[#1] Snokier bilard
Witam tak sobie ogladam na Eurosporcie Angielski bilard Snokier czy jakos tak i przypomnialy mi sie czasy gdy grałem w te gierkie na A500 zawsze w niedziele do obiadu przychodzil kolega na partyjke przy A500 i Radzieckim
Elektronie 380 z przerobionym wejsciemw TV na RGB.Zreszta tak u mnie poznał obecną małżonke mieszkaja teraz w Jelenigorskim.
Te kule wystawiajace jezyk na gracza albo muchy latajace wokol stolu -to byly czasy szkoda ze nie ma tej gierki dobrze dzialajacej na A1200 probowalem kilka krotnie ja odpalic ale zawsze po kilku minutach grania zwis i koniec.
A moze przeoczyłem nowsza wersje tej gry moze ktos ma ja w swoich zbiorach
[#2] Re: Snokier bilard

@Dziadziomiecio, post #1

Jimmy White's Whirlind Snooker.... :) GREAT!!! Wywala się na A1200, bo tak ma być A tak na serio, to chyba był do tej giery swego czasu jakiś fix dla AGAty, i chyba nawet go gdzieś mam - jak znajdę, podeślę. Qrka siwa, aż sam będę musiał sprawdzić, bo dawno w to nie grałem.

[#3] Re: Snokier bilard

@LeMan, post #2

Sprawdź czy jest instalator WHDLoad do tej gry. Jeśli jest, to na 90% nie bedzie sie już zawieszać (po zainstalowaniu rzecz jasna :) )
[#4] Re: Snokier bilard

@PopoCop, post #3

A przydało by się, aby ktoś przepisał 3D Pool (ten bilard z A500), tak aby działał na kartach graficznych. A juz super by było pod Warp3D.
[#5] Re: Snokier bilard

@LeMan, post #2

Recenzja Jimmy'ego jest w Strefie Gier. Instalka WHDLoad też na odpowiedniej stronie leży.
[#6] Re: Snokier bilard

@mailman, post #5

no No to juz jestem za stary na te gierki ale mozesz mi powiedziec dokładnie w ktorym mniejscu jest ten opis bo przegladam i nic a wpracy zostawilem okulary .
[#7] Re: Snokier bilard

@Dziadziomiecio, post #6

[#8] Re: Snokier bilard

@mailman, post #7

Giera istniala w specjalnej wersji ktora nie powodowala zwisow pod AGA, ale z tego co pamietam trzeba bylo wylaczac dopalke, cache itp.
Najlepiej jednak uzyc wersji zainstalowanej pod WHD. Linka nie podam bo by mnie ocenzurowano jako promotora piractwa, jednak bez trudu znajdziesz to na sieci.
Proponuje zajrzec do dzialu teleport, tam sa linki do tych "zakazanych" stron ze starymi gierkami ;)

Na marginesie - Jimmy Whites Snooker Rulez!
Nigdy sie nie nudzi i to chyba jedyna gra z czasow A500, w ktora w miare regularnie pogrywam juz od kilkunastu lat.
Nawet teraz od czasu do czasu zdazy mi sie odpalic te giere pod E-UAE. Szczegolnie gdy sie nagrzeje po obejrzeniu relacji na Eurosporcie ;)

[#9] Re: Snokier bilard

@Mufa, post #8

Proponuje zajrzec do dzialu teleport, tam sa linki do tych "zakazanych" stron ze starymi gierkami

Mufa, nie siej zamętu. Tych stron już tam od baaaardzo dawna nie ma. Owszem, były, ale już od dawna ich nie ma.
[#10] Re: Snokier bilard

@mailman, post #9

Wszystkim dziekuje za pomoc zeczywiscie opis gierki byl w dziale. Ja nieznam tych jedno-okich stron. U mnie jakos nigdy pakiet o ktorym mowa za dobrze nie dzialal. Zmieniłem to i owo w Amidze i moze teraz bedzie. Jednak liczyłem rozpoczynajac temat o tej grze na cos wiecej .Mamy tylu wspanialych znawcow Amigi wiedzacych o systemie ze ocho!!!! i Pegaz i AONE i OS4 to moze by cos wygłowkowali i jakas poprawkie do gry zrobili.
Napewno w nowych modelach taka staroc (co sie za bardzo niemogla zestarzec) przydala do zabawy.
[#11] Re: Snokier bilard

@mailman, post #9

Mufa, nie siej zamćtu. Tych stron już tam od baaaardzo dawna nie ma. Owszem, były, ale już od dawna ich nie ma.

Ok. Sorry, nie sledze zmian w tym dziale na codzien.

[#12] Re: Snokier bilard

@Mufa, post #8

Pegaz i AONE i OS4 to moze by cos wygłowkowali i jakas poprawkie do gry zrobili.
Na pewno w nowych modelach taka staroc (co sie za bardzo niemogla zestarzec) przydala do zabawy.

Tak, wyszledl swego czasu na PC Jimmy White Snooker 2, w oprawie godnej dzisiejszych maszyn.
Teoretycznie moze Hyperion czy Epic moglby wykupic licencje i to przeportowac, praktycznie jednak tego typu gry sa adresowane do zbyt waskiej grupy osob, aby oplacalo sie to robic na naszym malutkim amirynku. Dodatkowo nie wiem czy nie trzeba by bylo jeszcze odpalic dzialy dla slynnego snookerzysty.
Drugie znacznie bardziej realne wyjscie to znany z linuxa Foobilard, jednak do tego potrzeba sterow 3D, na ktore wciaz czekamy. Poza tym nie jestem na 100% pewien czy Foobilard oferuje gre rowniez w Snookera, czy tylko w Poolbilarda. Bez Snookera to jednak nie byloby to.
Powyzsze rozwiazanie jest chyba jedynym mozliwym. Mysle ze latanie gry z 1991r jest cokolwiek bez sensu o ile wogole mozliwe. Juz predzej mozna by taka gre napisac od nowa, pracy dla grafika i muzyka nie byloby przy niej wiele, ot wyrenderowac kilka kul, stol oraz wstawic sample uderzenia kija czy oklaskow. Zreszta z podobnym pomyslem napisania snookera w oprawie godnej kosci AGA wystapilem juz blisko 10 lat temu, jednak wsrod moich kolesi ktorzy parali sie wowczas pisaniem gierek dla Avalonu czy innego Techlandu, pomysl nie chwycil.

[#13] Re: Snokier bilard

@Mufa, post #12

Zdaje sobie sprawe ze pisanie czegos od nowa czy łatanie starej gry to zawsze wymaga sporo czasu i pracy a zysku raczej nie bedzie .
Do djaska to jak chcecie przyciagac nowych zapalencow do Amigi.Napewno
jedynym zyskiem z pisania gier lub programow bedzie uznanie albo sromotna krytyka. Bo na kase niema co liczyc moze pozniej jak zeczywiscie troche wiary kupi Amige bedzie ja uzywalo to wtedy na pewno przyjdzie Kasa. Zawsze najpierw wkładasz chleb do pieca a potem go mozesz zjesc
[#14] Re: Snokier bilard

@Dziadziomiecio, post #13

Zainstalowalem sobie whdload ale gierka mi nie odpala. Gra jest nieco zniszczona i orginalna instrukcja byla po niemiecku-
ma troche lat i widac na niej zab czasu ale instalacja przebiegla dosc dobrze. Niestety na ekranach obu monitorow ciemno jak mam to jeszcze ustawic, bo sie na tym nie znam pierwszy raz uzywam ten program.
Mam medka voodo3 i apollo 1060/50
[#15] Re: Snokier bilard

@Dziadziomiecio, post #14

Spróbuj z parametrem NOCACHE lub NOVBRMOVE. Jeżeli gra się nie wysypała jakimś błędem to znak, że działa, ale Twój konfig jest dla niej "ciut" za dobry. Widzę, że masz 060. WHDLoad posiada specyficzne parametry dla tego typu procesora (BRANCHCACHE itd.). Zerknij do dokumentacji WHDLoad i wypróbuj włączyć i wyłączyć wszystkie możliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem