[#1] elite2:Frontier
Witam postanowilem zalozyc ten temat dlatego ze moja ulubiona gra zajela pierwsze miejsce w rankingu gier.Szkoda ze rozwoj tej gry na platforme ami stanol w miejscu .na paskudnego blaszaka zrobiono kilka wersji gry lub jej mutacje chocby rozwijany X2 i jego nowa wersja x3 ktora ma byc wydana w lutym w Polskiej wersji jezykowej przez swojsko brzmiaca firme TOPWARE.
Moze by udalo sie namowic programistow do przepisania kod pod nowsze amigi z kartami graficznymi i procesorem przynajmniej 040.Jakas zrzutka kasy by sie udala dla programistow ja deklaruje ze na poczatek dam 10 euro .
[#2] Re: elite2:Frontier

@Dziadziomiecio, post #1

OOOOO stary.... To poruszyłeś temat :D. Akurat trochę znam się na Frontierze ;). Zacznijmy od tego, że kontynuacja "Frontier Elite II" czyli "Frontier First Encounters" miała swego czasu wyjść na Amigę , ale skończyła się na "miała". Pewien zdesperowany chłopak próbował ją przekonwertować na wersję Amigową http://westpdmkids.tripod.com/e_index.htm . Niestety do tej pory mu się nie udało. Jeśłi chodzi o same "FFE" to zajrzyj na najlepszą srtronę o tej grze na świecie (serio) i to po polsku! http://frontier.klasyka.do.pl/ :D. W grudniu udało mi się ukończyć pełne spolszczenie tej gry (prawie bo bez żurnali), a stosowny patch jest umieszczony na tej stronie, ba jest nawet dział poświęcony jego autorowi, czyli skromnie mówiąc mnie ;). Wracając do twojej propozycji do przepisania kodu na nowsze Amigi gier "X2 The threat" lub "X3 Reunion" to NIEREALNE. Dlaczego? WYMAGANIA !!! Ja mam pc z Athlonem 3000+ 1,5GB RAM i kartą grafiki GF6800Ultra (wersja GS firmy Gainward) i gra na maksymalnych detalach w rozdzielczości 1280x1024 nie chodzi płynnie !!! Normalne jaja! Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy nawet ruszyłaby pierwsza część tej serii gier tj "X Beyond the Frontier" :/ na Amidze (może na Pegazie). Zaznaczam, że wszystkie te gry (oprócz X3) mam w domu oryginalne oczywiście. Jest jeszcze jedna rzecz. Jeśli jesteś prawdziwym fanem Frontiera jak ja, to nie tykaj się tych gier. Mimo powalającej grafiki i muzyki, nadal to klony raczej Elite niż Frontiera pana Davida Brabena. W tych grach nie można lądować na planetach, księżycach, co już jest wg mnie dyskwalifikujące. Ja kochałem i kocham Frontiera za jego swobodę i wolność wyboru oraz gigantyczną liczbę systemów do zwiedzania. Tego nie znajdziesz w tych najnowszych produkcjach :(. Ja nadal wolę grać we "Frontier Elite II" na Amidze (pół roku temu kupiłem na eBay oryginał w świetnym stanie :D), lub "Frontier First Encounters" na PC (wszystkie pliki potrzebne do gry pod WinowsXP z wykorzystaniem DirectX są na polskiej stronie tej gry którą Ci podałem wcześniej).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 25.01.06 15:28

Ostatnia modyfikacja: 25.01.06 15:30
[#3] Re: elite2:Frontier

@Azzorek, post #2

ok dzieki ja jedna nie myslalem o konwersji tych tytulow ale zeby choc poprawic kod gry zebym mogl sobie pograc na karcie graficznej bo poki co nie mam scandublera . Strone odwiedzilem a przyznam ci stopiedziesiat procent racji co do x2 i x3 -jednak jak to mowia na bez rybiu i rak ryba.
[#4] Re: elite2:Frontier

@Dziadziomiecio, post #3

No niestety takie czasy...:(. Powstają ciągle nowe tytuły, ale żaden nawet nie dorasta do pięt Frontierowi Davida Brabena. Szkoda, że ten ostatni nie działa pod nowszymi sprzętami (z kartą graficzną) na Amidze. Jednak tak jest z całym mnóstwem gier. Pozostaje Ci tylko Scandoubler, albo tryb AGA bez wspomagania karty graficznej. Jeśli chodzi o konwersję czy poprawienie kodu Frontiera to szczerze wątpię. Davidowi Brabenowi jest trudno przez 10 lat stworzyć czwartą część sagi, a co dopiero poprawić jakiś stary tytuł. Kodów raczej też nie udostępni (na razie tego nie zrobił). Jego fimra na razie skupia się na robieniu ELite dla telefonów komórkowych :/. Ehhhh, przypomina mi to trochę sytuację z Amiga Technologies :/.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem