[#1] frogger + napisy
czy jedynym wyjsciem zeby wyswietlic we froggerze napisy jest wybor czcionki, ktora w oryginale jest juz np. biala lub wielokolorowa?

a moze jest jakis sposob zeby we froggerze ustalic kolor wyswietlanej czcionki.

pozdrawiam
stebel
[#2] Re: frogger + napisy

@stebel, post #1

Niestety we FroggerzeNG nie wybierzesz koloru wyświetlanych napisów. A tak z ciekawości, po co inny kolor niż biały?
[#3] Re: frogger + napisy

@kmilota, post #2

wlasnie bialego koloru bym potrzebowal, a chce skorzystac z ttf'ow
[#4] Re: frogger + napisy

@stebel, post #1

OT (choc moze nie calkiem;)
W jednym programie na win do odtwarania multimediow widzialem mozliwosc przesuwania napisow kursorem myszki podczas trwania filmu jak i w czasie gdy byl film zatrzymany. Ciekaw jestem czy cos takiego moze sie pojawic (a moze juz jest?) we Froggerze lub innym programie tego typu na Ami.

[#5] Re: frogger + napisy

@grxmrx, post #4

Moze Elf to przeczyta, sie zlituje i cos takiego zrobi w 2.08. :) Rzeczywiscie by sie przydalo czasem. Coraz czesciej ogladamy filmy w tak zwanej paroramie (czyli proporcje cos okolo 16:9) i mamy calkiem spore czarne paski na dole i gorze ekranu. Przydaloby sie miec mozliwosc przesuniecia napisow na to czarne pole. Skoro jest niezagospodarowane miejsce na ekranie to fajnie by bylo wykorzystac je do wyslwietlania napisow a nie zaslaniac sobie kawalek filmu napisami. Oczywiscie tak by bylo tylko na ekranie, bo na oknie czarnych paskow nie mamy (okno ma takie proporcje jak film).

A tak nawiasem mowiac to nawet napisy na "normalnym" DVD zaslaniaja nam film chociaz jest kuuupa wolnego miejsca i mozna byloby je przesunac na puste miejsce. No chyba ze ktos ma monitor/telewizor 16:9, a nie 4:3... :)
[#6] Re: frogger + napisy

@stebel, post #3

A dlaczego z ttfów? Mi w zupełności wystarcza dołączony font do FroggeraNG. Z włączoną opcją Vlayer i ten font jest ładnie wygładzony.
[#7] Re: frogger + napisy

@MDW, post #5

W wersji 2.08 tego nie zrobi, bo ja takową mam i nie jest to wbudowane.
[#8] Re: frogger + napisy

@kmilota, post #7

Też mam 2.08 :) ale myślałem, że jeżeli jesczze nie jest publiczna to jeszcze da się coś dorzucić. :)
[#9] Re: frogger + napisy

@MDW, post #8

Pewnie tak. Ale i w tej wersji są inne rzeczy do zrobienia.
[#10] Re: frogger + napisy

@kmilota, post #9

Ważne, że już nie obcina ostatniego znaku w napisach. :) No i regulacja kontrastu, jasności, nasycenia kolorów w czasie oglądania filmu też się bardzo przydaje. Ja właściwie innych błędów nie zauważyłem poza jedną niedogodnością na niektórych płytach VideoCD zawierających więcej niż 1 film. Ale to drobiagz - da się z nim żyć. :)
[#11] Re: frogger + napisy

@MDW, post #10

Odnośnie tego błędu z VCD też pisałem do autora. Co do literki nie miałem z tym problemu. U mnie był problem z napisami przy VLayer. Ja bym chciał osobiście, aby FroggerNG wyświetlał same literki, a nie na czarnym polu.
[#12] Re: frogger + napisy

@MDW, post #5

Rzeczywiscie by sie przydalo czasem. Coraz czesciej ogladamy filmy w tak zwanej paroramie (czyli proporcje cos okolo 16:9) i mamy calkiem spore czarne paski na dole i gorze ekranu.

W mplayerze dodajesz:

-vop expand=0:-80;0;0

i dodaje do filmu marginesy na 40 pixeli na ktorych beda wyswietlane napisy.
[#13] Re: frogger + napisy

@kmilota, post #11

Wersja 2.07 zjadała ostatnią literkę z napisów. Najczęściej to była kropka więc długo tego nie zauważałem. Jedjak kiedyś postanowiłem, że poprawię czyjeś napisy, bo az się tego oglądać/czytać nie dało. We wszystkich pytaniach brakowało znaków zapytania. Jak wrzuciłem te napisy do edytora tekstów to zobaczyłem, że znaki zapytania są. No i dlatego napisałem do Elfa. Od razu się dowiedziałem, że 2.08 już ma to poprawione i teraz jest dobrze.

A co do napisów to ten czarny prostokąt da się przeżyć. :) Same białe litery by raczej nie mogły być, bo wtedy jak tło byłoby białe to nie dałoby sie ich przeczytać. Ideałem byłby taki czarny outline jak w MPlayer. Tylko moim zdaniem w MPlayer jest on trochę za gruby...
[#14] Re: frogger + napisy

@Michal 'kiero' Wozniak, post #12

Nie wiedziałem o tym. Wątpię czy ktokolwiek wiedział. ;) Dzięki. :)
[#15] Re: frogger + napisy

@MDW, post #14

No dalem ciala. Powinno byc tak:

-vop expand=0:-80:0:40

teraz dodaje marginesy po 40 pixeli na gorze i na dole. A cos takiego:

-vop expand=0:-80:0:0

zrobi margines tylko na dole, ale obraz bedzie w przesuniety w gore.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem