[#1] Dźwięk w A1200
Witam!
Podmieniłem ostatnio płytę główną i wszystko grało oprócz dźwięku, który idzie na głośniki tak niesamowicie głośno, że praktycznie słychać tylko jakieś warczenie (sprawdzane na trzech zestawach głośników). Wkurzony wróciłem do starej płyty głównej i ku wielkiemu zdziwieniu - identyczna sytuacja!!! Oczywiście przed tymi miąchawami wszystko było w porządku. Jak zmniejszyć głośność dźwięku wychodzącego z Amigi???
[#2] Re: Dźwięk w A1200

@Kitech, post #1

W ktoryms miejscu ci "przesteruje". Sprawdz czy podlaczyles dzwiek do odpowiedniego wejscia w wiezy/wzmacniaczu (czesto tak sie dzieje gdy uzyjesz sluchawkowego wejscia in). Najlepiej wyprobuj na jakims innym sprzecie, a nie glosnikach.
[#3] Re: Dźwięk w A1200

@Andrzej Drozd, post #2

Założyłem z powrotem sloty ZORRO i dźwięk wrócił do normy. Może mi ktoś wyjaśni o co tu chodzi???!!! Słucham (jak wczesniej) przez głośniki w monitorze 1084ST.
[#4] Re: Dźwięk w A1200

@Kitech, post #3

Prawdopodobnie kłopoty z napięciem -12V.
[#5] Re: Dźwięk w A1200

@Kitech, post #1

A może używasz zasilania przez zworkę
w obudowie Infinitiv ?
[#6] Re: Dźwięk w A1200

@el, post #5

Faktycznie jest to obudowa Infinitive. Zasilanie płyty głównej - wtyczka jak do floppa wsadzona w lewym górnym rogu (blisko kontrolera floppa) - zostało zrobione po zakupie Apollo 40/40 na sugestię sprzedawcy. Zorro zasilane ze specjalnej wtyczki, Powiedzcie proszę jak mogęmieć ewentualnie normalny dźięk bez slotów Zorro???!!!
[#7] Re: Dźwięk w A1200

@Kitech, post #6

To wina zasilacza.Tez tak miałem.Dzwiek był paskudny.Okazało, że zasilacz był hmm albo za silny albo dawał jakieś za wysokie napiecie i to tak dawało po uszach przy słuchaniu muzy.:D
Ja mam teraz 250W i tez zasilanie do płyty dodawane przez zasilanie floopa.Zomacz inny zasilacz,jakis słabszy.To, że po podłaczeniu Zorro problem znika to jest to, że jest wieksze obciążenie zasilacza wiec daje automatycznie mniejszy prad na płytę.
[#8] Re: Dźwięk w A1200

@Kitech, post #6

U mnie problemy z dźwiękiem występowały w związku z zaślepką zasilania w obudowie Infinitiv. Był to głównie problem z napięciem -12V (patrz wyżej - Jacek Rzeuski). Stąd moje pytanie o obudowę. Najczęściej dźwięku nie było wcale, czasami trzeba było dociskać zaślepkę itp. Później miałem problemy z zasilaniem coraz to większej liczby urządzeń i dziwnymi zwisami Amigi. Problem rozwiązałem - przekładając wszystko do obudowy Ebox znanej firmy (tu można wstawić reklamę :)) Wszystko zaczęło działać normalnie, a obudowę Infinitiv schowałem głęboko do szafy. el

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem