Komentowana treść: Apollo Core 11k
[#1] Re: Apollo Core 11k
Oraz znacznie zwiększono prędkość działania procesora, dzięki nowemu update'owi o enigmatycznej nazwie „Muschuschu”. To połączenie kilku ważnych usprawnień:

Szybsze przetwarzanie: Apollo Team poprawił zdolność procesora do jednoczesnego wykonywania wielu zadań. Dodali dodatkowy dekoder instrukcji. Wcześniej mógł on przetwarzać do czterech instrukcji naraz; teraz może ich obsłużyć aż sześć. Dzięki temu V4 wykonuje więcej pracy w jednym cyklu zegara, co przyspiesza praktycznie wszystko.

Sprytniejsza pamięć: Zespół unowocześnił pamięć krótkotrwałą procesora, czyli pamięć podręczną danych oraz pamięć podręczną instrukcji. Uczynienie tych pamięci większymi i bardziej wydajnymi sprawia, że programy działają płynniej i szybciej.

Lepsze obliczenia: Przyspieszono obliczenia matematyczne, co jest dużą zaletą dla programów, które wykonują wiele skomplikowanych operacji, takich jak np. grafika 3D czy kompresja danych.

Wszystkie te ulepszenia razem dają systemowi Apollo znaczący wzrost wydajności. W teście z programem do renderowania 3D to samo zadanie, które wcześniej zajmowało 33 sekundy, teraz kończy się w zaledwie 22 sekundy — co oznacza wzrost prędkości V4 aż o 33%! Używając porównań ze świata PC, to jak podobny przeskok niczym z Ryzen'a 1600 na Ryzen'a 5600X.

Najlepsze jest to, że aktualizacja jest całkowicie bezpłatna i znacząco poprawi wydajność w grach, multimediach oraz w codziennym użytkowaniu.

Najnowszy Coffin R64 też już obsługuje ten update.
5
[#2] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #1

Czy są jakieś plany większego FPGA, dalszy rozwój, bo kojarzę, że kiedyś była mowa o kosztach większego FPGA i może teraz staniały i są nowe pomysły na jego zapełnienie np. dodanie DSP od Motoroli, karta muzyczna, lepsze 3D, czy coś.

Jakie są szanse na oryginany AmigaOS na tym sprzęcie?

Szkoda, że nie ma dedykowanej obudowy A500 z klawiaturą do tego sprzętu.

Jakaś obniżka ceny obecnego standalone?
OK
2
[#3] Re: Apollo Core 11k

@KM_Ender, post #2

Obecne FPGA w V4 ma jeszcze sporo do zaoferowania, co zresztą widać na przykładzie tego update'u. Lecz kto wie, co Apollo Team planuje za kulisami...

Oryginalny AmigaOS śmiga od lat, są nawet dedykowane rozwiązania jak ApolloBoot np. wersja ZERO obsługuje AmigaOS 3.2.3 na V4.

Też tak uważam, dedykowana amigowa obudowa to była by super sprawa! Tak samo jak obniżka ceny na Black FridayOK
4
[#4] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #1

A jak wygląda przyspieszenie w Quake 2. Czyli ile klatek robi teraz, a ile robił na wcześniejszym core? Bo o ile pamiętam wydajnościowo był słabszy od zestawu Warp 060 100Mhz.
2
[#5] Re: Apollo Core 11k

@koczis, post #4

Nie są mi znane żadne wersje Quake'a naprawdę zoptymalizowane pod V4, natomiast właśnie dzisiaj na YouTube ukazał się teaser Apollo Dungeon
[#6] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #5

szczęka opada!
OK
[#7] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #5

A1200 MC68060 50Mhz AGA - Enforce 3D engine.
[#8] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #5

Naprawdę fajnie to wygląda OKok, racja
1
[#9] Re: Apollo Core 11k

@Banter, post #3

Pojawiło się info o The A1200. Normalnie, aż się prosi, żeby wsadzić tam Vampira. Nie mogą się jakoś dogadać. Skoro on (Vampir) jest i właściciele nie mogą nic im/mu zrobić, to wsadzić go w budę The A1200, zostawić miejsce na znaczek, kto chce, to sobie naklei (Vampir lub coś innego).
Filmik, który wrzuciłeś, robi wrażenie.
To może być ostatnia szansa dla Vampirka, zanim The A1200 zawojuje rynek, bo będzie można łatwo i przyjemnie amigować. Tyle pracy wsadzili w rozwój Vampira, byłoby szkoda, żeby przepadł, bo drogi.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2025 16:08:37 przez KM_Ender
1
[#10] Re: Apollo Core 11k

@KM_Ender, post #9

Gunnar mi kiedyś napisał na forum że nie może się nadziwić że ludzie taką wagę przywiązują do obudów 😃
1
[#11] Re: Apollo Core 11k

@KM_Ender, post #9

Nie ten target, cena oraz sposób działania.
TheAmigi to produkty dla mas, ma być w miarę tanio, lekko, łatwo i przyjemnie, na fali dopiero co obudzonego sentymentu.
Nie wiem po co producent miałby sobie coś takiego zrobić Nie podejrzewam by to się znacząco różniło bebechami od TheA500 mini.
Co najwyżej będą pewnie przekładki do tych obudów robione we własnym zakresie.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2025 17:09:05 przez Jacques
2
[#12] Re: Apollo Core 11k

@_DiskDoctor_, post #10

Do emulacji AGA też przykładali
[#13] Re: Apollo Core 11k

@_DiskDoctor_, post #10

Gunnar mi kiedyś napisał na forum że nie może się nadziwić że ludzie taką wagę przywiązują do obudów 😃

Dlatego ta od Vampira zupełnie nie ma wyglądu. Jeszcze jakby wyglądała i ważyła jak sztabka złota to można by było przymknąć oko, ale mydelniczka to zupełny obciach.
3
[#14] Re: Apollo Core 11k

@koczis, post #4

Aż sobie specjalnie zainstalowałem Quake'a II na Amidze z Firebirdem V4. Cudów się nie spodziewałem i to co zobaczyłem raczej mnie nie zaskoczyło. Całe 12,4 fps w AmiQuake2. A sprawdzał ktoś na 060/100?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem