[#1] Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?
Nudzę się i pomyślałem może któryś z kolegów ma pomysł na zbudowanie zewnętrznej stacji ze zwykłej stacji PC?

[#2] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@lopi777, post #1

Tu jest wspaniała stronka, jak przerobić stację na taśmie.

http://norbid.of.pl/

Co prawda jest to wewnętrzna stacja, ale sygnały z portu DISK DRIVE powinny (muszą) być takie same, co w wewnętrznej stacji. Te piny, które widać, że są jakoś przerobione, należy sprawdzić, jakie sygnały lecą lub powinny lecieć od strony Amigi i dokonać takiej samej przeróbki jak na taśmie. Oczywiście czegoś takiego jeszcze nie robiłem, ale na logikę powinno to działać :D
[#3] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@lopi777, post #1

http://imageshack.us/photo/my-images/714/externalfdd.png/
[#4] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@Hackmaster, post #2

o ile dobrze policzyłem to Amisia ma na wejściu Disk Drive 23 piny, stacja PC ma 34... jak to pogodzić?

[#5] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@Dark_luke, post #3

wow a bez tych scalaków się nie da? bo u mnie z elektronicznymi zdolnościami to tak sobie :o

[#6] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@lopi777, post #1

Na Aminecie jest schemat. Przetestowany prze zemnie. Stacja PC działa jako Amigowa DF1.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Dzięki Benek, to już troszkę, bo nie do końca ale troszkę rozjaśniło mi umysł, nie bardzo wszystko rozumiem na schemacie, bo np. są tam wyprowadzenia tylko kilku pinów, a co z resztą, puste?? no ale powoli się uczę tej elektroniki :) wybacz ale dopiero zaczynam

[#8] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@lopi777, post #7

Sygnałów w taśmie jest mniej niż pinów, większość to masa.
http://pinouts.ru/Storage/InternalDisk_pinout.shtml

[#9] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@rafgc, post #8

lol to znaczy, że wykorzystywane są tylko piny parzyste?

[#10] Re: Jak zrobić ze stacji PC drugą zewnętrzną stację DF1: ?

@lopi777, post #9

Wykorzystywana jest wiekszosc pinow. To ze sygnaly leca tylko nie ktorymi nie znaczy ze te masowe nic nie robia ;)
Owszem, czesto wystarczy podlaczyc kilka mas tylko, jednak dla pewnosci dzialalania powinny byc polaczone wszystkie masy. Robia nie tylko jako - zasilania, ale przy okazji ekran dla kabli przesylalacych informacje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem