[#1] Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi
Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi???
[#2] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #1

Taka od Pc sie nadaje... ale nie jest obsługiwana w MorphOS'ie (bo i po co...), pod linuxem będzie działać za to bez problemów.
[#3] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #1

Masz kilka wyjsc:
- zwykla stacja od PC - mozesz uzywac na Linuxie, ale na MOSie nie, nie czyta amigowych dyskietek
- urzadzenie, ktorego nazwy nie moge zapamietac :) (niech ktos podpowie jak wie) wpinane w slot pci - podlaczasz wtedy FDD od Ami i mozesz czytac amigowe dyskietki zarowno na Linuxie jak i na MOSie
- stacja na USB - nie czyta amigowych dyskietek, powinna dzialac i na MOSie i na Linuxie.
[#4] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #1

Mam jeszcze jedno pytanie:
Morph OS bedzie obsBugiwal mi dyskietki PC na FDD od PC bez zadnych sterowników i programów
[#5] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #4

bedziesz potrzebowal tylko mountlisty
[#6] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Norbert, post #5

W gotowych zestawach PEGASOS na stronie www.pegasos.pl jest FDD
od PC 1.44MB cz amigaowa 1.76MB (lub 880Kb)
[#7] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #6

Wszyscy nażekają na A1, że to, że siamto, a boski Pegaz, nawet obsługi stacji dysków nie ma.
[#8] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Prince, post #7

"Boski Pegaz" ma obsluge FDD. Nie ma jej MOS.
[#9] Re: Czy do pegasosa podłącza sie FDD od PC czy standardową od amigi

@marcik, post #8

Ufff... ulżyło mi,
- Boski MorphOS nie ma obsługi flopa?
[#10] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Prince, post #7

no co wy pier.. pegaz nawet nie obsluguje flopa ???
[#11] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Norbert, post #5

heh, to podeslij mi na maila taka mountliste, zeby ta cholerna stacja dzialala pod MOSem :P

[#12] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Marcin, post #11

Nie wiem bo nie mam pegaza, ale chce go kupic no ale bez flopa
to do dupy
[#13] Re: Czy do pegasosa podłącza sie FDD od PC czy standardową od amigi

@Prince, post #9

"Boski MOS" nie ma obslugi szyny ISA, ktora jest potrzebna do dzialania standardowych floppow. Jak pisalem wczesniej floppy na usb czy za pomoca sprytnego urzadzenia wpinanego w pci (ktorego nazwy ciagle nie moge sobie przypomniec ;)) dzialaja.
[#14] Re: Czy do pegasosa podłącza sie FDD od PC czy standardową od amigi

@marcik, post #13

1. ISA, potrzebna do działania flopów??
2. Czego jeszcze nie obsługuje?
[#15] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@Wrona, post #12

Cala sytuacja z floppem zostala, zgodnie z moja wiedza, wyjasniona tutaj http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=6083&t=6081 i teraz od Ciebie zalezy czy cos takiego Ci pasuje czy nie.

[#16] Re: Czy do pegasosa podłącza sie FDD od PC czy standardową od amigi

@Prince, post #14

1. Tak. Floppy sa tak stara konstrukcja, ze siedza na szynie ISA. A jako, ze MOSTeam uznal, ze nia ma sensu wkladac do jadra obslugi tak przestarzalej szyny to raczej nie doczekamy sie nigdy obslugi standardowego floppa. Dla mnie to nie jest strata bo i tak od wielu lat nie uzywam fdd (baa, zaden z moich kompow w domu nie ma sprawnego floppa) i ciesze sie, ze jego obsluga nie zasmieca jadra. Choc rozumiem, ze sa ludzie, ktorzy woleli by miec jego obsluge, ale ja widze o wiele wazniejsze rzeczy do zrobienia.
2. W obecnym MOSie nie ma sterow do FiWi oraz cyfrowego wyjscia audio, ale to w kolejnych wersjach sie zmieni w przeciwienstwie do floppa.
[#17] Re: Czy do pegasosa podlancza sie FDD od PC czy standardowa od amigi

@marcik, post #15

Jak zwykle "zaginęło" jeszcze jedno rozwiązanie. Z Pegazem i MOSem działają stacje LS120 podłączane do złącza IDE. Rozwiązanie dobre i w miarę tanie (np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23043482).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem