[#1] Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower
Witam mam pytanko, posiadam Amige 1200 Tower mam dwa problemy, chciałbym podłączyć druga stacje dyskietek na dyskietki pc-towego formatu, oraz podpiąć Amisie do INTERNETU. Jak to zrobić? W zamian za pomoc mogę pomóc jak ktoś nie może sobie poradzić w nagrywaniu obrazów adf, adz z PC na Amige.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuję!

:D

[#2] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@mlody1985, post #1

Zwykła stacja dyskietek w A1200 przecież może czytać dyskietki DD sformatowane w FAT12 (czyli "PCtowego formatu"). W AmigaOS 2.1 i nowszych jest wszystko co potrzebne do tego. Nie musisz mieć osobnej stacji. No chyba, że chciałbyś czytać inne formaty dyskietek, wtedy dobrze mieć kontroler Catweasel Mk2 (ten model sprawia najmniej problemów z podłączeniem do A1200).

Co do podłączenia Amigi do internetu to jest kilka dróg do tego:
- karta sieciowa PCMCIA + kątówka do instalacji w towerze
- kontroler USB SUBWAY + karta sieciowa USB
- inne bardziej zawiłe

[#3] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@strim, post #2

Dzięki Ci bardzo kolego, muszę się porozglądać za sprzętem który wymieniłeś.

Jeszcze raz pozdrawiam !

;)

[#4] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@strim, post #2

Z tych innych bardziej zawiłych i zarazem pewnie bardziej kosztowych jest rozwiązanie pt Mediator + karta sieciowa Realtek PCI. Biorąc pod uwagę koszt natywnych kart do Amigi, długofalowo to rozwiązanie może okazać się tańsze (zakładając dalszą chęć rozbudowy).

Mi takie rozwiązanie na A4000 działa bardzo dobrze zarówno pod 3.9 jak i 4.0.
[#5] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@mlody1985, post #1

Mam nie do końca sprawną amigową stację dysków 1.76MB (by Gift). Niesprawność polega na tym, że jest rozwalony czujnik od HD (ułamana płytka drukowana), w związku z tym sama stacja nie bardzo działa. Po naprawieniu tego powinna działać. Sprzedam niedrogo, nie jest mi to potrzebne.
[#6] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@mlody1985, post #1

Aby podłączyć Amigę do internetu, oprócz tego co wymienili koledzy, potrzebna jest jeszcze karta turbo z minimum 68040. Jeżeli nie masz karty turbo to proste stronki będą działały, ale przy grafice Amiga polegnie.

[#7] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@Red_Bullet, post #6

Jak zgaduje jesteś nowe pokolenie dla którego słowo internet jest jednoznaczne ze stronami www.
Do FTPa, IRCa czy poczty wystarczy trochę fastu w A1200.
Do oglądania stron www to generalnie karta GFX i 060 będzie najlepsze a i tak efekt będzie taki sobie czyli mizerny.
Ale jeśli nie masz zamiaru z Amigi wchodzić na współczesne popularne portale i wystarczy ci wejście na strony Aminetu to też wystarczy sama pamięć fast.

Pozdrawiam
[#8] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@RadoslawF, post #7

Do ściągania danych z aminetu wystarczy nawet 2MB chip ;). Obecnie w swojej A600 nie mam żadnego fastu i przez sieciówkę PCMCIA ściągam różne rzeczy od razu na dysk.

[#9] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@RadoslawF, post #7

Ja bym dodał jeszcze SSH/SCP, ale przyznam się że używałem tylko pod 4.x a do tego PPC jest wymagany defaultowo ;) W każdym razie zgadzam się że podłączenie do internetu to nie tylko (rozbudowane strony) WWW ale wiele innych fajnych usług. RSS także się może przydać.
[#10] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@RadoslawF, post #7

Pudło! Z internetu na Ami korzystam. Mogę odpalić klienta FTP i to mi wystarcza - dla mnie internet (na Ami) to buszowanie po Aminecie. Piszesz, że do surfowania wystarczy pamięć fast, która de facto jest teraz w cenie, więc chyba i tak na jedno wychodzi.

[#11] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@Red_Bullet, post #10

Poważnie ?
To dlaczego napisałeś to:
"Aby podłączyć Amigę do internetu, oprócz tego co wymienili koledzy, potrzebna jest jeszcze karta turbo z minimum 68040. Jeżeli nie masz karty turbo to proste stronki będą działały, ale przy grafice Amiga polegnie." ?

Co do "więc chyba i tak na jedno wychodzi" to za blizzarda 040 chcą 800zł a za pamięć fast do A1200 150zł.
Jeśli dla ciebie 800 i 150 to tyle samo to ja się wycofuje z takiej dyskusji.

Pozdrawiam
[#12] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@RadoslawF, post #11

Chętnie bym kupił 8MB w ostateczności nawet 4MB fastu za 150PLN. Turbo do Amigi i tak się kupuje prędzej czy później. Co do faktu dlaczego napisałe tak a nie inaczej - po prostu kolega nie sprecyzował o co mu idzie, więc z góry założyłem że ma zamiar przeglądać strony.

Jeszcze co do "na jedno wychodzi" to w moim wpadku tak było. Stał na allegro Elsat E1208 za 200PLN i BlizzIV za 300 - różnica nie aż tak znacząca (cenowo), prędkościowo nie a porównania. Z 040 sprawa jest już bardziej skomplikowana. Ustrzelić jakiegoś Blizza to wyczyn a z Apollo wiadomo jak jest - trzeba trochę nerwów poświęcić aby doprowadzić tę kartę do stanu używalności.

[#13] Re: Dodatkowy sprzet na Amidze 1200 tower

@Red_Bullet, post #12

Ten blizzard za 300 zł to była III lub starszy.
Jest teraz IV z kooprocem i simem 32MB i od 300 zł aukcja wystartowała, za 6 dni będziemy wiedzieć ile było warte, ja stawiam na około 500zł.
Blizzarda 040 masz teraz i za tę sumę brak chętnych, apollo 060 jest od 1100.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem