[#1] amiga 3000
Witam
Mam prośbę, chciałbym oszacować wartość tego modelu, wygrzebanego podczas inwenaryzacji magazynu, komp przebywał przez wiele lat w przyzwoitych warunkach, włącza się bez problemu, niestety nie posiadam myszki do urządzenia więc nie wiem czy jest w 1000% sprawny. mogę screeny obrazu jak również zdjęcia kompa przesłać na emaila
pedro2@onet.pl
Dzięki z góry za pomoc
pozdrawiam
[#2] Re: amiga 3000

@pedro123, post #1

wlacz amige odpal showconfig i wklej to co ci sie tam pokazalo
Amig 3000 bylo 3 rodzaje
1.Desktop
2.UNIX
3.Tower

wszystko zalezy co ta amiga ma w srodku

Ostatnia modyfikacja: 05.03.2011 01:57:13
[#3] Re: amiga 3000

@pedro123, post #1

Od razu można powiedzieć, że niezależnie od konkretnego modelu, to będzie raczej trochę warte. A3000 uważana jest powszechnie za najbardziej udaną Amigę (w stosunku do czasu powstania), jest chwalona za ładną obudowę, nie było ich zbyt dużo w Polsce (Polacy zaczęli się dorabiać dopiero gdy królowała A4000).
Napisz czy w środku są jakieś karty (niektóre mogą być sporo warte).
[#4] Re: amiga 3000

@wali7, post #3

Witam
Podaje link do screenów Amigi A 3000
http://profile.imageshack.us/user/pedroso28/
[#5] Re: amiga 3000

@pedro123, post #4

Witam

Proszę wystawić na allegro.pl a cenę ustali rynek :)

[#6] Re: amiga 3000

@pedro123, post #1

teraz trochę mocno po za tematem
co do grzebania itd. ostatnio u jednego klienta na strychu leżały sobie Atari 130xe C64 i Amiga 3000 w kartonie..
chciałem to od niego odkupić , chociaż nie wiedziałem czy są sprawne.. koleś stwierdził , że zostawia to dla potomnych.. jestem ciekaw ile takiego sprzętu leży i niszczeje.. szkoda tego wszystkiego :(

[#7] Re: amiga 3000

@pedro123, post #1

Odnośnie braku myszki: każda Amiga posiada "wbudowaną" opcję emulacji myszy za pomocą klawiatury. Przy przytrzymanym prawym klawiszu "Amiga" (A) przesuwamy wskaźnik klawiszami kursorów. Lewy i prawy Alt to odpowiednio - lewy i prawy przycisk myszy.

[#8] Re: amiga 3000

@pedro123, post #4

Za tyle poszła całkiem niedawno A3000:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=1470174458
Tyle że była kompletna, sprzedający wiedział co sprzedaje i widać to po dokładnym opisie i w porównaniu do twojej była ładnie doposażona karta GFX, nagrywarka SCSI. Taka karta graficzna warta jest 400 do 500zł.

I rada człowieka obserwującego aukcje, wystawisz od złotówki sprzedasz w pierwszym podejściu, wystawisz za cenę jaką chcesz dostać, będziesz się bujał kilka razy bez gwarancji że ktoś wysupła kasę.

Pozdrawiam
[#9] Re: amiga 3000

@pedro123, post #1

Amiga w ładnym stanie (w każdym razie tak wygląda na zdjęciach), rom 2.1, ciekawe czy zmieniany SuperBuster (pewnie jest 7, jak jest stary rom) i niewiadomo jaki jest kontroler dysku twardego. Jeśli oryginalny, to i tak trzeba wymienić. Nie ma kart, choć widać, że nie ma dwóch śledzi - czyli pewnie jakieś były.
Kolega wyżej pokazał aukcję, która zakończyła się za ponad 1200 zł i co prawda miała kartę graficzną, to jednak nie wartą 400 zł, gdyż to nie za popularny model (gdyby była CyberVision, czy PicassoIV to tak). Ponadto ta w aukcji miała klawiaturę qwertz, a myszkę od Amigi 500.
Zobacz ile masz pamięci na płycie, bo jeśli obsadzone wszystkie gniazda, to na Twoją korzyść.
Ja myślę że można ją cenić w granicach 800 - 1000 zł (górna cena jeśli jest pamięć i jakiś dobry dysk).

Ostatnia modyfikacja: 05.03.2011 10:48:25
[#10] Re: amiga 3000

@pedro123, post #4

A czy byłby ktoś w stanie na podstawie załączonych zdjęć powiedzieć jakie są w nim podzespoły, na tylnej obudowie jest naklejka 25 Mhz, 100 MB czy to pojemność dysku?Mam jeszcze pytanie dotyczące klawiatury, świeci się Caps Lock, i nie można skorzystać z opcji emulacji myszy za pomocą klawiatury. Czy to oznacza że klawiatura jest uszkodzona??
Dzięki za dotychczasową pomoc
Pozdrawiam
[#11] Re: amiga 3000

@pedro123, post #10

A czy Caps Lock gaśnie jak go wciśniesz?

Zawsze możesz jeszcze spróbować wcisnąć "prawa Amiga + E" (powinno sie pokazać okienko "Enter command and its arguments" ). Wpisz tam komendę showconfig i zobacz, czy coś wypluje.

[#12] Re: amiga 3000

@recedent, post #11

Udało mi się wykonać to polecenie, wynik umieściłem na screenie.
[#13] Re: amiga 3000

@AS, post #9

Myszka do ceny tej Amigi z aukcji raczej wiele się nie przyczyniła, układ klawiatury to kwestia gustu / przyzwyczajenia (czyli gdyby była QWERTY, cena całości wiele by się pewnie nie różniła), a karta graficzna warta maks. 300 zł.

Co do zdjęć wycenianej Amigi 3000D: na jednym z nich widać kartę SupraRAM 2000, która może maksymalnie przyjąć 8 MB w kościach DIP.
Obsadzony jeden bank wskazywałby, że jest zainstalowane 2 MB RAM, karta być może ma wartość kolekcjonerską, bo użytkową z punktu widzenia posiadaczy A3000 / A4000 raczej nie z racji wolnego interfejsu Zorro II.

Różnice na niekorzyść znalezionego w magazynie egzemplarza w stosunku do tego ze wskazanej aukcji to:
- brak karty graficznej (~300 zł)
- brak nowszego ROM-u 3.1 (~150 zł)
- brak 8 MB FastRAM na płycie głównej (jest zaledwie 0,5 MB, a układy ZIP / DIP do najtańszych nie należą)
- mniejsza pojemność dysku (raczej bez wpływu na cenę)
- brak metalowego koszyka (stelaża) na drugą stację dyskietek

Na zwiększenie wartości miałyby wpływ informacje o:
- wersji kości kontrolera SCSI
- rewizji układu Super Buster

które można uzyskać robiąc zdjęcia fragmentu płyty głównej, schowanej pod napędami i zasilaczem.

[#14] Re: amiga 3000

@AS, post #9

To była moja Amiga. Teraz żałuję że ją sprzedałem, ale zmusiła mnie do tego sytuacja finansowa. A kupiłem ją w licytacji za 2100zł pół roku wcześniej. Teraz zostały mi tylko zdjęcia po niej

Nie zdążyłem tylko wymienić Super Bustera. Ale do dziś nie kumam o co chodzi z tą wersją 11
Karta graficzna działała normalnie.

<==== patrz avatar

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2012 19:11:22 przez glichtanski
[#15] Re: amiga 3000

@glichtanski, post #14

Ja też nie. Wymieniłem w mojej a4000 wersję 9 na 11 "dla świętego spokoju" i nie zauważyłem żadnej różnicy.
[#16] Re: amiga 3000

@Daclaw, post #15

W praktyce różnice można zauważyć tylko gdy korzystasz z kart, które wykonują transfery DMA do pamięci Amigi. Tzn. niektóre z nich nie działają z wersją 9.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem