[#1] Scandoubler
Poszukuję projektów (schematów).
Schemat najprostszego na "LS123" znalazłem, lecz chodzi mi o coś trochę lepszego.
Jeśli ktoś może pomóc, byłbym wdzięczny.
[#2] Re: Scandoubler

@Edi, post #1

Ponawiam prośbę.

Czy przez tyle lat nikt nic nie opublikował ?
I dalej wszyscy jesteśmy zdani na firmy produkujące gotowce ! :(
[#3] Re: Scandoubler

@Edi, post #2

Raczej zapomnij. Schemat który znalazłeś na Aminecie jest tylko namiastką scandoublera - układ umożliwiający zobaczenie lewej lub prawej połowy obrazu trybu PAL lub NTSC na monitorze VGA.

Scandoubler jest dosyć skomplikowanym urządzeniem, wykorzystującym specjalny rodzaj pamięci FIFO tzw. bufor linii produkowanej tylko przez firmy NEC i OKI (do tego pamięci obu firm nie są dokładnymi odpowiednikami). Dodatkowo w scandoublerach zewnętrznych trzeba zastosować szybkie i na pewno dosyć drogie przetworniki ADC, które zamienią analogowe sygnały wyjść RGB do postaci cyfrowej. Odbywa się to z pewną utratą jakości obrazu, dlatego jeżeli potrafisz poradzić sobie z precyzyjnym montażem scandoublera wewnętrznego w Amidze 1200 to polecałbym właśnie taki. Natomiast do dużych Amig scandoubler do slotu video.

[#4] Re: Scandoubler

@ArtPo, post #3

Cóż, naprawdę nigdzie nie ma schematów? Przegooglałem co się dało i nic. A prawie na bank tam siedzi śmieszna elektronika :(
Parę lat temu może i ciężko było coś takiego zrobić, ale przyszedł postęp i przetworniki analogowo-cyfrowe są tanie...
A ja w sumie do Ami wróciłem też po to, żeby coś pokonstruować, poszaleć z lutownicą, zbudować coś ciekawego itp. Aż się dziwię, że poza Elboxem i Micronikiem nikt się tego nie podjął...
Ech... Poszperajcie w swoich archiwach, może tam coś fajnego jest?
I nie chodzi mi o jakieś proste urządzenie, a raczej o SD z prawdziwego zdarzenia jeszcze z Flicker Fixerem ;)

Pozdrawiam!

[#5] Re: Scandoubler

@Rodzyn, post #4

raczej nie znajdziesz bo budowa samemu jest nieoplacalna. lepiej kupic albo gotowca albo monitor lcd ktory lyka wszystko co amiga daje. jesli nie sam z siebie to po modyfikacjach.
[#6] Re: Scandoubler

@Valwit, post #5

lepiej kupic albo gotowca albo monitor lcd ktory lyka wszystko co amiga daje
A mógłbyś coś więcej na ten temat? Jakiegoś linka czy coś w tym guście, przyznam, że o takim rozwiązaniu nie pomyślałem!

[#7] Re: Scandoubler

@Rodzyn, post #6

google i usenet ci pomoga.
[#8] Re: Scandoubler

@Valwit, post #7

LCD łykają amigowski PAL LoRes ?
[#9] Re: Scandoubler

@R-Tea, post #8

Podejrzewam (bo nie miałem możliwości sprawdzenia), że telewizory LCD wyposażone w wejście video obsługują 15 kHz (powinny, bo TV, czy VHS to 15 kHz). Pytanie, czy taki sprzęt łyknie 30 kHz i więcej, chociaż zdaje mi się że przynajmniej niektóre modele oficjalnie przedstawiane są przez producenta jako "monitor komputerowy (a więc czytaj - do PC) z tunerem TV"...
Najlepiej powędrować do sklepu z Ami i przed zakupem sprawdzić.
[#10] Re: Scandoubler

@R-Tea, post #8

a czemu nie? matrycy to nic nie robi, wszytsko kwestia elektroniki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem