[#1] Nie działają gry
Witam
Emulując A500 na PC w programie WinUAE wszystkie gry śmigają jak należy. Po zgraniu adf na Amigę i odpaleniu ich na A1200 pojawia się problem gdyż większość gier zaczyna się wieszać lub się wcale nie odpalają, czym to jest spowodowane? Dodoma jeszcze że posiadam tak zwaną dyskietkę z EMU na amige i też nic nie pomaga?

[#2] Re: Nie działają gry

@LukszA1200, post #1

Powodów może być bardzo wiele na przykład:
1) Posiadasz A1200 Escom z PCtową stacją dysków która ma problemy z dyskietkami 'niedosowymi'
2) Masz scrackowane wersje które się gryzą z kickstartem innym niż 1.3
3) Programom przeszkadza cache procesora, bądź sam procesor
4) Programom przeszkadza fast ram (jeśli takowy masz)
5) Programom przeszkadza układ AGA

Na punkty 3-5 ratunkiem bywa startup-menu i wyłączenie cache procka oraz wejście w tryb Original układów graficznych połączone z odpaleniem bez startup-sequence

na punkt 1 pomaga przeróbka sprzętowa albo wymiana stacji na oryginalą zaś punkt 2 to kaplica, chyba że skombinujesz ks 1.3 odpalany z dyskietki

[#3] Re: Nie działają gry

@LukszA1200, post #1

Kup:

1.HDD
2.Fast
3.Kartę sieciową PCMCIA

Jest to wygodne minimum, odpalisz na tym sporo gier oraz programów, oraz będziesz mieć dostęp do internetu.

Ostatnia modyfikacja: 05.06.06 23:25
[#4] Re: Nie działają gry

@Rodzyn, post #2

Dzięki serdeczne za tak szybką pomoc rzeczywiście po wyłączeniu pamięci na procku i ustawieniu grafiki na oryginał kilka zaczęło działać. Spróbowałem też odpalić EMU kick1.3 ale na A1200 nie pomogło zaś zadziałało na A500+ bo ma kick2.0 lecz trochę ją zmuliło. Co do stacji dysków chyba rzeczywiście jest pecetowa bo jest zdjęty panel plastikowy ale nie zauważyłem diody Zenera na kabelku coby flopp śmigał :( gdyż taki patent stosowałem w A500, Gry co niektóre też posiadają Cracki:(, Fast ramu nie posiadam jest goła z 2MB lecz posiada HDD280MB. Czyli nic mi nie pozostało jak odpalać gierki na A500+ z EMU :(

[#5] Re: Nie działają gry

@LukszA1200, post #4

Fast ramu nie posiadam jest goła z 2MB lecz posiada HDD280MB

Fast RAM to dzisiaj grosze. Sam dałem za darmo :) Z Fastem twoja Amiga dostanie kopa, zapewniam :), , dzięki WHDload odpalisz niemalże każdą gierkę, pozatym żaden emulator nie da ci tej przyjemnośći jak prawdziwy klasyk :)

[#6] Re: Nie działają gry

@Korni, post #5

WHDload i będzie po problemach!
A co do stacji dysków, to nie musisz mieć żadnej diody na taśmie...
Zdejmij obudowę i odczytaj co to za stacja dysków, potem podaj na forum... Wspólnie dojdziemy czy to PC-towa czy oryginalna. Na Allegro zdarzają się oryginalne Chinony od A600A500A2000 za małe pieniądze - możesz spokojnie kupić i zamienić :D

Swego czasu było też rozwiązanie w postaci KS 1.3 do A1200, ale przez niektórych jest uważane za lamerskie :P Nigdy jednak takiego przełącznika nie widziałem w akcji w A1200 więc nie powiem, czy to spełniało swoją funkcję prawidłowo...

[#7] Re: Nie działają gry

@Rodzyn, post #6

Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Odkręciłem obudowę i na stacji dysków widnieje napis Chinony nie wiem czy to dobrze czy źle. Co do FAST RAMu to gdzie to kupić szukałem na allegro ale nie wiem jak to się prawidłowo nazywa. Znalazłem tylko jakieś karty Turbo 68030@50MHz koproc i 16MB lub Amiga 1200: Karta pamięci 4MB z koprocem 68882 nie wiem czy oto chodzi . Jak kupowałem tą Amigę koleś mówił mi żebym dokupił sobie dodatkową pamięć RAM i żeby była najlepiej z serji 03 albo coś takiego ale nie wiem oco mu konkretnie chodziło. Natomiast co do WHDload wyczytałem że jest to jakiś program ale jest płatny :(. Na dzień dzisiejszy ratuje się tym że ADFy ściągam z PC na A1200 a gry odpalam na A500+ z ROMem 2.0 lecz musze na niej odpalać EMU do wersji 1.3

[#8] Re: Nie działają gry

@LukszA1200, post #7

WHDLoad jest shareware. W praktyce oznacza to, że przy uruchomianiu gry pojawia się okienko oznajmujące, że jest to shareware. Oprócz WHDload jest jeszcze jst, jednak nie jest od dawna rozwijane, oraz gry korzystające z jst czasami nie mają opcji wyjścia do systemu. No i jest też cała masa gier które ie wymagają WHDLoad ani JST.

Co do kart to zajrzyj na: http://www.amiga-hardware.com/ A1200 Accelerators - czyli karty turbo z lepszym procesorem, i RAMem. RAM Expansions, czyli rozszerzenia pamięci, tylko sam RAM, i ew. miejsce na FPU.

Ogólnie do większości starych gierek wystarczy rozszerzenie RAMu, jednak gdybyś chciał zagrać w coś bardziej zaawansowanego np. Napalm, Gloom, AlienBreed3D2, lub mieć wygodny AmigaOS, to im lepszy CPU tym lepiej. Czyli do wyboru masz karty z 020, 030, 040, 060, PPC. Polecam 040, gdyż są niewiele droższe od popularnego BlizaIV 030/50, a róźnica w działaniu spora.

[#9] Re: Nie działają gry

@Korni, post #8

OK. To teraz już mam wszystko naświetlone i wiem już oco biega z tymi kartami :) Porostu chcę odpalić starsze gry jak za dawnych lat na A1200. Pytanko mam tylko jeszcze jedno, bo posiadam jeszcze jedną Amige 500 ale się wiesza czy istnieje możliwość przełożenia eproma z ROM1.3 z A500 do A500+ która ma Kick ROM2.0 żeby nie emulować stale na niej A500 z dyskietki?

[#10] Re: Nie działają gry

@LukszA1200, post #9

skoro masz a1200 z hdd zgraj sobie dyskiete emulujaca kics1.3 i zrob jakis starup-sequence i podmontuj do tego jakis boot menager.Ja w dawnych czasach mialem taki programik z aminetu jesli trzymalem lewy przycisk myszy ladowala mi sie do pamieci ta dyskietka z emulatorem kcs 1.3 a jesli nic nie naciskalem system startowal normalnie . Odpalenie emu kc 13. trwalo sekundy a nie poltorej minuty tak jak z dyskietki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem