[#1] czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?
czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD na A1200 i jak? NIE chodzi mi o wersje WHDLoad! tylko normalna...

gra sie uruchamia ale na ekranie kasza... probowalem wylaczyc cpu cache i wlaczyc OCS ale dalej to samo... moze komus sie udalo z jakims degraderem?
[#2] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #1

Kiedyś też "walczyłem" z tą właśnie grą pod A1200. Niestety również nie udało mi się jej odpalić. Żeby sobie w tą gierkę pograć na A1200 musiałem wczytać kickstart 1.3 i grać z dyskietek.

P.S. Z drugą częścią jak i z Waxworks nie miełem takich problemów.
[#3] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Sasquatch, post #2

ja probowalem juz roznych rzeczy...killaga, degradery (degrader, TUDE...).
wiem ze wersja WHDload dziala ok ale ja musze odpalic normalna wersje z HD...
[#4] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Sasquatch, post #2

Sasquatch: odpaliles elvire2 i zaczales grac? mi sie tylko udalo dojsc do napisow poczatkowych (tych scrollowanych) pozniej sie wiesza:(...
[#5] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #4

Z tego co pamiętam miałem podobny problem. Jednak nie mam już tej wersji gry na HD odkąd pojawiła się instalka WHDLoad. Nie pamiętam jak "zakombinowałem" :( Może (teraz to domysły) to było bez startup-sequence i dodatkowo jakimś degraderem ? Samo polecenie loadwb aby można było uruchomić degrader pod WB (ewentualnie pod Shell'em) a potem giere. Oczywiście powyłączane też wszystkie "pierdoły" w boot menu. Po prostu nie pamiętam :(
[#6] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Sasquatch, post #5

to co proponujesz juz sprawdzilem... :S
[#7] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #1

Trzeba sciągnąć z aminetu plik
http://main.aminet.net/biz/patch/ElviraPatch.lha
(mam nadzieję że to ten plik
i wszystko powinno być ok.
Kiedyś teżmiałem taki problem, ale powyższy path powinień rozwiązać sprawę.

Co do Elviry II nie ma innego rozwiazania jak 1) wczytanie kika 1.3 2) whdload.
Kiedyś przerobiłem sobie pataha (z whdload) tak aby działał z wersją crack elviry (EN).
Pozdrawiam
[#8] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@VanDam, post #7

"Kiedyś przerobiłem sobie pataha (z whdload) tak aby działał z wersją crack elviry (EN)"

sluchaj a jest mozliwe przerobienie slave'a tak aby obslugiwal pada CD32,potrafilbys;)?
[#9] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #8

dzieki VanDam za tego patcha. jest lepiej (nie ma kaszy na ekranie) ale po ekranie tytuowym sie nadal wiesza! jest to z pewnoscia wina kicka 3.0 bo na dokladnie takiej samej konfig tylko z kikiem 2.0 jest ok... ale ja musze to odpalic na CD32!...
[#10] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #9

A w swojej CD32 jaki masz kick. 3.1?
Ja patha wystestowałem na swojej Ami + MC68040 (Apollo) + kick 3.0.
Przeszedłem całą grę.
[#11] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@VanDam, post #10

A w swojej CD32 jaki masz kick. 3.1?

A były CD32 z innym kickstarem?

[#12] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@VanDam, post #10

testowalem na WinUAE na konfigu A600 (czyli kick 2.0) - dzialalo. pozniej zmienilem tylko sam kick na 3.0 i zwiecha! wiec wyszedlem z zalozenia ze to wina kicka 3.0 i stwierdzilem ze nie ma sensu probowac na CD32 (prawdziwej) bo 3.0 i 3.1 niewiele sie roznia... ale jeszcze raz bede probowal bo skoro mowisz ze u ciebie dziala...
[#13] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #12

VanDam: musialo ci sie pomylic i pewnie grales w wersje whdload! a nie normalna... bo wyprobowalem wlasnie 5 wersji elviry (EN,DE,skrackowane i nie...) + patch i zadna nie dziala na kicku 3.0/3.1
jesli jednak sadzisz nadal ze twoja dziala to moze mi ja wyslij?

[#14] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #12

Może trzeba wczytać z pliku kicka 2.x i wtedy spróbowac uruchomić grę z HD - pod tym kickiem twardy, który jest w kompie powinien chyba (chwilowo nie mam jak sprawdzić) być widoczny w odróznieniu od k1.3
[#15] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Sasquatch, post #14

dobry pomysl :) tylko znasz jakis program co to robi? bo ja sie spotkalem tylko z takimi co uruchamiaja kicka 1.3 ... a po drugie jak na CD32 uruchomie kicka 2.0 to nie wiem czy CD bedzie widoczny... a wtedy klops...
[#16] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #15

Może coś takiego na Aminecie będzie...
[#17] Re: czy ktoś uruchomił Elvire 1 z HD ?

@Świerk, post #13

To nie była wersja WHDLoad.
Może poszukam i coś podeślę/udostępnię.
Tak przy okazji - mimo patcha warto wyłączyć pamięć cache.
Może jeszcze pomoże programik w stylu killaga.
Można też użyć jst do odpalenia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem