[#1] pilne HDD z peceta
Witam wszystkich. Mam problem z podpieciem dysku seagate 3.5' IDE 90 MB od peceta, mam wszystkie kabelki i oprogramowanie. Ale w HDToolBox nie wykrywa mi go. Na pierwszym screenie wypisuje mi status-unknown. W oknie "Define/Edit Drive Type" nie moge kliknac na ikone "Read Configuration" DLACZEGO!!
PROSZE O WSZELKIE RADY I Z GORY DZIEKUJE I POZDRAWIAM :o :o
[#2] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #1

Czy wszystkie kabelki są dobrze dociśnięte? Zwróć uwagę na numery taśmy i kontrolera. Czy dysk wogóle się rozkręca?

[#3] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #1

Jaka to Amiga?
Jak ustawiles zworki?
Jaki DEVICE masz w tooltypes HDToolBox?

[#4] Re: pilne HDD z peceta

@Norbert, post #3

No i jeszcze napisz jaki masz system i wersję HDToolBoxa.
[#5] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #1

sprawdz zworki
[#6] Re: pilne HDD z peceta

@Norbert, post #3

Mam amiga 1200. Zworki sa ustawione na master. A jesli chodzi o "DEVICE w tooltypes HDToolBox" to nie wiem o co chodzi, jestem poczatkujacym amigantem. Sciagnale sobie z sieci worbencha 3.1 i z tego systemu uzywam HDToolBox.
[#7] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #6

Sprobuj przeciac czerwona zyle z tasmy laczacej (pierwsza od strony zasilania). Mam starego Seagate 40 MB (ktory lezy sobie, ale czasmi sie przydaje) i tez mial z tym problem, z tym ze po paru resetach byl widoczny. Po przecieciu zyly dziala bez problemu, jednak niebardzo "zgadza sie" z innymi HD.
[#8] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #6

Czyli tem AmigaOS3.1 z HDToolBoxem powiniem wystarczyć do obsługi tego starego 90MB dysku. Jeśli go nie widzi, to może twardziel jest uszkodzony.
[#9] Re: pilne HDD z peceta

@latosik, post #6

latosik napisał(a):

> Mam amiga 1200. Zworki sa ustawione na master.

niektore dyski jesli sa same na tasmie nie dzialaja jesli sa jakiekolwiek zworki.
sprawdz czy calkiem bez zworek odpali.
[#10] Re: pilne HDD z peceta

@Valwit, post #9

Niektore maja tez mozliwosc ustawienia na SingleMaster , sprawdz czy u Ciebie tego nie ma .

[#11] Re: pilne HDD z peceta

@Valwit, post #5

Ktos tu se w jajo leci system 3.1 stand. zle sobie radzi z dyskiem
wiekszym jak 4G nalezy sobie zaladowac bibloteki (scsi,FFS) Z AMINETU
ALE jakie dokladnie to niewiem
[#12] Re: pilne HDD z peceta

@Pan Mietek, post #11

A czy ktoś tu mówił o dysku ponad 4GB? Zresztą, ja na gołym 3.1 używałem dysku 8.4GB. Wystarczyło tylko sformatować najpierw partycje powyżej 4GB. Jakos to działało, ale przesiadłem się później na SFS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem