[#1] Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie
Na jednym ze spectrumowych forów znalazłem ciekawy temat o grach, których nie da się ukończyć z powodu zawartych w nich błędów. Świadczy to o braku podstawowego przetestowania gry przed wydaniem.
Czy na Amigę też są takie gry? Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie chodzi o przypadek, że gra się czasem zawiesza, ale o sytuację, w której np. nie można wejść do jakiegoś pomieszczenia, bo nie pojawia się klucz.

[#2] Re: Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Z tego co pamiętam to jak sie gra w Alien Breed:Tower Assault (czy jak to sie tam zwie) gre można tylko ukończyc grając z HDD gdyż z grając z dyskietek nie można gdzieś tam wejść. A może ten błąd występował podczas gry z HD?? Niewiem dokładnie bo tylko to gdzies czytałem ;)

[#3] Re: Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Malin, post #2

Moja wersja ABTA nie pozwala, przy grze z dyskietek wejść do magazynu (może brakowało pamięci Chip? Może to w wersji ECS (grałem wtedy na A500)? - nie wiem). Jednak przy grze z twardego było wszystko w porządku. Niemniej to nie jest błąd uniemożliwiający ukończenie tej gry. Cały Alien Breed Tower Assault posiada 276 dróg przejścia i wiele z nich nie przebiega przez magazyn i przy ich pomocy grę da się ukończyć.
[#4] Re: Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Kajko i Kokosz i sytuacja z rękawicą siły. Autorzy poprawili jednak ten błąd i później sprzedawano już wersją prawidłową. Niemniej pierwsza partia była wadliwa i nie było możliwe ukończenie gry.
[#5] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Przede wszystkim "Evil's Doom". W którymś momencie nie otwiera się przejście i koniec. Trzeba coś grzebać w sejwach aby przejść ten fragment.

Coś też było z "Hook", nie dało się znaleźć trzeciego kubka w normalny sposób czy jakoś tak, ale tego nie jestem pewny.

Aaaa... jeszcze "Cedric", którego nie dało się przejść, jeśli się grało po angielsku. W którymś momencie nie było jakiegoś przedmiotu. Trzeba było wybrać na starcie język niemiecki i już się dało przejść.

Niektóre takie błędy mogły wynikać z jakichś podejrzanych cracków. Pamiętam, że bardzo dawno temu jak grałem na A500 w "Leander" to w jednej jaskini nie dało się wskoczyć na platformę. Tak jakby jej nie było. Potem jak grałem w wersję WHDL to już dało się tam wskoczyć. Nie wiem dokładie co było powodem, ale myślę, że nieudolny crack.
[#6] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Jaszczur, post #5

Pamiętam też, że w Ambermoon nie można było otworszyć drzwi w wieży, ale czy to przeszkadzało w ukończeniu to już nie pomnę.

[#7] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@SirLEO, post #6

Bynajmniej nie przeszkadza, ale na pewno burzy wewnętrzny spokój (a nuż coś potrzebnego za tymi drzwiami jest?). ^_^

I ten błąd tyczy się tylko anglojęzycznej "nieoficjalnej" wersji.

Ostatnia modyfikacja: 06.11.05 15:07
[#8] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@kempy, post #7

Za drzwiami jest woda, która gasi w pewnym stopniu ogień życia stwora zamieszkującego wieżę. Jednak mimo to można go pokonać i grać dalej.
[#9] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Jaszczur, post #5

Mam gdzieś poprawionego Evil's Doom'a, którego to podobno można ukończyć. Nie sprawdzałem, ponieważ musiał bym grać od początku bo save'y gdzieś mi "poszły". Jak ktoś chce to mogę podesłać.
[#10] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sasquatch, post #9

Śmieszna sytuacja w Alien Breed 2 - Horror Continues. Grałem z kuzynem, doszliśmy do ostatniego etapu, kupa broni, dużo lifeów i kurtka felek - nie mieścimy się w wejściu do ostatniego etapu. Zbytnio byliśmy napakowani :(. Heh i jeden musiał zrobić game over wtedy drugi wszedł bez problemu. Dziwne autorzy źle zrobili mapkę...

Cedric - król elfów nie lubił angoli i nie było bodajże opcji dialogowej jednej jak grało się po eng.

Leander - tak to nieudolny crack, później wyszła dobra wersja. Startowała chyba z 3 dyskietki czy jakoś tak...
[#11] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Dawi, post #8

Za tymi drzwiami przede wszystkim jest ranger Valdyn,którego można przyłączyć do naszej grupy.Wody nie pamiętam.

[#12] Re: Błêdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Rick Dangerous... nie pamietam, który, ale nie było zakończenia. Autor dopiero sić po paru latach przyznał, że oddał wersje beta do sprzedaży :P Jak to było ? Pamićta ktos ?
[#13] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Taki sam temat jest też na forum lemon64 dot. c64 :).

A wiecie jak przejść poziom 8 w Foundation? Trzeba tam uwolnić 10 peasant'ów z jakiegoś więzienia wroga? Zniszczyłem wszystkich wrogów, nie widziałem żadnych peasantów ani więzień... może po drodze byli w jakiejś siedzibie wroga, która po przejęciu stała się moim warehouse?

[#14] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@BagoZonde, post #13

dobra a czy ktos z was ukonczyl frontiera?? hmmm

[#15] Re: Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@BagoZonde, post #13

Aby przejść ten etap potrzeba trochę szczęścia. Odpowiem jednak, że się da go przejść.
[#16] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@jimiche, post #14

Co do Frontiera to dostępny jest statek obcych uzyskany trainerem, można nim wlecieć do stacji orbitalnej ale jest za duży i z niej wystaje.
[#17] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@mailman, post #15

Ad. 8 misji w Foundation...

Skoro potrzebne jest trochę szczęścia, to gdzie mam go szukać ;)?

[#18] Re: Błêdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Bjeń, post #12

Przeszedlem obie czesci Ricka na... C= 64 :]
[#19] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@BagoZonde, post #17

Ja nie jestem pewien sposobu przejścia tej misji (dawno nie grałem i nie pamiętam), ale musisz szybko wysłać oddziały do więzienia i odczekać trochę. Po chwili zaczną wychodzić więźniowie. Wówczas należy ich bezpiecznie doprowadzić do swojej kwatery. Trzeba iść wzdłuż wybrzeża, aby nie sprowokować przeciwnika.
[#20] Re: Błêdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@reactor, post #18

No mi 2-jka na c64 się zawieszała w jednym miejscu, przeżyłem wtedy frustrację ;).

@mailman
Dzięki za podpowiedź, tylko, że tam żadnego więzienia (charakterystycznego budynku) nie widziałem :). Pochodzi się po plaży, poszuka się :). THX

[#21] Re: Błędy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@BagoZonde, post #20

Bo właśnie najpierw trzeba je znaleźć. Z tego co pamiętam (a mogę się mylić, bo misji z więzieniem jest kilka), jest ono na północnym-zachodzie lub południowym-zachodzie.
[#22] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@mailman, post #19

Pamiętam, że w Rockstar (menadżer pl) w pewnym etapie gra się zwieszała (akurat wtedy kiedy zaczynało się nieźle powodzić). Grałem wtedy na mojej pierwszej Amidze( 500+ 2mb). I ostatnio jak odpalałem gre na grzybie z adf też sie wieszało chyba w tym samym momencie. Jednak myśle, że jest to super gierka i mam nadzieje, że to przypadek(te zwiasy).

Napiszcie jak wam się grało w Rockstara i czy też mieliście jakieś problemy z tą gierką.
[#23] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@PopoCop, post #1

Lord of Alcandria (chapter III) ściągnięty z Aminetu. W komnacie z pająkami i grającą siecią jeden z pająków nie wydaje żadnego dźwięku. To była już trzecia wersja tej gry w której był jakiś błąd, pierwsze błedy dało się ominąć ale tego nie ominołem nigdy, szkoda. Nigdy nie doszedłem dalej bo nie mam zdrowia do szukania kombinacji...

[#24] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sasquatch, post #9

jeden blad to bylo w "old man's says:..." wejsciu do labiryntu a drugi blad to byl problem z otwarciem drzwi, AFAIK 2 nie naprawiono...

[#25] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@skobry, post #11

ja tez slyszalem ze jest tam woda do ugaszenia zycia tego potwora,loo nie slyszalem o valdynie...
ale jak juz przedmowcy mowili mozna spokojnie przejsc pamietajac o mieczu firebrand :D

[#26] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@skobry, post #11

Za drzwiami na 99% znajduje się woda, która pozwala ugasić ogień życia stwora Luiminora. Nie ma go w tym pomieszczeniu, ponieważ zamieszkuje on najwyższe piętro wieży. Mimo, iż po wejściu do komnaty gra się zawiesza i nie można pomniejszyć ognia życia, to i tak Luiminora da się pokonać. Nie wiadomo tylo, o ile łatwiej walczyłoby się z nim, gdyby dało się użyć wody, która znajduje się za drzwiami powodującymi zwis.

[#27] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sylwester, post #16

Jednak plotki o Mirage okazaly sie prawdziwe?? :D

[#28] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sasquatch, post #9

Możesz podesłać. bo zamierzam grać od początku. Adres w profilu.
[#29] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sylwester, post #16

Ach .... Frontier...

Statek obcych (Mirage) w wersji 1.0 nazywa się 1fon (!) w wersji cd32 (chyba 1.1) jakoś dziwniej "46rt4yrt" moim zdaniem nie da się go dostać drogą inną niż trainer (którym można przerabiać statki, np. silnik od nuclear missile (60g ciągu!) w jakimś lynxie czy innym statku o przerobionej pojemności na 8000t..)

Swoją drogą na atari 2600 była ŚWIETNA GRA

E.T. the game.....

gościu zaczął ją robić 5 tygodni przed Bożym narodzeniem by wtedy wypu ścić ją na rynek. I wyprodukowali 5mln. katridży tej chały a sprzedało się kilkaset... resztę ponoć zakopano na pustyni w nowym meksyku (ostatnio widziałem filmik w którym jacyś faceci tam pojechali i wykopali sobie kilkaset sztuk (!) ponoć ta gra była przyczyną upadku Atari....

[#30] Re: Błćdy w grach, które uniemożliwiają ich ukończenie

@Sasquatch, post #9

Tylko podobno, ponieważ doszedłem do czwartego poziomu powodnego i kicha. Ściana się nie otwiera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem