcej (modulator)?
2. Jakie wersje płyt do Amigi 500 najlepiej brać i czym się one wyróżniają?
3. Gdzie najlepiej szukać Amig? Jest parę ciekawych ogłoszeń na olx, jakoś nie mam zaufania do tej platformy ale jej nie wykluczam. Dziwi mnie to że na olx jest ogłoszeń sporo a na allegro i innych platformach ogłoszeniowych jak na lekarstwo.
4. Zakładam że w Amidze którą kupię będzie trzeba powymieniać kondensatory, baterię itp. Czy można z czymś takim iść do dowolnego serwisu rtv czy lepiej znaleźć kogoś kto naprawia stare komputery (nie wiem czy znajdę kogoś takiego w Białymstoku)?
5. Mam pewne obawy co do przesyłki całego komputera, wiadomo jak kurierzy obchodzą się z paczkami więc zamawiając poproszę sprzedającego o staranne zapakowanie sprzętu. Ktoś z was przesyłał jakieś retro graty i jakie macie z tym doświadczenia?

Przepraszam jeśli piszę ten post w nieodpowiedniej kategorii.

https://www.olx.pl/d/oferta/commodore-amiga-500-CID99-ID16YKKI.html?isPreviewActive=0&reason=ip%7Ccool_rec_platform&sliderIndex=0
https://www.olx.pl/d/oferta/commodore-amiga-500-rev6-1mb-mysz-zasilacz-joystick-zestaw-CID99-ID16ZAJN.html
https://www.olx.pl/d/oferta/commodore-amiga-500-super-stan-komplet-pudelko-CID99-ID16JFoa.html
https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-500-z-pudelkiem-CID99-ID14pwMR.html
https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-500-zasilacz-mysz-2-x-joystick-dyskietki-CID99-ID147IrX.html
https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-500-zestaw-CID99-ID16kjno.html
https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-1200-z-nowym-zasilaczem-obudowa-klawiatura-16gb-sd-CID99-ID163Fa8.html
https://www.olx.pl/d/oferta/commodore-amiga-500-1mb-ram-CID99-ID13847w.html
https://www.olx.pl/d/oferta/commodore-amiga-a500-CID4042-IDVANYD.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7
https://sprzedajemy.pl/amiga-500-ostrowiec-swietokrzyski-4-0010c9-nr70869515
[#2] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

Zasadnicze pytanie czego oczekujesz od tej Amigi?
Granie w stare gry z dyskietek + ewentualnie gotek?

Czy jednak chcesz coś więcej

Jeżeli to pierwsze to wystarczy praktycznie dowlna Amga500 z rozszerzeniem do 1mb + gotek i do tego rgb2hdmi - pltyka z rpi ktora pozwala wyswietlac obraz poprzez zlacze hdmi na zwyklym monitorze czy tv (super jakosc)

Jeżeli coś więcej - czyli zabawa systemem, podłączenie dysku itp to A600 (mozna bez problemu podlaczyc rb2hdmi i rozszerzyc do 2mb chip) oraz wlozyc jakies turbo (np pistorm)

1200 ma od razu 2mb, niestety nie ma do niej rgb2hdmi i tu trzeba zakupic najlepiej karte WarpedVision (ona umozliwia podlaczenie przez hdmi do monitora czy tv) ale swoje kosztuje. No i tez jakies turbo by sie przydalo.

Więc wszystko zależy co chcesz robić i do czego używać. Bo jak same stare gierki to ja bym jednak polecał The A500 mini na początek. (a i umozliwi to tez uruchomienie systemu czy bardziej wymagajacyh gier oraz gier na AGA)
1
[#3] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

1. Jak wygląda kwestia podłączenia do nowoczesnego monitora? Czy jest to tylko kwestia zakupu przejściówki ze złącza RCA na DisplayPort czy potrzeba coś więcej (modulator)?

Nie z RCA. Amigi podłącza się po RGB (Composite jest awaryjne). Czyli z Amigi kabel RGB->SCART i konwerter SCART->HDMI. Jest sporo takich konwerterów różniących się jakością i ceną. Ewentualnie można zmodyfikować komputer i założyć np. RGB2HDMI.

2. Jakie wersje płyt do Amigi 500 najlepiej brać i czym się one wyróżniają?
Najlepsza jest wersja 8A.1. bo jest taka sama jak rev.8A w 500+ nie miała zakładanej baterii więc nie grozi jej uszkodzenie. No i może być łatwo rozszerzona do wersji "plus".

3. Gdzie najlepiej szukać Amig? Jest parę ciekawych ogłoszeń na olx, jakoś nie mam zaufania do tej platformy ale jej nie wykluczam. Dziwi mnie to że na olx jest ogłoszeń sporo a na allegro i innych platformach ogłoszeniowych jak na lekarstwo.

Te portale mają inne profile i różnice postępują. OLX jest dla takich szaraków jak my, Allegro - coraz bardziej dla przedsiębiorców. Z drugiej strony - OLX daje mniejsze zabezpieczenie transakcji.

5. Mam pewne obawy co do przesyłki całego komputera, wiadomo jak kurierzy obchodzą się z paczkami więc zamawiając poproszę sprzedającego o staranne zapakowanie sprzętu. Ktoś z was przesyłał jakieś retro graty i jakie macie z tym doświadczenia?

Może uda się znaleźć coś koło ciebie z odbiorem osobistym? Obudowy są niestety kruche - na pocieszenie, Amigi mają lepszy plastik od Atari. Pakowanie - komputer owinąć w folię bąbelkową. Dużo folii. Potem w porządne pudełko. Ewentualnie znów jakaś folia i jeszcze jedno pudełko.
2
[#4] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

Ad 1+2: Wiele zależy od tego, co chcesz na tej amidze robić. Napisz coś więcej.
[#5] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@mastaszek, post #4

Na amidze można tylko grać w dzisiejszych czasach

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2025 13:23:45 przez dynx
6
[#6] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@dynx, post #5

Na amidze można tylko grać w dzisiejszych czasach

Można robić to na co ma się ochotę pod warunkiem, że posiada się odpowiednie zasoby. (umiejętności, sprzęt)
3
[#7] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@dynx, post #5

Można grać, programować, pixelować, oglądać dema, słuchać modułów/mp3, przesuwać ikonki, korzystać z netu jak ktoś się uprze, lutować/majsterkować/rozbudowywać, słuchać dźwięków stacji gdy nawala w x-copy, hackować/crackować, podziwiać...

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2025 14:10:24 przez mastaszek
6
[#8] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@marggines, post #2

Więc wszystko zależy co chcesz robić i do czego używać. Bo jak same stare gierki to ja bym jednak polecał The A500 mini na początek. (a i umozliwi to tez uruchomienie systemu czy bardziej wymagajacyh gier oraz gier na AGA)

Stare gierki przede wszystkim ale też porobić coś w Protrackerze być może deluxe paint itd wiem że jest a500 mini ale to nie to doświadczenie. Z tego co wiem w a500 mini nie działa klawiatura i napęd dyskietek, gdyby to działało to jeszcze bym się zastanowił. Wiec raczej w rachubę wchodzi tylko prawdziwa Amiga i do tego jeszcze jakiś scandoubler bo prawdopodobnie będę musiał podłączyć Amigę do swojego monitora (ale to zależy od zestawu jaki kupię).
[#9] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@mastaszek, post #4

Głównie starsze gry ale też chciałbym odpalić Protrackera czasem być moze też deluxe painta. Nie chce bawić się w emulację bo to mam już na Windowsie a urządzenia typu a500 mini mnie nie rajcują. Chcę pograć a czy to mnie wciągnie to zobaczymy.
1
[#10] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #8

Do A500mini możesz podłączyć dowolną klawiaturę (polecam bezprzewodową). Do gier i protrackera / deluxe painta nadaje się jak najbardziej. Od razu masz wyjście HDMI i nie trzeba kombinować. Stację dyskietek i tak wcześniej czy później zastąpisz gotekiem. Osobiście polecam - sprzedałem wszystkie amigi i A500mini wystarcza mi do wszystkiego i do tego za ułamek pieniądza, który wpakujesz w prawdziwą amigę, żeby ją doprowadzić do stanu używalności. No i żona nie buczy, że taki wielki kloc zajmuje miejsce w salonie ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2025 17:13:42 przez mastaszek
1
[#11] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@mastaszek, post #10

Tyle że w naszym retro najważniejsze jest mieć prawdziwy sprzęt a nie go używać :)
5
[#12] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@dynx, post #5

Ja rysuję na fizycznej Amidze bo ma to dla mnie fajny klimat. W tle lecą modki a ja zasuwam w deluxe paint
Do tworzenia pixel art jak znalazł. Jedynie myszka musi być dla mnie optyczna bo kulkowa to już za duże wyrzeczenie.

Jeśli masz mieć tylko jedną Amigę to ja szedłbym w kierunku A1200 po recapie + pistorm

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2025 18:42:31 przez misha
3
[#13] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

Jeśli to pierwsza i jedna amiga to ja bym celował w 1200 a monitor najlepiej wybrać ze strony https://15khz.miraheze.org .Ja z Amigą CDTV używam TV Samsung 32 całe a z Dell P2214hb i przełącznika Pcta,Amiga 1200 ,4000 i Atari ST
[#14] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Berr131268, post #13

Nie kupuj a1200 tylko a500, a1200 to już schyłek amigi
[#15] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #9

W epoce jakiej Amigi używałeś i w jakiej konfiguracji?
[#16] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@dynx, post #14

I później oblizuj się smakiem na gry z dopisem AGA
3
[#17] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Berr131268, post #16

Na Amigi z AGA wyszło sporo świetnych tytułów. No ale jest cała masa gier na OCS, to tu tez jest w czym wybierać.
[#18] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

1. Ja do retro używam TV LCD który ma Scart. Mieszkam w DE i takie FullHD 21-24 cale kosztują od 0 do 10€. Minusem tych nowszych jest proporcja 16:9 a nie jak kiedyś 4:3. Są za to wygodniejsze, mają już HDMI i inne nowoczesne wejścia więc można przy okazji podłączyć PC i inne retro.

2. A500 rev8. Maja opcję rozszerzenia do 2MB CHIP. Fajnie jest taką kupić w Amidze 500 bez "+". Wtedy nie ma w niej baterii, która wylewa.

3. Nie wiem. Ja większość kupiłem w DE.

4. Lepiej znaleźć kogoś, kto się tym zajmuje. Znajdziesz speców na tym forum. W A500+ problemem jest bateria. Usunięcie jej i czyszczenie gdy wylała nie jest wyzwaniem jeśli uszkodzenia nie są duże. Naprawa PCB może być już problematyczna i czasem nawet lepiej jest przelutować wszystko na nowe PCB. Kondensatory w A500 w 99% nie wylewają i nie powodują uszkodzeń.
W Amigach z SMD wymiana kondensatorów to standard serwisowy. Trzeba to zrobić. Mówię to jako osoba, której już kilkadziesiąt Amig przewinęła się przez blat.

Jaki model kupić? Ja jako pierwszą Amigę retro kupiłem A1200. Masz na starcie IDE, 2MB CHIP, złącze rozszerzeń do turbo. Jest trochę szybsza niż A500/A600 już na starcie. No i AGA, która może się przydać. PCMCIA też może się przydać do przenoszenia danych. Co do rozszerzeń turbo, to jest szeroki wybór od samego fastu, 020, 030, 040, 060. Jest też Pistorm, którego pewnie bym kupił na start jakbym nie miał nic innego. Mówię to jako posiadacz wielu modeli Amig i wielu modeli kart Turbo.
3
[#19] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@snifferman, post #18

Popieram AD1,
Mozna kupic za grosze bardzo fajne monitory lcd ze scart ktore maja bardzo dobry czysty obraz po rgb.
Sam mialem kilka monitorow 15khz i imho mialy gorszy obraz (problemy z centrowaniem, widoczne pływajace paski itp pomimo zastosowania najlepszych buforujących adapterow itp.)
Nie bede wymieniał modeli bo zaraz jakis janusz wykupi konkretny model i bedzie kosztował x3 :)
Szukaj lg ips led.
[#20] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@druzil28, post #19

Mozna kupic za grosze

mało kto się orientuje, więc dodam tylko, że
Kupujesz używane przedmioty za więcej niż 1000 zł na Allegro czy OLX ?
Musisz złożyć do URZĘDU SKARBOWEGO deklarację PCC-3
Dotyczy on nie tylko przedsiębiorstw, ale także prywatnych użytkowników.
A kary za niewywiązanie się z niego sięgają dziesiątek tysięcy złotych.

https://www.pit.pl/aktualnosci/kupujesz-uzywane-przedmioty-za-wiecej-niz-1000-zl-musisz-zlozyc-deklaracje-pcc-3-1008359

WNIOSEK:
TYLKO gotówkowe rozliczanie się, uchroni CIEBIE od bzdurnych przepisów !

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2025 15:32:05 przez Cezarykl
[#21] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Cezarykl, post #20

To się nazywa - uchylanie się od opodatkowania, i podchodzi pod kodeks karny:

https://kancelaria-skarbiec.pl/prawo/prawo-karne-skarbowe-i-gospodarcze/zarzuty-najczesciej-stawiane-przedsiebiorcom/uchylanie-sie-od-obowiazku-podatkowego-art-54-kks/
3
[#22] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@karolb, post #21

najpierw trzeba być przedsiebiorcą wg tych samych bzdurnych przepisów !
2
[#23] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Cezarykl, post #20

Generalnie kupno przez Allegro z odbiorem osobistym i płatnością gotówką zasadniczo też nie znosi obowiązku zapłacenia PCC. Skoro na platformie został odnotowany fakt zawarcia umowy, to skarbówka może się o tym dowiedzieć.
Bo obowiązek zapłacenia PCC nie jest konsekwencją transakcji bezgotówkowej, tylko umowy kupna-sprzedaży między osobami fizycznymi.
Ale PCC wynosi tylko 2%, więc to "aż" 20 zł od każdego 1000 zł. Skoro próg jest na 1000 zł, a raczej większość transakcji jest poniżej tych 1000 zł, to są niewielkie pieniądze w sumie. Tym bardziej, że cokolwiek kupując od firmy, PCC nie płacimy, bo tu wchodzi VAT.

Czy jest sens utrzymywania PCC? Być może nie, bo głównym wpływem do budżetu jest VAT, a potem CIT. Więc nawet z PIT można by zrezygnować, nie mówiąc już o PCC, bo obsługa takich niewielkich wpływów też wymaga urzędników, a to kosztuje.
Ale póki co taki przepis jest, to należy płacić, gdyż płacenie podatków jest najważniejszym przejawem patriotyzmu. :)

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2025 16:04:51 przez wali7
4
[#24] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Cezarykl, post #22

najpierw trzeba być przedsiebiorcą wg tych samych bzdurnych przepisów !

Nie jest to prawda...
2
[#25] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Cezarykl, post #20

Zgadza się. A jeszcze z ręki do ręki najlepiej.
1
[#26] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #9

Nie chce bawić się w emulację bo to mam już na Windowsie a urządzenia typu a500 mini mnie nie rajcują. Chcę pograć a czy to mnie wciągnie to zobaczymy.

Cześć,

Moja prywatna opinia jest taka - jeżeli ma być to Amiga oryginalna to powinna być to Amiga 500, która jest kwintesencją domowej Amigi. Zalety są takie - zdeeeecydowanie tańsza, niż Amiga 1200, w zasadzie nie trzeba wymieniać kondensatorów (trzeba to oczywiście sprawdzić - ale w Amidze 1200 to konieczność), łatwiejsza rozbudowa o co chcesz (w tym rgb-hdmi), większy wybór na rynku. Wady to brak AGA - ale to możesz ogarnąć na emulatorze...;)

Emulatory to nie wszystko - są jeszcze implementacje typu FPGA (Mist, MisterPi). Temat rzeka...

Powodzenia :)
[#27] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@amikoksu, post #17

Tylko że większość gier ocs chodzi na Aga a żadna AGA na ocs o innych zaletach można poczytać w internecie a najważniejsza to to że A500 jest 16 bitową maszyną,
a 1200 32 bitową
2
[#28] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

Kolego jeżeli masz fundusze,to kup A1200 . Jak Ci się nie spodoba,to sprzedasz za pół roku i niewiele stracisz.
Kupisz wtedy A 500 i problem będzie rozwiązany.A jeżeli masz nadmiar kasy ,kup A1200 i A500 sam się przekonasz co to znaczy AGA.
1
[#29] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@Berr131268, post #16

Gry na aga są tragiczne, nienaturalne, nieamigowe
1
[#30] Re: Chcę kupić Amigę 500, 500+ lub 1200

@melomonster, post #1

Możesz kupić jakąś kartę typu pistorm, itp., nawet warpedvision (choć ja bym komuś na swoją pierwszą amigę nigdy tego nie polecił bo po co ma płacić kilka razy tyle za kartę co za samą amige?). Do amigi można zastosować zewnętrzne urządzenia typu ossc i inne, a jak chcesz koniecznie do tv/monitora po hdmi to zostaje Indivision AGA lub ECS ale to już wydatek koło tysiąca. Na początek jednak skupiłbym się na tańszych rozwiązaniach.

Na olx te ciekawsze ogłoszenia to zawsze handlarze wykupują, na allegro to przeważnie handlarze sprzedają, do działu giełdy ppa to nawet nie ma co zaglądać. Tu na forum są tacy co mają w ciul amig ale widzę nikt się nie zaoferował.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2025 08:51:31 przez Madman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem