[#1] Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC
Mam spory prblemik, mianowicie moja a1200 ma
duűe problemy z wystartowaniem:(
Muszë jâ kilakkrotnie wîâczaę i wyîâczaę űeby
îaskawie zechciaîa wystartowaę podam kofiguracjë
űeby osoby , które mogâ mi pomódz wiedziaî
oco moűe chodzię przy takim sprzëcie.

A1200

Pîyta rev 1D4
karta PPC Blizard 200Mhz i 68k 50Mhz (nie krëcona)
Fast RAM EDO 64MB + 32MB razem 98MB
Sloty Zorro II
Karta Graficzna CyberVision 3D 4MB na Virge
Zasilacz od PC 300 WAT (ATX przerobiny na porzeby A1200)
FDD -1,76MB
HDD-Qantum Big Food 2GB 5,25 cala
CD-ROM LGx 32
Dodam űe jak juű wystartuje dziaîa bez zaűutów.

BARDZO PROSZË O POMOC STRASZNIE MNIE TO IRYTUJE
A JAK NIERAZ KTÓRYÔ Z ZAGOŰAÎYCH PC TOWCÓW
CHCE ZOBACZYĘ COTO ZA SPRZËCIK TO ZAMIAST PODZIWU
SÎYSZË GÎUPIE DOCINKI ŰTO JAKAÔ LIPA I NIEWIADAMO
POCO MI TEN ZÎOM GRRRRYYY :(
[#2] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@zbyniek, post #1

Mialem ten problem i po wielu próbach doszedlem do tego, ze jest to wina napiecia.
Sproboj podciagnac trache wiecej niz standardowo wchodzace +12V. Ja podciagnalem do
13.2V na zasilaczu oczywiscie i jest OK. Moze tez byc wina zlego dolegania BlizzardaPPC
do plyty glownej AMI :-0
[#3] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@zbyniek, post #1

Sprobuj rozlozyc kompa na czesci i dokladnie przeczyscic.

[#4] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@Tomek2, post #2

Mam problemik jak kolega Zbyniek wyzej - nie znam sie zbytnio na zasilaczach at? atx? co je rozroznia?-ale chcialbym sie pozbyc dwu czasem trzy krotnego wlaczania Ami.Gdzie i jak i co zmienic w zasilaczu aby dac wyzsze napiecie na plyte.Aha jestem cudak ,ale napiecie mam podane do plyty glownej przez "interfejs" wiezy Infinitiv przez takie dziwne cos jak standardowa wtyczka amigowskiego zasilacza ze "szczotka" + do tego do plyty glownej zasilanie tam gdzie jest zasilana stacja dyskietek i na karte BPPC tam gdzie podlaczony jest wiatraczek.Co do przecierania spirytem -to pewnie tak jak z gardlem nigdy dosyc ,a robilem to juz niejednokrotnie!
[#5] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@Marcin, post #4

Problemem jest właśnie ta wtyczka lub/i wysłużone kable od zasilacza. Miałem podobne problemy ze startem komputera (A1200BPPC). Najpierw wywaliłem tć wtyczkć. Pomogło, lecz ostatnio znowu sić pojawiło. Musiałem otwierać obudowć i dociskać kable. Poszedłem do sklepu, kupiłem nowe kable, odwiedziłem znajomego elektronika, wymienił i jak rćką odjął.
[#6] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@Tomek2, post #2

Ja rozwiązałem już ten proble zasilam komputer porzez mediator i dodatkowo
przez złącze zasilania fdd i teraz już niemam problemu z początku roku bo
chyba wtedy pisałem tę wiadomość , jak miałem Zorro II to zasilanie przez nie też dawało dobre efekty ale warunkiem jest wyjęcie zaślepki zasilania w przypadku obudowy Infinitiv
[#7] Re: Problem ze startem A1200 z BlizzardPPC

@Marcin, post #4

Miałem to samo. Komp nie chciał startować albo wieszał się w różnych sytuacjach. Pomogło wywalenie tej śmiesznej zworki zasilania i podanie prądu przez oryginalny kabel dolutowany na płytce zasilacza. Z tego co widać po odpowiedziach innych osób, to jest to podstawa:). Oczywiście zasilanie na płytę przez FDD też musi być.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem