[#1] Descent 1 - problem z dzwiekiem
Sciagnalem z Aminetu port Descenta pod WOS i Warp3D oraz zwykly pod WOS, jednak w grze brakuje dzwieku. Czy ktos spotkal sie z tym problemem? W katalogu mam trzy pecetowe pliki - chaos.hog, descent.hog i descent.pig...Moze brakuje jakiegos pliku albo katalogu?

PS. Gra w Warp3D (wygladzanie tekstur) i rozdzialce 640x480 wyglda super (chyba lepiej od Quaka) i chodzi z maksymalna predkoscia...ale bez dzwieku nie ma zadnej radochy :(
[#2] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #1

Wiem mam to samo :( a dodatkowo podobny problem z portem do HeXena :(

[#3] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@11MASTEr, post #2

Port zrobili bracia Friedenowie...Pewnie dlugo jeszcze ne beda mieli czasu na nic, a tym bardziej na glupoty czyli poprawianie starych portow :(
Znalazlem jeszcze jakis stary port pod PowerUP z dzwiekiem, ale bez Warp3D. Czyli to nie ma sensu, poniewaz ogladanie galarety w niskej rozdzialce i 17' to zadna przyjemnosc. 100x lepiej wyglada to na AGA w Palu i dosc plynnie dziala.
:(
[#4] Quake szybszy od Dooma

@Andrzej Drozd, post #3

To jeszcze pomarudze na temat Dooma (i pewnie to samo bedzie z Heretikiem i Hexenem). Gdy uzywalem Dooma i Quake na AGA, bylo ok. Wiadomo, Doom chodzil szybciej niz Quake, a oba wygladaly dobrze w 320x256 w Palu. Natomiast teraz z karta GFX-3D doszlo do paradoksu. Quake jest szybszy od Dooma dzieki wersji PPC pod Warp3D. Gdy odpale wiec Dooma w takiej samej rozdzalce co Quaka to zolwi si niemilosiernie. Natomiast po zmniejszeniu rozdzialki wyglada ochydnie :(
Czy slyszal ktos o porcie Dooma pod Warp3D? Chocby nawet w wersji 68k...

W tym przypadku AGA i Pal RULEZ.
[#5] Re: Quake szybszy od Dooma

@Andrzej Drozd, post #4

AGA na grach 3D to z NTSC rULEz
[#6] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #1

Mam Descenta WOS/Warp3D ver. 0.8 Friedenów , dźwięk działa przez AHI a pliki mam descent.hog, descent.pig i descent.dem, nie mam chaos.hog.
Wciśnij Del+f żeby wiedzieć ile masz fps-ów.
[#7] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #3

A ja znowu mam inny problem. Wersja bez akceleracji 3D chodzi super i z dźwiękiem, a wersję z akceleracją 3D nie udało mi się uruchomić. Nie wiem co może być tego przyczyną.
[#8] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Sylwester, post #6

Właśnie tą wersję za nic nie potrafię uruchomić. Co jest nie tak?
[#9] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Sylwester, post #6

Moze mamy rozne wersje portu v0.8? Moj ma wielkosc 948144 (wczoraj sciagnalem go z Aminetu, a nie wiem gdzie szukac starszych w wersji beta itp.). Sprawdzilem tez klatki w rozdzialce 640x480. W chwili startu gdy jeszcże nic nie robie jest od 29-30, w czasie gry waha sie od 23-40. W momencie eksplozji wlasnego statku spada do 14 (no, ale trwa to 2 sek i to jest konic gry)

PS. Kiedys w sieci chyba natknalem sie na port 3D w wersji 0.8beta4 (czy pre4). Moze ten port bylby rozwiazaniem, tylko skad go sciagnc?
[#10] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #9

Ten sam. Właśnie nie wiem skąd pobrać nowsze bety. Podobny problem mam z bglquakeWOS. Na A1200 z BPPC działa, a na A4000 z CSPPC nie.
[#11] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@kmilota, post #10

a A1200 z BPPC dziala ci z dzwiekiem? Jezeli tak, to musze powalczyc z systemem...W jakiej wersji masz AHI? Ja mam - ahi.device v5.42, paula.audio v4.19. Chyba ze port ten wogole nie dziala na Pauli, albo trzeba cos ustawic w Tooltypach.

PS. Sprawdzalem tez wersje pod 68k i dzwieku tez niema.
[#12] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #9

Mam tą samą wersję (948144) a AHI 5.17 i paula.audio 4.27.

Tooltypy:
640x480
FPU
LARGEMAP
NOSCREENS
NOTITLES
VDIRECT
NOBM
AHIVolumeBoost=3
TEXCACHE=50

Zawartość descent.cfg:
Mode320x200=1086455880
Mode320x400=1086455880
Mode640x480=1086455874
Mode800x600=1086455875
AHIAudioMode=0x20008
AHIMixFreq=11025
AHIMaxChannels=8
AHIVolumeBoost=1
DigiDeviceID=0x0
DigiPort=0x0
DigiIrq=100
DigiDma=100
DigiVolume=8
MidiDeviceID=0x0
MidiPort=0x0
MidiVolume=8
StereoReverse=0
GammaLevel=1
DetailLevel=4
JoystickMin=12544,12544,0,0
JoystickCen=12544,12544,0,0
JoystickMax=12544,12544,0,0
LastPlayer=zx
LastMission=
VR_type=0
VR_tracking=0
VirgeNumTextures=0
KaliServer=
[#13] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #11

To nowe AHi 5+ jest ciekawostką na obecnym systemie 68k, np. na AmigaAMP są problemy z wyświetlaniem pluginów, a dema chodzą mniej płynniej :(

4.180 m68k na klasyku rULEz :D
[#14] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@SKOLMAN_MWS, post #13

Bez przesady. Mam ahi.device V5.46 i niczego takiego nie zauważyłem.
[#15] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@kmilota, post #14

To masz stara ja ostatnio uzywalem 5.49 ;)

A masz Amige z 040 czy same 060?
[#16] Heretic2-demo, Shogo-demo

@Sylwester, post #12

No, nic...poki co nie poradzilem sobie z Descentem (nie uzywalem tylko jeszcze ahi.device i paula.audio w wersjach ktore masz (czy moglbys podeslac je na priv?). W ostatecznosci zainstaluje goly system z niezbednymi tylko skladnikami i zobacze cos sie bedzie dzialo.

(Hehe, ale mnie wzielo...widocznie BVision dostala dopiero teraz "mocy urzedowej"). Sciagnalem z Aminetu Shogo i Heretica2 (a wlasnie sciaga sie Descent Freespace). Do Shogo wlasciwie nie mozna sie przyczepic. Nie dziala plynnie w 640x480, ale juz dobrze radzi sobie w 512x342 a w zamknietych pomieszczeniach nawet smiga. Nie sprawdzalem tylko jeszcze w 400x300 (poniewaz nie ustawilem takiej rozdzialki w prefsach CGX. Co ciekawsze mam wrazenie ze gra w 512x342 pod wzgledem predkosci chodzi tak samo jak w 320x240 (a moze nawet szybciej?). "Nawet" na BVision gra chodzi dobrze, nienajgorzej wyglada w 320x240, nawet na monitorze 17' (ale jak wspomnialem ta rozdzialka nie ma sensu pod wzgledem jakosciowym i predkosciowym :) ). Grywalnosc wysoka, duzo wieksza od Quake, fajne wstawki (chociaz liczone w czasie rzeczywistym, np. kontakt z baza). Nic tylko grac :)
Natomiast Heretic2...Hmmm...Wiadomo klimat jest super, mroczny, tombraiderowaty. Tylko ta predkosc. Wiem i rozumie ze gra ma troche bardziej skomplikowany engine niz Shogo. Wlasciwie od strony uzytkownika engine jest identyczny jak w Tomb Raiderze (chodzi o kamery itp). Nawet mozna wykonac te same ruchy obserwujac "swiat" z miejsca. Tylko dlaczego predkosciowo nie ma prawie "zadnej" roznicy pomiedzy rozdzialka 640x480 a 320x240??? (przy czym w 320x240 gra wyglada kiepsko).
Rozdzialki posrednie sie nie odpalaja tylko zmniejsza sie okno na ekranie 640x480 (reszta ekranu jest biala). W sumie na upartego mozna grac na 640x480, poniewaz tragicznie nie chodzi, ale chyba moglo byc lepiej. Czy ten sam problem jest w pelnej wersji? Jezeli tak to domyslam sie dlaczego cena gry spadla do 70 zl...Aha zauwazylem jeszcze jakis blad. Mianowicie we wodzie i przy wyjmowaniu broni zamiast efektow swietlnych i fal widac brzydkie czarne kwadraty

PS. Jak to chodzi na A1200 i Voodoo?
[#17] Re: Heretic2-demo, Shogo-demo

@Andrzej Drozd, post #16

No i Descent FreeSpace smiga w 640x480. Nigdy wczesniej nie widzialem tej gry (nawet na screenach). Przypomina niedoszly projekt na Amige/PC - Lambda. Ale to pewnie Lambda byl klonem FreeSpace. :)

[#18] Re: Heretic2-demo, Shogo-demo

@Andrzej Drozd, post #16

Na jakiejś stronie o PPC było zestawienie dla procesorów 603 i 604 które rozdzielczości mieszczą się w cache, co ciekawe dla 603 512x384 jest lepsze od 480x320 co można zauważyć w np. Heretic1, z tym że tam chip 3D nie ma nic do roboty, wszystko liczy PPC.
Co do czarnych kwadratów to efekt zbyt starego/zbyt nowego Warp3D.
AHI poszło na priv.
[#19] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Andrzej Drozd, post #1

Czy moze mi ktos pomóc ?? chodzi o to ze formatowalem osatnio partycje "c" i po zainstalowaniu spowrotem systemu xp nie odtwarza mi dzwieku wszystkie sterowniki dzialaja poprawnie wszystko jest dobrze podlaczone a nic nie slychac ?? mial ktos podobny problem ?? bardzo prosze o pomoc !!
[#20] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Norbi, post #19

Jezeli zainstalowales sterowniki ktore otrzymales na CD razem z karta dzwiekowa i dalej nie ma dzwieku, to znaczy ze albo nie skonfigurowales preferencji, albo w mixerze (na xp) masz wylaczony dzwiek lub ustawiony na minimum.
[#21] Re: Descent 1 - problem z dzwiekiem

@Norbi, post #19

To nie ta lista. Tu używamy Amigi a nie peceta :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem