[#1] HDD+CDROM+A1200
Mam pytania : Jak podlaczyc cdrom i hdd do golej amigi tez mam podlaczony : przej 2.5 na 3.5 - tasma na 2 urz. hdd delem master i cdrom slave i maja oba zasilanie , TYLKO jak to zaistalowac zeby funkcjonowalo , mam WB3.1 , jak to zrobic abym cdrom byl widoczny pod WB ???? nie mam zadnego fast ata , tylko golala amige 1200 z 030/16MB ram .

pozdr i prosze o pomic
tomek
[#2] Re: HDD+CDROM+A1200

@IVAN, post #1

cze kolego, no musisz zainstalowac jakis CDFS
np ATAPIpnp z aminetu i bedzie git,
, oryginalne sterowniki z wb 3.1 sie niestety
raczej do nieczego nie przydaja, pozdrawiam
[#3] Re: HDD+CDROM+A1200

@IVAN, post #1

konkretnie sciagnij plik : Atapi_PnP300.lha
, z niektorymi innymi moga byc problemy
(hd gryzie sie z cd w przypadku pewnych konkretnych
firm)
[#4] Re: HDD+CDROM+A1200

@jaro, post #3

No właśnie, męczę się od jakiegoś czasu z zainstalowaniem CD. Próbowałem wszystkiego, co tylko wpadło w ręce (amicdfs, asimcdfs, idefix, atapi pnp30, cache cdfs) i zawsze to samo. Sprzęt się wykrywa (z mniejszymi lub większymi oporami) potem się mountuje (z mniejszymi lub ...), a potem po przeładowaniu ni cholery nie chce się nic stać. Mountuje się z 5 minut i wreszcie daje sobie spokój nie wykrywając CD. Może ktoś słyszał o lepszych sterownikach lub rozwiązaniach sprzętowych. A1200+Apollo40/40+HD 4GB QUANTUM +CD LG 32X. Nie wiem czy to ważne, ale miesiąc temu działało na AsimCDFS, tydzień temu już tylko na Idefix, wczoraj na niczym. Za każdym razem czyszczę dysk i instaluję system (Workbench 3.1) od nowa.
[#5] Re: HDD+CDROM+A1200

@Kitech, post #4

rozumiem że jesteś pewny sprawności swojego cdka?
[#6] Re: HDD+CDROM+A1200

@jaro, post #5

CDek został przeniesiony jakieś dwa tygodnie temu z PCta, gdzie sprawował się bez problemów. Zrobiłem to, gdyż "oryginalny" (4X) za chiny nie chciał się już mountować (10 minut ciężkiej pracy i nic). Co najciekawsze (jak już wspominałem) zaraz po instalacji wszystko działa. Pada dopiero po pierwszym lub drugim przeładowaniu.
Gdzieś też wyczytałem, że urządzenia lubią się gryźć gdy są na jednej taśmie i trzeba zakupić 4xIDE. Wie ktoś coś o tym?

[#7] Re: HDD+CDROM+A1200

@Kitech, post #6

ja nic o tym nie wiem :P, mam na jednej tasmie
i wszystko smiga ok, ale jak wspomnialem przy
niektorych sterownikach i konkretnych sprzetach
moga sie pojawiac takie problemy.....
[#8] Re: HDD+CDROM+A1200

@Kitech, post #6

Jezeli zakupisz 4xIDE to i tak beda tylko dwie tasmy (po dwa urzadzenia na tasme). Sprobuj przeciac czerwona zyle na tasmie - niektore (starsze) HD i CD-ROMy maja problem gdy nie jest przecieta.
[#9] Re: HDD+CDROM+A1200

@Kitech, post #6

U mnie "gryzły" się ze sobą twarde dyski
Seagate 40 GB i 106 MB.
Dopiero kontroler 4xEIDE Elboxu je "uspokoił".
W tej chwili do tego kontrolera mam podpięte
4 urządzenia (w tym CD x4 i CDRW 52x32x52).
Z kontrolerem otrzymałem oprogramowanie
do obsługi CD-ka.
[#10] Re: HDD+CDROM+A1200

@Kitech, post #4

przejrzyj plik CD0 w devs/dosdrivers...sprawdz jakiego *.device uzywa i czy unit masz dobrze ustawiony(slave to 1).pozdro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem